×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) מדברי סופרים שלא יבוא היבם על יבמתו עד שיקדש אותה בפני שניםא עדים בפרוטה או בשוה פרוטה, וזה הוא הנקרא מאמר. ואין המאמר קונה ביבמה קנין גמור, כמו שיתבארב. והעושה מאמר ביבמתו שלא מדעתה, לא עשה כלום, שאין האשה מתקדשת אלא לרצונהג. וקטנה מן האירוסין אין עושין בה מאמר אלא מדעת אביה:
It is a Rabbinic ordinance that a yavam should not enter into marital relations with his yevamah until he consecrates her in the presence of two witnesses, with a p'rutah or an article worth a p'rutah.⁠1 This [act] is called a ma'amar.⁠2
A ma'amar does not complete the acquisition of a yevamah, as will be explained.⁠3
When [a yavam] performs a ma'amar with his yevamah without her knowledge, his deed is of no consequence. For a woman can be consecrated only willingly.⁠4 When a minor is widowed after being merely consecrated,⁠5 a ma'amar can be performed only with the consent of her father.
1. A ma'amar can also be effected with a sh'tar, a legal document (Maggid Mishneh).
From Yevamot 52a it would appear that this practice was instituted as an expression of modesty. Just as with regard to marriage, although it is acceptable to consecrate a woman through sexual relations according to Scriptural law, our Rabbis ordered a ban of ostracism to be placed on a person who does so; so too, with regard to yibbum, they required that the man designate the woman as his wife before entering into marital relations with her.
2. The word ma'amar means "statement.⁠" The Tosefot Yom Tov explains that the term was chosen because the yavam must make a statement of intent. Rav Kapach offers an alternative interpretation, citing Deuteronomy 26:17,18, which uses the root אמר to mean "designate,⁠" or "declare allegiance to.⁠"
3. See Chapter 5, Halachot 2-3.
The standard printed text of the Mishneh Torah continues "as does sexual relations.⁠" Nevertheless, authoritative manuscripts and early printings of the Mishneh Torah do not contain this addition. Based on that version, Rav Kapach explains that the comparison may be, not to sexual relations with a yevamah, but rather to the effectiveness of the transfer of money in ordinary kiddushin.
4. See Hilchot Ishut 4:1.
5. If the minor's marriage is consummated, she leaves her father's authority and acts independently. As long as she is merely consecrated, however, she is under her father's authority. See Hilchot Ishut 3:11-12.
א. ת2-1, ב9: שני. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ד: הביאה. ושיבוש הוא.
ג. ד (גם ק): ברצונה. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
מִדִּבְרֵי סוֹפְרִים שֶׁלֹּא יָבֹא הַיָּבָם עַל יְבִמְתּוֹ עַד שֶׁיְּקַדֵּשׁ אוֹתָהּ בִּפְנֵי שְׁנֵי עֵדִים בִּפְרוּטָה אוֹ בִּשְׁוֵה פְּרוּטָה וְזֶהוּ הַנִּקְרָא מַאֲמָר. וְאֵין הַמַּאֲמָר קוֹנֶה בַּיְבָמָה קִנְיָן גָּמוּר כְּמוֹ הַבִּיאָה. וְהָעוֹשֶׂה מַאֲמָר בִּיבִמְתּוֹ שֶׁלֹּא מִדַּעְתָּהּ לֹא עָשָׂה כְּלוּם שֶׁאֵין הָאִשָּׁה מִתְקַדֶּשֶׁת אֶלָּא לִרְצוֹנָהּ. וּקְטַנָּה מִן הָאֵרוּסִין אֵין עוֹשִׂין בָּהּ מַאֲמָר אֶלָּא מִדַּעַת אָבִיהָ:
* [לשון הטור וכתב הרמב״ם וחולץ לה או הוא או אחד משאר האחין וא״א ז״ל כתב שלא יחלוץ לה הוא אע״ג דחליצה קמייתא לאו כלום הורעה זיקתו והרי הוא כאילו נתן גט ולא מצי חליץ חליצה כשירה ע״כ:]
(א-ד) מדברי סופרים כו׳ עד ישן לא קנה. ביבמות פרק ר״ג (דף כג):
נתכוון [להטיח בכותל] עד מ״מ. פרק הבא על יבמתו (דף נ״ג):
מדברי סופרים – בפרק רבן גמליאל (יבמות דף נ״ב) אמר רב הונא מצות יבמה מקדש ואח״כ בועל ושם נתבאר שאין המאמר קונה קנין גמור כמו שיתבאר פ״ה ומתבאר שם שהמאמר ג״כ אפשר בשטר כדין קידושי אשה וכסף לאו דוקא:
והעושה מאמר – בפרק האיש מקדש (קידושין דף מ״ד) מחלוקת רבי ורבנן והלכה כרבנן ושם נתבאר דין הקטנה ודוקא מן האירוסין אבל מן הנישואין כיון שנשאת שוב אין לאביה רשות בה וה״ז כדין קידושין דעלמא וכבר נתבאר בארוכה פ״ג מהלכות אישות:
וקטנה מן האירוסין כו׳. והנה מן הנשואין הוה מאמר שלה מדרבנן לכאורה עי׳ בה״ה וא״כ לפי זה קשה למה לא מוקי הך דיבמות ד׳ י״ב ע״א גבי צרת ממאנת אסורה ע״ש דלמא מיירי שהשיאה אביה ואח״כ מת בעלה והיבם עשה בה מאמר וא״כ המיאון רק על המאמר ולא על הזיקה דזיקה שלה מה״ת ועי׳ בהך דיבמות ד׳ נ״ב ע״ב גבי כתב גט למאמרו ולא לזיקתו ע״ש וכאן אי אפשר למאן על הזיקה, וי״ל דאסורה לאחין, ועי׳ בירושלמי ביבמות פי״ג ה״א דבאמת מוקי המשנה כן ע״ש, דנקט תפתר, שהשיאה אביה ועי׳ בהך דיבמות ד׳ צ״ו ע״א אם יש מאמר ביבם קטן, ועי׳ ביבמות ד׳ קי״א ע״ב גבי יבם קטן שבא על יבמה קטנה ואם נימא כשיטת התוס׳ דביאת קטן לא הוי רק כמו מאמר ועי׳ בתוס׳ יבמות ד׳ נ״א ע״ב אם ביאת קטן מהני בעל כרחה ע״ש בד״ה אי, וע״ש בירושלמי פ״ה ה״ה ע״ש וא״כ איך מהני בקטנה ודוחק לומר בקטנה מן האירוסין ומדעת אביה דא״כ לכמה שיטות דס״ל דגבי איילונית בנשואה צריכה גט ובארוסה לא מחמת קושית התוס׳ בריש יבמות ובכ״מ דמאי פריך בגמ׳ ניחוש דלמא איילונית הא ממ״נ שרי וא״כ קשה הא כאן ג״כ מקשה כן בגמ׳ וע״כ דמיירי מן הנשואין ומוכח דיש בהם מאמר, אך י״ל דמיירי בקיבל עליו:
מדברי סופרים שלא יבא היבם על יבמתו עד שיקדש אותה בפני שני עדים בפרוטה או בשו״פ וזהו הנקרא מאמר, ואין המאמר קונה ביבמה קנין גמור כמו הביאה והעושה מאמר ביבמתו שלא מדעתה לא עשה כלום שאין האשה מתקדשת אלא ברצונה, וקטנה מן האירוסין אין עושין בה מאמר אלא מדעת אביה.
כתב המ״מ בפרק ר״ג וכו׳ ושם נתבאר שאין המאמר קונה קנין כמו שיתבאר פרק ה׳ ומתבאר שם שהמאמר ג״כ אפשר בשטר כדין קדושי אשה וכסף לאו דוקא. ונ״ב עי׳ ביאור הגר״א באהע״ז סי׳ קס״ו ס״ק ה׳ מה שכתב בדעת הרמב״ם והטור דבאמת לא מהני בשטר אלא דצריך ביאור בטעמא דל״מ בשטר אפי׳ דיעבד, כיון דעיקר מאמר הוא גזירה אטו ביאה, ונראה עפ״מ שכתב רש״י בדף נ״ב ע״א ד״ה נתן לה דמה״ת לא מהני מאמר משום שהיא אשת אח ואין קדושין תופסין, לכן אף דמדרבנן עשו מאמר לקנין אבל כיון דמדאורייתא לא מהני לכן לא שייך שיתפס דין לשמה על השטר קדושין במה דמדאורייתא לא מהני להתקדש בשטר והוי כנכתב שלא לשמה.
(הקדמה)
פתיחה לפרק שני
שני נושאים נידונים בפרק זה. הראשון הוא הבצוע למעשה של מצוות יבום וסדר הקדימה – מתי מייבם ומתי חולץ; והשני הוא האזהרה ׳לא תהיה אשת המת החוצה׳, שהיא המצוה השלישית והאחרונה במניין המצוות בראש הלכות אלה.
בפרק הקודם נתבאר שמצוות יבום קודמת למצוות חליצה, ויבמתו היא אשתו שהקנו לו ליבם מן השמים. אולם חכמים תיקנו שלפני שיבוא על יבמתו יקדשנה בכסף בפני שני עדים כמו שמקדשים כל אשה, מרצונה ומדעתה, ואחר כך יכנוס ויברך ברכת נישואין ויכתוב לה כתובה. קידושין אלה נקראים מאמר, אבל אין המאמר קונה קניין גמור עד שיבוא עליה, ואפילו שלא מדעת שניהם, כל שנתכוון לביאה כלשהיא. ואף שמדין תורה אין צורך כלל במאמר, מי שאינו מקדים קידושין מרצונה ליבום, מכים אותו מכת מרדות כמו המקדש בביאה. מעתה נמצא שאם לא רצתה היבמה להתייבם, דינה כמורדת בבעלה, וכופים את היבם לחלוץ ותצא בלא כתובה. עוד מבואר במקרה של הרבה אחים המצוה היא על הגדול, אבל אם הוא מסרב לייבם ולחלוץ או שאינו בעיר או שהוא בעל מום והיא אינה רוצה בו, חוזרים על שאר האחים, וכולם שווים. תבעה אחד האחים, והיא רוצה להתייבם אבל לא רוצה באח התובע אלא באחר, אם מתברר שהלה רוצה בה – אינה מורדת. ישנם מקרים שכופים את היבם לחלוץ, כגון שאף אחד מן האחים אינו רוצה לייבם או אינו יכול לייבם, הואיל והיא אינה מורדת יש לה כתובה. נאסרה על היבם בנדר, ולא שנדרה כדי לעקוף את היבם, כופין אותו לחלוץ ותטול כתובה. תבעה היבם לחליצה, והיא אומרת, איני חולצת ואיני נוטלת כתובה – אין שומעין לה. אם היתה אסורה על בעלה מאלה שקנסו אותן חכמים שאין להן כתובה, גם על היבם אין לה כתובה. אבל אם בעלה עבר ולא כתב לה כתובה או שמחלה לו או מכרה לו כתובתה, צריך היבם לכתוב לה כתובה כשאר האלמנות. (א-יז)
כל זמן שיש עליה זיקת יבם, אסורה להנשא לזר שנאמר ׳לא תהיה אשת המת החוצה לאיש זר׳, ואם נשאת לזר ונבעלה לו, שניהם לוקים, ומוציאה בגט אפילו כבר יש כמה בנים, ואסורה היא עליו ועל יבמה, ויבמה חולץ לה. אבל אם נתקדשה בלבד ולא נשאת, לא נאסרה על יבמה, אלא נותן לה הזר גט והיבם ייבם או יחלוץ. ואם היבם כהן שנאסר בגרושה, תצא מן הזר בגט והיבם יחלוץ. גירשה הזר מן הארוסין ונחלצה, ושוב נשאה אין מוציאין אותה מידו. יבמה שזינתה אינה נאסרת על היבם. ספק זקוקה לייבום, כגון שילדה ולד שמת תוך שלשים יום, והצריכוה חכמים חליצה מפני הספק, אם הלכה ונתקדשה לפני שנחלצה, חולץ לה היבם ותשב תחת בעלה, ואם כהן הוא אין מוציאין אותה ממנו, אלא אינה חולצת עד שיגרשנה הכהן או ימות. (יח-כא)
מהו מאמר?
על מעמדה של שומרת יבם נחלקו רב ושמואל ביבמות צב,א-ב (עם פירש״י):
אמר רב יהודה אמר רב, מנין שאין קדושין תופסין ביבמה? שנאמר: ׳לא תהיה אשת המת החוצה לאיש זר׳ (דברים כה,ה) – לא תהא בה הויה לזר. ושמואל אמר, בעניותינו (שאין אנו יודעים פירוש המקרא) צריכה גט. מספקא ליה לשמואל האי לא תהיה אשת המת אי ללאו הוא דאתא אי דלא תפסי בה קדושין הוא דאתא. אמר ליה רב מרי בר רחל לרב אשי, הכי אמר אמימר, הלכה כוותיה דשמואל...
פסק רבינו כשמואל בהלכות אישות ד,יד: ״המקדש אחת מן השניות או מאסורי לאוין או מאסורי עשה, וכן היבם שקדש צרת יבמה – הרי זו מקודשת קדושין גמורין, חוץ מיבמה שנתקדשה לזר שהיא מקודשת בספק. נסתפק לחכמים אם הקדושין תופסין ביבמה כשאר חייבי לאוין או אין קדושין תופסין בה כערוה. ואע״פ שאסור לו לכנוס אחת מכל אלו – הרי זה מגרש בגט״. ולהלן שם ז,טו: ״האומר ליבמה, הרי את מקודשת לי בזה לאחר שיחלוץ ליך יבמיך – הרי זו מקודשת מספק, הואיל ואילו קדשה עתה היו קדושין תופסין בה מספק״.
להלן שם בגמרא צו,א:
דאמר רב המנונא, שומרת יבם שזינתה אסורה ליבמה, דרב אמר, הרי היא כאשת איש ומיפסלא בזנות. ושמואל אמר, אינה כאשת איש ולא מיפסלא בזנות.
אף בזו פסק רבינו כשמואל, שהרי הכל מטעם אחד הוא, וכן כתב לפנינו (הלכה כ): ״והיבמה שזנת והיא זקוקה, לא נאסרה על יבמה, אלא רצה חולץ רצה מיבם״.
ואם תאמר, הלא שמואל נסתפק האם קידושין תופסין בה, ואם כן לכאורה הספק הוא שמא הזיקה משווה אותה כאשת איש של היבם, וגם לשמואל תיאסר על היבם מספק אם זינתה (ראה שם בהמשך הסוגיא). לפיכך, דייק רבינו בהלכות אישות הנ״ל לפרש שהספק הוא שמא ״אין קדושין תופסין בה כערוה״ – כערוה ולא ערוה ממש, כערוה דווקא ולא כאשת איש. וכן מפורש בה״ג הלכות יבום וחליצה (ד״י ח״ב עמ׳ 95):
שומרת יבם דמזניא, אף על גב דיבם דילה כהן הוא, לא תימא כאשת איש דמיא ואסירא, אלא פנויה היא ושריא ליה... שומרת יבם שזינתה מותרת ליבמה – אלמא פנויה היא, דהא אמרינן (יבמות סא,ב): לית הלכתא כרבי אלעזר דאמר, פנוי הבא על הפנויה שלא לשום אישות עשאה זונה.
ובהלכות אסורי ביאה טו,א פסק: ״איזה הוא ממזר האמור בתורה? זה הבא מערוה מן העריות חוץ מן הנדה״. ולעיל שם א,א: ״הבא על אחת מכל העריות במזיד חייב כרת... ויש מן העריות שהיא במיתת בית דין יתר על הכרת השוה בכולן״. שומרת יבם הואיל ואין בה כרת אינה בכלל עריות. אלא נסתפק שמואל שמא אין קידושין תופסין בה משום גזירת הכתוב מיוחדת: ׳לא תהיה...׳ – לא תהא בה הויה לזר, אבל ודאי שאינה נמנית בעריות, ואין ממזר משומרת יבם.
אמנם שונה דין היבם מאיש זר. אם באיש זר שקידש יש ספק שמא קידושיו תופסים והרי היא אשת איש מן התורה, וצריכה גט מספק, לא כן הדין אם היבם קידש אותה. דבר זה פירשו רבינו בפיהמ״ש (יבמות ו,א): ״וקדושי יבמה מדרבנן״, והרחיב בתשובה (בלאו סי׳ שעג עמ׳ 651):
...שהייבום מין אחר ממיני נישואין בשביל היותו נישואין נגמרים ונעשים במיתה ואין הדבר תלוי ברצון. ראיה לזה אומרם ז״ל (נדרים עד,א): ומה אשה קנה לעצמו מפר נדריה, אשה שהקנו לו מן השמים וכו׳. ושקלו וטרו ונתלו באופן אחר בגמרא. והכל מודים שהיבמה אשה שהקנו לו מן השמים ושקדושיה מדרבנן.
גם מן הסוגיא שם מבואר שאם קידש היבם, כלומר עשה בה מאמר, אין כאן אלא קידושין דרבנן בלבד ולא ספק קידושין מן התורה. וכן כתב רבינו גם כאן (הלכה א): ״ואין המאמר קונה ביבמה קנין גמור״, ולא כתב קונה מספק. מעתה נמצא שבגלל הזיקה אין קידושין של היבם תופסין ביבמה, אבל על קידושין של אחר יש ספק אם תופסין בה אם לאו.
הדין שאין קידושין של היבם תופסים בה משקף את העובדה שבמובן מסויים הרי היא כבר ברשותו, אבל הזיקה הקיימת ביניהם אינה מוגדרת כאישות אלא כמין שלב מטרים לאישות. כך יוצא מפסקו של רבינו בהלכות גירושין ג,ו:
אמר לסופר, ״כתוב גט לפלונית, יהיה עמי, לכשאשאנה אגרשנה בו״, ונכתב, ונשאה וגרשה בו – אינו גט, מפני שלא היתה בת גירושין ממנו כשנכתב גט זה, ונמצא כנכתב שלא לשם גירושין. אבל אם אמר לו, ״כתוב גט לארוסתי, לכשאשאנה אגרשנה בו״, וכנסה וגרשה בו – כשר. כתבו ליבמתו ואחר שיבמה גירשה בו – הרי זה ספק גירושין, הואיל ואינה אשה גמורה כשכתבו.
מקור הדין הוא ביבמות נב,ב: ״בעי רמי בר חמא, ליבמתו מהו? כיון דאגידא ביה, כארוסתו דמיא, או דלמא כיון דלא עבד בה מאמר – לא? תיקו״. הרי מבואר שהזיקה יוצרת מצב של ״אגידא ביה״ שאמנם אינו אישות עדיין, אבל יתכן שאין הגט הנכתב עתה שלא לשם גירושין לגמרי, הואיל וכבר יש מה לכרות כדי שהגט יתייחס אליו, וכאשר ייבם אותה אז תהיה האישות שלימה והגט יהיה בר תוקף (ראה מה שביארתי שם). הבעיה לא נפשטה, ולפיכך נשאר הדין בספק.
כדי לנסות להבין את המעמד המיוחד של שומרת יבם, נראה שצריך לבדוק האם יש הבדל בפעולת קידושין סתם לבין הייבום, חוץ מן העובדה שקידושין הם תמיד רק ברצון מה שאין כן ייבום שמועילה הביאה ״בין בשוגג בין במזיד, בין באונס בין ברצון״ וצריך רק ״שנתכוון לבעול״ (הלכה ד).
הרואה יראה שבין אלה שמנאם רבינו בפרק ששי ״שאינן ראויים לא ליבום ולא לחליצה ואין להם זיקה כלל״ ישנם כאלה שיש להם אישות על ידי קידושין (כהלכות אישות ד,י), כגון סריס חמה בגברים, וביבמות – אלמנת סריס חמה ואילונית, ואע״פ כן אין להם זיקה כלל ואין הייבום יוצר בהם אישות. הסיבה לכך מבוארת: ״מפני שאינן ראויין לולד״ (ו,ב ושם,ח). נמצא ששונה הייבום מקידושין ואפילו מקידושי ביאה. אף שהתוצאה היא שווה – אישות שלימה, מכל מקום שונים הם בעצם הפעולה ובהיקף תחולתה על אישים שונים. דבר זה מלמד על שוני מהותי בין השניים. הואיל ופעולת היבום היא ״להקים שם״ ויבם זה ויבמה זו הם המיועדים לייבום, אין זה מן הדין שיוכלו לעשות קידושין שאין מהותם ל״הקים שם״ דווקא, כגון קידושי שטר וכסף, ואפילו קידושי ביאה שהינם בגדר ליקוחין בלבד, וחלים על אישים אחרים שאין הייבום שייך בהם. לפיכך הפקיעה התורה דוקא דוקא מזוג זה אפשרות של קידושין רגילין. עם כל זה כל עוד שלא נתיבמה יתכן שתופשין בה קדושין של איש זר שהרי רק הזוג בלבד בינם לבין עצמם הופקע מדין קדושין.
והנה רבינו עצמו כבר הצביע על שוני זה. בראש הלכות אישות (א,א) כתב: ״קודם מתן תורה היה אדם פוגע אשה בשוק... מכניסה לתוך ביתו ובועלה בינו לבין עצמו ותהיה לו לאשה. כיון שניתנה תורה נצטוו ישראל... יקנה אותה תחלה בפני עדים... בכסף או בשטר או בביאה...ולקוחין אלו הן הנקראין קידושין״. מדגיש רבינו שלעניין קידושין ניתנה תורה ונתחדשה הלכה. אולם באשר לייבום כתב במורה ג,מט: ״...היבום הרי מפורש שהיה מנהג קדום לפני מתן תורה, והניחתו התורה״ – כלומר, התורה לא שינתה את מהות היבום מכפי שהיה לפני מתן תורה, ומקרא מלא דבר הכתוב: ׳בא אל אשת אחיך ויבם אותה והקם זרע לאחיך׳ (בראשית לח,ח), ועוד נתבאר (סנהדרין נז,ב): ״דתני ר׳ חנינא: ׳בעולת בעל׳ יש להן (לבני נח), נכנסה לחופה ולא נבעלה – אין להן״.
העולה מכל זה הוא שמן התורה אין בכלל מקום לקידושין ביבמתו, אלא שחכמים ראו לתקן שיקדים מאמר לייבום. והוא מפני שתי סיבות: א) שלא ייבם שלא לרצונה של האשה; ב) שלא יהיה כמקדש בביאה שזה מרגיל לפריצות (קידושין יב,ב וראה הלכות אישות ג,כא). כיון שתיקנו שיקדשה כרגיל לפני הייבום, ממילא יישמו גם כל דיני קידושין על המאמר, והצריכו גט למאמרו אם לא כנסה, ועוד, הכל כמבואר בפרק זה ולאחריו. אבל ברור הוא שאם לא ייבם, ועשה מאמר בלבד, אינה אשת איש לשום דבר מן התורה, כי כפי שנתבאר רק ״בעולת בעל יש להן״.
(א) מדברי סופרים וכו׳יבמות נב,א (עם ליקוט מפירש״י): אמר רב הונא, מצות יבמין – מקדש ואחר כך בועל, ואם בעל ועשה מאמר – קנה. אם בעל ועשה מאמר, פשיטא, דהא קניה בביאה! אלא אימא: אם בעל בלא מאמר – קנה. והתניא: לוקה! מכת מרדות מדרבנן, דרב מנגיד מאן דמקדש בביאה... תנו רבנן: כיצד מאמר? נתן לה כסף או שוה כסף; ובשטר כיצד. (והוינן בה:) בשטר כיצד (בתמיה. והא כיון דקידושי כסף אמרת, נתן לה כסף כשאר נשים, ממילא שמעינן שטר נמי כשאר כל שטר אירוסין בעלמא) כדאמרן: כתב לה על הנייר או על החרס, אע״פ שאין בו שוה פרוטה, הרי את מקודשת לי! אמר אביי, (האי תנא...אשטר כתובה קאי) הכי קאמר: שטר כתובת יבמין כיצד – כתב לה אנא פלוני בר פלוני קבילית ית פלונית יבמתי עלי לזון ולפרנסה כראוי וכו׳.
לכאורה, העמיד אביי דוקא בשטר כתובת יבמין וכפי שמופיע בתוספתא יבמות ב,א:
אי זו היא מאמר? הרי את מקודשת לי בכסף ובשוה כסף ובשטר. אי זו היא שטר? אני פלוני בן פלוני מקביל אני עלי פלנית יבמתי לזון ולפרנס כראוי ובלבד שתהא כתובתה על נכסי בעלה הראשון. כשם שהקדושין אינן קונים באשה אלא מדעת שניהם, כך מאמר אין קונה ביבמה אלא מדעת שניהם. מה בין קדושין למאמר? שהקדושין גומרין, מאמר אין גומר.
אולם בעל המאור בספר הצבא (תמים דעים סי׳ רכה; מדה ראשונה) מפרש שאין כאן העמדה, וכך כתב:
יש תמיהות מוקדמות בראשי הדברים על שם סופן. בפרק רבן גמליאל: כיצד בשטר כדתניא כתב על הנייר או על החרס וכו׳ ועיקר התמיהא משום סיפא דברייתא נקט לה, כאלו אמר: פתח במאמר וסיים בכתובות יבמין! ומתרץ: הכי קאמר, שטר כתובות יבמין כיצד – אנא פלניא וכו׳.
ברם בין לפירוש ראשון בין לפירוש בעל המאור, לכאורה מוכח שהמאמר הוא דוקא בכסף ולא בשטר, אלא שכותב לה שטר כתובה. ועוד, שטר אינו מוזכר כלל בירושלמי יבמות ב,א:
׳יבמה יבא עליה׳ – זה הביאה. ׳ולקחה לו לאשה׳ זה המאמר. יכול יהא כשם שהביאה גומרת בה כך יהא מאמר גומר בה? תלמוד לומר: ׳ויבמה׳... אם כן מה הועיל בה מאמר? לאוסרה לאחין... אי זו היא מאמר ביבמה? הרי את מקודשת לי בכסף ובשוה כסף.
הרי שפירטו דוקא כסף. אמנם בירושלמי שם יש הדורש ׳ולקחה לו לאשה׳ דרשה גמורה וסובר שהמאמר גומר בה. אולם יש הסובר שאין זו אלא אסמכתא והמאמר הוא מדרבנן.
על פי הנ״ל מסיק הגר״א (אבן העזר קסו אות ג-ה) שאין מאמר ביבמה אלא בכסף או שווה כסף דווקא אבל לא בשטר, ובכך מפרש למה לא הזכירו הרי״ף ורבינו שטר. וכבר כתב כך רבינו אברהם מן ההר ליבמות נא,ב הנ״ל (רמ״י בלוי, ניו יורק תשכ״ב, עמ׳ קיט): ״מיהו לא הביאו הא דשטר הרי״ף והר״ם. אולי פירשו כי האי פירושא בתרא, והואיל ורוב העולם מקדשי בכסף לא חשו חכמים אלא למה שהוא רוב״.
והנה אמרו יבמות נ,ב: ומאי טעמא אמור רבנן מאמר ביבמה מהני (לאסור חבירתה עליו, הא מן התורה קנין לא הוי ביבמה אלא בביאה)? משום דמהני בעלמא, דאי אמרת לא מהני, אמרי, מאמר לקנות וביאה לקנות, ומדמאמר לא מהני ביאה נמי לא מהני, ואתי למבעל אחר ביאה (והוה ליה בונה שני בתים דאיסורא דאורייתא).
שמא יש לומר אילו היה מאמר מהנה גם בכסף וגם בשטר כמו סתם אשה, יש לחוש שיחשבו שמספיק לקדש את יבמתו בלבד, ואפילו לא כנסה כבר קיים את המצוה ומעתה יכול להוציאה בגט בלא חליצה. כך מצינו בענין טומאת כלי זכוכית אמרו (שבת טז,א): ״עבדי בהו רבנן הכירא כי היכי דלא לישרוף עלייהו תרומה וקדשים״, ומפרש רש״י: ״חילקו בה מטומאה דאורייתא להודיע שהיא מדבריהם״ (וראה בגליון הש״ס לרעק״א וגליוני הש״ס לר״י ענגל עוד מקומות כאלה אלא שכולם בענין טומאה וטהרה).
בפני שנים עדים בפרוטה וכו׳ – כדין כל קידושין כמבואר בהלכות אישות ג,א.
נקט רבינו בפרוטה כמבואר בהלכות אישות שזהו הערך הפחות שאפשר לקדש בו בכסף.
וזה הוא הנקרא מאמר – ראה לעיל בפתיחה לפרק זה בארתי באורך דין מאמר.
ראה לקמן ה,ו הגדיר רבינו איזה הוא מאמר כשר ואיזה פסול.
ואין המאמר... כמו שיתבאר – לקמן ה,ב-ג; וראה באורנו שם.
משנה קדושין א,א: היבמה נקנית בביאה וקונה את עצמה בחליצה ובמיתת היבם.
קדושין יד,א: בביאה מנלן? אמר קרא: ׳יבמה יבא עליה ולקחה לו לאשה׳. ואימא: לכולה מילתא כאשה! לא סלקא דעתך, דתניא: יכול יהו כסף ושטר גומרים בה, כדרך שהביאה גומרת בה? תלמוד לומר: ׳ויבמה׳, ביאה גומרת בה, ואין כסף ושטר גומרים בה.
והעושה מאמר וכו׳יבמות יט,ב: תניא: העושה מאמר ביבמתו שלא מדעתה – רבי אומר, קנה; וחכמים אומרים, לא קנה. מאי טעמא דרבי? גמר מביאה דיבמה, מה ביאה דיבמה בעל כרחה, אף קדושין דיבמה בעל כרחה. ורבנן? גמרי מקדושין דעלמא, מה קדושין דעלמא מדעתה, אף קדושין דיבמה מדעתה. במאי קמיפלגי? מר סבר: מילי דיבמה ממילי דיבמה הוה ליה למילף, ומר סבר: מילי דקדושין ממילי דקדושין הוה ליה למילף.
שאין האשה מתקדשת אלא לרצונה – הלכות אישות ד,א.
וקטנה מן האירוסיןקידושין מד,א: תנן: קטנה מן האירוסין אין עושים בה מאמר אלא מדעת אביה, והנערה בין מדעת עצמה בין מדעת אביה.
בתוספות קידושין (מד,א ד״ה במאמר) הקשו על מהלך הגמרא שם: ״מאי קאמר קטנה אין עושין בה מאמר אלא מדעת אביה, והנערה מדעתה ומדעת אביה; ואי כרבי הא לא בעינן לא דעתה ולא דעת אביה?⁠״ ונראה שלפיכך כרך רבינו שני דינים אלו יחדיו כדי להדגיש שדין קטנה נפסק כך משום שאין הלכה כרבי.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ב) וכשם שהוא מקדש את יבמתו, כך הוא מברך ברכתא נישואין בעשרה, וכותב כתובה, כדין כל נושא אשה. ואם באב על יבמתו ולא עשה בה מאמר, קנה קנין גמור, ואינו צריך לחזור ולקדש אחר הבעילה, ומכין אותו מכת מרדות, וכותב לה כתובה:
Just as [the yavam] must consecrate his yevamah, so too, he should recite the marriage blessings in the presence of ten men1 and compose a ketubah ("marriage contract"), as is required of any man who marries a woman.⁠2
When [a yavam] enters into marital relations with his yevamah without previously performing a ma'amar with her, he acquires her in a binding manner;⁠3 he does not have to consecrate her after engaging in marital relations with her. He should be given stripes for rebellious conduct4 and should write a ketubah for her.
1. See Hilchot Ishut 10:3 for the text of these blessings. The Ramah (Even HaEzer 166:2) states that the ceremony of chuppah should also be performed, and the Ma'aseh Rokeach adds that Birkat Erusin (Hilchot Ishut 3:23) should be recited.
2. The text of the ketubah to be composed by the yavam appears in Chapter 4, Halachah 32.
3. The fact that he disobeyed our Sages' wishes does not cause his deed to lose its effectiveness.
4. The punishment given for disobeying a Rabbinic ordinance. See Hilchot Ishut 3:21.
א. ת2-1, ב1, ב9: ברכות.
ב. ד (מ׳ואם׳): הבא. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטהעודהכל
וּכְשֵׁם שֶׁהוּא מְקַדֵּשׁ אֶת יְבִמְתּוֹ כָּךְ הוּא מְבָרֵךְ בִּרְכַּת נִשּׂוּאִין בַּעֲשָׂרָה וְכוֹתֵב כְּתֻבָּה כְּדִין כׇּל נוֹשֵׂא אִשָּׁה. הַבָּא עַל יְבִמְתּוֹ וְלֹא עָשָׂה בָּהּ מַאֲמָר קָנָה קִנְיָן גָּמוּר וְאֵינוֹ צָרִיךְ לַחֲזֹר וּלְקַדֵּשׁ אַחַר הַבְּעִילָה. וּמַכִּין אוֹתוֹ מַכַּת מַרְדּוּת. וְכוֹתֵב לָהּ כְּתֻבָּה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וכשם שהוא מקדש – שם (יבמות דף נ״ב) בגמרא שטר כתובת יבמין כיצד וכו׳ וכתוב בעטור בשם גאון שמברך הוא ברכת נישואין וכמ״ש רבינו:
ואם בא על יבמתו – שם אם בעל בלא מאמר קנה ומקשינן והתנן לוקה ומתרצינן מכת מרדות מדרבנן דרב מנגיד אמאן דמקדש בביאה:
וכשם שהוא מקדש וכו׳ כך הוא מברך ברכת נשואין וכו׳. הך ברכת דקאמר לא אתבריר מאי ניהו דאי כפשוטו הוה ליה לומר ברכות בלשון רבים דהא טובא הוו כמו שכתב רבינו פ״י דה״א ואי ברכת אירוסין קאמר וכמ״ש בסוף פ״ג שם הוה ליה לומר ברכת אירוסין וה״ה כתב דדברי רבינו כדברי ב״הע וז״ל ובטור סי׳ קס״ו הביא דברי ב״הע ודבריו סתומים אכן האמת נראה שכוונתו בין על ברכת אירוסין בין על ברכת נשואין דהרי חז״ל חשבוהו כנושא אשה דעלמא לכל מלי וכמ״ש רבינו דין ט״ו וגם כאן סיים כדין כל נושא אשה:
מכין אותו מכת מרדות וכו׳. ברייתא ביבמות דף נ״ב וכרב דמנגיד אמאן דמקדש בביאה וכתבו התו׳ אפילו ביבמה דצריך ביאה דפריצותא הוא שעושה תחילת קניינו בביאה ע״כ ודבריהם סתומים דבגמ׳ מוכח להדיא דביבמה מלקין מכת מרדות כלומר דהך דקתני לוקה ע״כ הוא מכת מרדות שהרי רב מנגיד וכו׳ א״כ מאי קאמרי אומר ר״ת דאפי׳ ביבמה וכו׳. אמנם סמכו ז״ל עצמן לכדאיתא בקדושין דף י״ב דר״ת מפרש דהא דמנגיד רב אמאן דמקדש בביאה היינו דבעי עדים ומכוער הדבר וכו׳ ושוב הקשו מהא דיבמה שאין שייך עדים וכו׳ ולהכי מתרץ דגם ביבמה שייך פריצותא וכו׳. ודע דרש״י ז״ל פירש שם דס״ד דמקשה דלוקה דקתני בברייתא היינו מלקות ארבעים מדאורייתא וכו׳ וקשה דהיאך יתכן ס״ד לומר דמשום שבא על יבמתו בלא מאמר ילקה מ״הת הא מ״הת ליכא אלא ביאה דיבמה יבא עליה כתיב והרשב״א ז״ל תירץ שהרי בירושלמי דרשו ולקחה לו לאשה דהיינו המאמר ומדרש גמור הוא כלומר שהיא דרשה אמתית דלזה בעיא קידושין ובהכי א״ש ס״ד דמקשה שהרי סבור דמ״הת קאמר ובס׳ ידי אליהו הביא זה הירושלמי משם הרשב״א דתירץ דאין ס״ד לומר דמלקות מן התורה קאמר והוא תמוה דכלפי לייא הוא ע״ע:
וכשם שהוא מקדש את יבמתו כך הוא מברך ברכת נשואין בעשרה.
נ. ב. אף דבסברא לא הוי עוד נשואה מ״מ מהני ברכת נשואין קודם נשואין כמבואר בפ״י מהל׳ אישות.
וכשם שהוא... כדין כל נושא אשה – הדגיש רבינו שתקנת חכמים היתה לא רק לקדש, אלא שתיקנו את כל סדר הקידושין כסדר שמקדשין כל אשה, כלומר השוו את דין לקיחת יבמה לדין לקיחת אשה.
ברכת נישואין בעשרה – כמבואר הלכות אישות י, ג-ה.
במגיד משנה כאן כתב: ״וכתוב בעיטור בשם גאון שמברך הוא ברכת נישואין וכמו שכתב רבינו״. אולם לפנינו בעיטור ליתא ״ברכת נישואין״ והוא מדבר רק על ברכת אירוסין ועל ברכת המצוה: סוף כתובת יבמין (ר״מ יונה ח״ב אות כ׳ – כתובת יבמין לח,א):
וכתב הרב המחבר1: לעניות דעתי הכונס את יבמתו מצוה רבה היא וצריך לברך: אקב״ו על בעילת יבמה, ככל המצות, אף על גב דפליגו גבי בעילת מצוה בעל. ואיכא מאן דאמר דעל כניסת יבמה כשמקדש את יבמתו צריך לברך: על כניסת יבמה. וליתה, דהא בריך ברכת אירוסין. ואי משום דמוסיף מצות ייבום, הא ליתה למצוה אלא בביאה. ואנן כתבינן מאי דסבירא לן בשער בסוף סיפרא, דכל מצוה שהיא תלויה באחר לא מברכינן עובר לעשייתן.
וכותב כתובה וכו׳יבמות נב,א: אמר אביי... שטר כתובת יבמין כיצד? כתב לה: אנא פלוני בר פלוני קבילית ית פלונית יבמתי עלי לזון ולפרנסה כראוי, ובלבד שתהא כתובתה על נכסי בעלה הראשון.
וכן מבואר בתוספתא הובאה לעיל הלכה א ד״ה (מדברי סופרים). וראה לקמן ד,לא-לב.
ואם בא וכו׳יבמות נב,א: אמר רב הונא, מצות יבמין – מקדש ואחר כך בועל, ואם בעל ועשה מאמר – קנה. אם בעל ועשה מאמר, פשיטא, דהא קניה בביאה! אלא אימא: אם בעל בלא מאמר – קנה. והתניא: לוקה! מכת מרדות מדרבנן, דרב מנגיד מאן דמקדש בביאה.
וראה הלכות אישות ג,כא.
1. העיר המהדיר שם (הערה סא) שכוונת בעל העיטור לר׳ יהודה אברצלוני.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ג) הבא על יבמתו, בין בשוגג בין במזיד, בין באונס בין ברצון, בין שהיה הוא מזיד והיא שוגגת או אנוסה, בין שהיתה היא מזידה והוא שוגג או אנוס, בין שהיתה ישנה בין שהיתה ערה, בין שבא עליה כדרכה בין שלא כדרכה, אחד המערה ואחד הגומר, קנה:
When [a yavam] engages in marital relations with his yevamah, he acquires her [as his wife]. [This applies] regardless of whether he entered into these relations unintentionally1 or with a licentious intent,⁠2 under duress or willingly, whether he acted with a licentious intent and she acted unintentionally or under duress, or she acted with a licentious intent and he acted unintentionally or under duress, whether she was asleep3 or awake, whether he performed vaginal or anal intercourse,⁠4 whether he inserted merely the head of his penis or the entire organ.⁠5
1. Note the Shulchan Aruch (Even HaEzer 166:9), which cites a minority opinion that differentiates between whether the yevamah had been married to her first husband or merely consecrated by him. In the latter instance, she must be consecrated a second time.
2. Our translation is based on Rashi's gloss, Yevamot 53b.
3. Although it is improper for a husband to engage in relations with his wife when she is asleep, this does not negate the effectiveness of the yavam's act.
4. The purpose of yibbum is to "perpetuate the name of his brother" (Deuteronomy 25:7) - i.e., to conceive progeny. Although this objective cannot be achieved through anal intercourse, it is still an effective means of acquisition. Since both the man and the woman are capable of conceiving children, the fact that they cannot accomplish that through this sexual act does not detract from its effectiveness (Beit Shmuel 166:6).
5. Our translation is based on Hilchot Issurei Bi'ah 1:10.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
הַבָּא עַל יְבִמְתּוֹ בֵּין בְּשׁוֹגֵג בֵּין בְּמֵזִיד בֵּין בְּאֹנֶס בֵּין בְּרָצוֹן. בֵּין שֶׁהָיָה הוּא מֵזִיד וְהִיא שׁוֹגֶגֶת אוֹ אֲנוּסָה. בֵּין שֶׁהָיְתָה הִיא מְזִידָה וְהוּא שׁוֹגֵג אוֹ אָנוּס. בֵּין שֶׁהָיְתָה יְשֵׁנָה בֵּין שֶׁהָיְתָה עֵרָה (בֵּין שֶׁבָּא עָלֶיהָ כְּדַרְכָּהּ בֵּין שֶׁלֹּא כְּדַרְכָּהּ). אֶחָד הַמְעָרֶה וְאֶחָד הַגּוֹמֵר קָנָה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

הבא על יבמתו – הכל מבואר שם ראש פ׳ הבא על יבמתו (יבמות נ״ג:) במשנה ובגמרא ופי׳ קנה שזכה בנחלה ויוצאה בגט אם בא להוציאה:
הבא על יבמתו בין בשוגג בין במזיד. כתב הטור סי׳ קס״ו דהיינו דוקא כשנפלה מן הנישואין אבל נפלה לו מן האירוסין אינו קונה בביאת שוגג וטעמו מהא דתנן אחד המערה ואחד הגומר קנה ואמרינן בגמרא מאי קנה רב אמר קנה לכל ושמואל אמר לא קנה אלא לדברים האמורים בפרשה ואוקמוה בלישנא בתרא מן האירוסין ד״ה לא אכלה וכתבו התוספות והרא״ש דלענין תרומה לאו דוקא דה״ה ליורשה וליטמא לה ולהפר נדריה. ועיין במ״ש התוס׳ פ״ד דסוטה (דף כ״ד) ד״ה ורבי יונתן ודוק:
שלא כדרכה. עיין מ״ש פי״ז מהל׳ איסורי ביאה הי״ג:
(ג-ד) הבא על יבמתו בין בשוגג בין במזיד בין באונס בין ברצון, בין שהיה הוא מזיד והיא שוגגת או אנוסה, בין שהיתה היא מזידה והוא שוגג או אנוס. בין שהיתה ישנה בין שהיתה ערה אחד המערה ואחד הגומר קנה. בד״א שנתכוון לבעול אבל אם נפל עלי׳ מן הגג או שבא עליה שכור שאינו מכיר כלום, או ישן לא קנה נתכוון לדבר אחר והטיח ביבמתו לא קנה, להטיח בבהמה והטיח ביבמתו קנה שהרי נתכוון לשום בעילה מכל מקום.
בגמ׳ ריש הבא על יבמתו, אנוס דמתני׳ היכי דמי, אילימא כשאנסוהו עכו״ם ובא עלי׳ והאמר רבא אין אונס לערוה לפי שאין קישוי אלא לדעת וכו׳, אלא כגון שנתכוון לאשתו ותקפתה יבמתו ובא עלי׳, שניהם אנוסים דבי רבי חייא היכי דמי, כגון שנתכוון לאשתו ותקפוהו עכו״ם ודבקום זה בזה ובא עליה, והנה הרמב״ם בפ״א מאיסורי ביאה מפרש הא דרבא דאין אונס לערוה הוא לענין עונשין דבועל אינו פטור מעונשין וז״ל בהל׳ ט׳ אנוס פטור מכלום מן המלקות ומן הקרבן ואין צריך לומר מן המיתה שנאמר ולנערה לא תעשה דבר, בד״א כשנאנס הנבעל אבל הבועל אין לו אונס שאין קישוי אלא לדעת, והראב״ד השיג יש אונס שהוא פטור, כגון שנתכוון לאשתו ותקפתו אחת מן העריות והביאתו עליה, או שדבקוהו עכו״ם עליה, והמ״מ כתב ונראה שבכגון זה אפילו רבנו יודה בו שכל שהקשוי נעשה לדעת היתר ואח״כ נאנס בהיותו עומד בקישויו ודאי אונס גמור הוא, ואין לומר ע״ז אין קשוי אלא לדעת עכ״ד המ״מ וכן כתב המגדל עוז.
אכן מדברי הרמב״ם דפסק בהחלט דלבועל אין אונס מוכח דאין נ״מ בזה, ובאמת דאם היינו אומרים דבנתקשה לאשתו אינו עושה שום מעשה, א״כ צ״ב דאמאי עדיף מנפל מן הגג ונתקע דביבמתו לא קנה, דהא לא איכוון כלל לשום ביאה, אלא ע״כ ביאור ד׳ הגמ׳ דבאמת מה דבעל כשהוא מתקשה נמי חשיב מעשה, אלא דכיון דעכ״פ לא חידש קישוי איצטריך לאשמעינן במתני׳ דקנה ביבמה, והיכי דנתקשה מדעתו רק שאנסוהו עכו״ם פשוט לגמ׳ דכיון דאין קישוי אלא לדעת הוי מעשה ולא מקרי אונס כלל דאין אונס לערוה, אבל בנתקשה מתחלה לאשתו הו״א דלא מיקרי מעשה כלל, קמ״ל דגם בזה קנה וע״כ דמיקרי ביאה, ויש לומר עוד דביאה הו״א דצריך מעשה גמור מצדו, אבל בעריות כתיב ניאוף ושכיבה. קמ״ל דגם ביאה מיקריא וכיון דמיקרי ביאה כ״ש דמיקרי ניאוף.
אלא דלכאורה יקשה לפ״ז א״כ בנטמאת דאמרינן דיציאתו הנאה לו כביאתו, ומוכח דאם לא פירש אלא שהה באבר חי פטור, ואף שאין קישוי אלא לדעת, ומוכח כדברי המ״מ דבזה כו״ע מודו דפטור כיון שכל הקשוי נעשה לדעת היתר, אכן נראה ליישב עפ״י מה דהוי קשה לי אמאי אמרינן שיציאתו הנאה לו כביאתו, ואמאי שאני מהא דרבא בכתובות דף נ״א דכל שתחילתה באונס וסופה ברצון, אפילו אומרת הניחו לו שאילמלא נזקק לה היא שוכרתו מותרת, ומשום דהו״ל דין אונס, ומהא דאשת איש מותרת היה אפשר לומר דדוקא לענין ומעלה מעל לא מיקריא דאינו זנות, אבל בדיני עונשין אין תירוץ משום אונסא דיצרא הוא דאלבשה, אבל הרמב״ם פסק בפ״א מאיסו״ב הל׳ ט׳ דמהני זה גם לדין עונש מיתה שכתב ואשה שתחילת ביאתה באונס וסופה ברצון פטורה מכלום, שמשהתחיל באונס אין בידה שלא תרצה שיצר האדם וטבעו כופה אותה לרצות, ולדברי המ״מ הא גם בכה״ג באיש שנתכוון להיתר אם יהי׳ סופו ברצון יהי׳ זה דין אנוס.
ולכן נראה בטעמא דהרמב״ם דבאמת האשה היא קרקע עולם, אלא דהנאתה עושה אותה כמו מתכונת, וכן הוא לשון הרמב״ם בפי״ד מהל׳ מאכלות אסורות הל׳ י״ב האוכל מאכל ממאכלות אסורות דרך שחוק או כמתעסק, אף על פי שלא נתכוון לגוף האכילה הואיל ונהנה חייב כמו שמתכוון לעצמה של אכילה, וכונתה הוי כמו מעשה, ולכן היכי דהיא אנוסה על כונתה פטורה, משום דעכ״פ לא עשתה מעשה, אבל הוא דעושה מעשה לא מהני גבי׳ אונסא דיצר, דאונס מהני רק לענין אונס ההנאה, ולכן גבי נתקשה מקודם אף דאמרינן דנחשב כמעשה, אבל מ״מ בפועל לא עשה מעשה, ובזה שפיר מהני הא דתחילתה באונס וסופה ברצון, ולכן שפיר דהרמב״ם כתב דינא דתחילתו באונס רק גבי דידה דגבי דידי׳ לא משכחת לה אלא גבי אמרה נטמאתי, ושם הא פסק להדיא דדוקא בפירש באבר חי, אבל שהה לא מחייב דבזה הוי באמת אונס כיון דלא עשה מעשה.
ולכאורה יש לעיין לפ״מ שכתבתי א״כ אשה שנאנסה אמאי פטורה לגמרי, תתחייב על הנאתה דהוי כמתכונת, והנה איברא דמיתה לא שייך לחייבה דממ״נ אם אפשר שלא תתרצה בהנאה, מנ״ל באמת דנתרצתה בהנאה, אבל אי שייך עכ״פ חיוב, א״כ משכח״ל חיוב קרבן כגון שלא ידעה שהיא ערוה ולא רצתה גם מצד שהיא פנוי׳ ונאנסה, ונראה דבאמת ההנאה מתחלת אחר התחלת הביאה, וכיון שהותחל באונס, הוי תחילתה באונס וסופה ברצון, ולכן לא שייך בה קרבן.
אלא דלכאורה אכתי לא מיחוורא דמש״כ משום דהנאה גבי מתעסק הוי כמתכוין, הא אינו אלא במתעסק, אבל בהנאה הבאה לו לאדם בעל כרחו הא פסק הרמב״ם דאפילו באיסורי מאכלות פטור, דז״ל בפי״ד מהל׳ מ״א הל׳ י״ב והנייה הבאה לו לאדם בעל כרחו באיסור מכל האיסורין, אם נתכוון אסור ואם לא נתכוון מותר, וכ׳ הכ״מ ואע״פ שרש״י מפרש לה באיסורי הנאה כגון ריח של ע״ז, רבינו מפרש לה בכל איסורין. ואף שנהנה ומוכח דהנאה לא מחשב כמתכוין אכן יש לומר דגבי עריות שאני דרחמנא קרי׳ מעשה וכל פטורא דהנאה הבאה לו לאדם בע״כ בארתי דהוא משום חסרון מעשה [עי׳ מש״כ רבינו בזה באריכות בפ״א מהל׳ שבת הל׳ ה׳ אות ו׳] ולפ״ז שפיר דהיכי דמרוצית בהנאתה כיון דחשיב כמו מתכוין, גבי עריות חשיב מעשה וחייב.
אך בכ״ז נתיישבתי דלפמש״כ עלינו לחדש דוחק דהנאת האשה הוא דוקא אחר ההתחלה, ומשו״ה ל״ש בה חיוב קרבן, דהוי תחילתה באונס וסופה ברצון, והוא דוחק, ע״כ יש לומר בפשיטות טפי, דבמתעסק דהוא עושה מעשה ממש, בזה מהני הנאתו לחשבו כמתכוין, אבל באשה דאינה עושה, ורק דאשכחן דרחמנא קריא מעשה, בזה לא אשכחן אלא במתכונה ורוצית בזה, [וכמו דאמרינן בפסחים דף כ״ה בלישנא בתרא אליבא דרבא לא אפשר וקמכוין אסור אפי׳ לר״י], ולגבי ענין רצון תו מהני אונסא, דיצרא הוא דאלבשה, לומר שאין בידה שלא תרצה, אבל בדידי׳ דעכ״פ יש בידו שלא יעשה, ולכן גבי פירש חייב דעכ״פ המעשה בידו, ולפ״ז שפיר דהיכי שכבר נתקשה, מהני סברא דיצר אלבשה שאין בידו שלא ירצה, והיינו היכי שהוא כבר באמצע ביאה, כמו גבי נטמאתי, דלהכי פטור גבי שהה ולא פירש, אבל כשתקפוהו נכרים קודם תחילת ביאה לא מהני מה דנתקשה לומר דיצר אלבשה, וכיון דיש בידו שלא ירצה חשיב הקשוי מעשה.
ועכשיו מיושב שפיר הא דאשה פטורה מכלום כשנאנסה, דבזה לא אמרינן דהנאה הוי כמו מתכוין, דהנאה הבאה לו לאדם בעל כרחו לא נחשב כמתכוין, והא דאמרה תורה בעריות דחשיב כמעשה הא מצינו רק במתכונת ורוצית בזה.
והנה בהא דאמרינן בגמ׳ אונס דמתני׳ היכי דמי אילימא שאנסוהו עכו״ם, והאמר רבא אין אונס לערוה, כתבו התוס׳ דהיינו שהביאוהו עליה והדביקוהו ביבמתו, ולא שבא עליה מעצמו, וע״ז מקשה מדרבא דאין אונס לערוה, וצריך למסור עצמו, ולכאורה יקשה על דבריהם מהא דכתבו בכתובות דף י״ט דרבא סבר דגם בג׳ עברות באונס דצינעא אינו חייב למסור עצמו, ואיברא דיש מפרשים בתוס׳ ע״ז דף נ״ד דרבא לא סבר הכי, ועי׳ תוס׳ שבת דף ע״ב ע״ב, מ״מ לפירושם בכתובות יקשה, אכן לשיטת הרמב״ם דמפרש אין אונס לעריות, היינו לענין עונשין דבועל אינו נפטר מעונש, וממילא לא איכפת לן דאף דסבר רבא דבצנעא אינו צריך למסור עצמו, היינו דוקא היכי שיש אונס ע״ז, אבל בערוה שאין קישוי אלא לדעת ולא משכחת לן אונס בדידי׳, ונוכל לפרש אפילו במאיימין עליו להרגו אם לא יבוא על הערוה, אבל לשיטת הראשונים שחולקים על הרמב״ם נצטרך לפרש במדביקין אותו על הערוה, אבל אין מאיימין עליו להרגו.
והנה הקשו על מש״כ התוס׳ בכתובות דאונס דצינעא אינו מחויב למסור עצמו גם בג׳ עבירות, מהא דסנהדרין דף ע״ד גבי עובדא דמרי דוראי דאמר זיל קטלי׳ לפלניא ואי לא קטלינא לך, ואמר רבא ליקטלוך ולא תיקטול משום דמאי חזית דדמא דידך סומק טפי דילמא דמא דחברך סומק טפי, והא התם בצנעא הוי, ואמרתי ליישב דבאמת ילפינן נערה המאורסה מרוצח לענין זה דמחויבת למסור עצמה, למאן דלית לי׳ קרקע עולם, והיינו רבא דלית לי׳ קרקע עולם, דהא רבא אית לי׳ אין אונס לערוה דאין קישוי אלא לדעת, וא״כ לא משכחת לדינא דיהרג ואל יעבור בג״ע אלא באשה הנבעלת, ובסנהדרין דף ע״ד אמר רבא בטעמא דאסתר דלא כאביי דאסתר קרקע עולם, אלא דהנאת עצמן שאני, וממילא ילפינן גם רוצח מנערה דגם היכא דליכא סברא דמאי חזית וכמו בנערה המאורסה דלא עבדה מעשה, דיהרג ואל יעבור גם בכה״ג, וכגון שרוצים להפילו על התינוק ויתמעך התינוק, שמחויב למסור עצמו ולא יניח שיפילוהו, ובזה הוא דחולק רבא וסובר דלא מקשינן, ומשום דסבר כר׳ ישמעאל דגם בהנך ג׳ עבירות איכא וחי בהם, ורק משום סברא דמאי חזית הוא דיהרג ואל יעבור ברוצח, ומיושב שפיר דאף דסבר כר׳ ישמעאל דבצינעא גם בג׳ עבירות יעבור ואל יהרג, זהו בלא טעמא דמאי חזית, והתם בכתובות בעדים שאמרו להם חתמו שקר ואל תהרגו, הא ליכא מאי חזית דאינו אלא הפסד ממון, אבל בדאיכא מאי חזית סובר רבא דיהרג ואל יעבור מסברא דמאי חזית.
ובדברינו יתיישב ביותר מה דאמרינן שם בגמ׳ בסנהדרין הרי זה בא ללמד ונמצא למד, מקיש רוצח לנערה המאורסה מה נערה המאורסה ניתן להצילו בנפשו אף רוצח ניתן להצילו בנפשו, וקשה דהרי גם בא ללמד כדאמרי׳ מקיש נערה המאורסה לרוצח מה רוצח יהרג ואל יעבור אף נערה המאורסה תיהרג ואל תעבור, וכדהקשו כן התוס׳, אכן לפי דברינו הא גם לענין זה דיהרג ואל יעבור נמצא רוצח למד מנערה המאורסה, דגם בלא עביד מעשה בידים יהרג ואל יעבור וכמו בנערה, והנה זהו דלא כשיטת התוס׳ כאן ביבמות ובכ״ד, דלענין ג״ע אפי׳ רבא אית לי׳ הך סברא דקרקע עולם, אך לפי מה שבארנו כאן דשיטת הרמב״ם דלא משכחת אונס לערוה, א״כ ע״כ מוכח דלית לן הא דקרקע עולם, דהא לא אשכחת חידושא דנערה המאורסה תהרג ואל תעבור, והרמב״ם ע״כ גריס תיהרג, דלשיטת הרמב״ם בדידי׳ לא צריך לאשמעינן דיהרג ואל יעבור דלא משכחת לה אונס, וכן יש להוכיח זה מדברי הרמב״ם בפ״ה מהל׳ יסודי התורה, שהרמב״ם מייתי מולנערה לא תעשה דבר לענין מי שדינו שיהרג ואל יעבור דאין עונשין אותו, ואם ס״ל להרמב״ם דינא דקרקע עולם א״כ אי אפשר ללמוד מאשה כיון דהיא קרקע עולם ולכן פטורה, משא״כ בדעביד מעשה אפשר דגם בגוונא דאונס עונשין אותו.
והנה אף דמלשון הרמב״ם בפ״ה מיסוה״ת הל׳ ב׳ שכתב אבל שלש עבירות הללו, אם יאמר עבור על אחת מהן או תיהרג יהרג ואל יעבור, אבל ע״כ צריך לפרש דקאי על אשה משום דבבועל ליכא אונס כמש״כ בפ״א מאיסו״ב, וא״כ מדכתב אח״כ ואעפ״כ מפני שעבר באונס אין מלקין אותו ואין צריך לומר שאין ממיתין אותו, וא״כ מוכח מזה שיטת הרמב״ם דלית לי׳ הא דקרקע עולם, ואיברא דפי׳ א׳ מפרשים בתוס׳ דאם הגי׳ תיהרג, היינו שתיהרג קודם שתעשה מעשה, וכגון שאונסין אותה להביא עלי׳ הערוה, אך הוא פי׳ דחוק ולא משמע כן בד׳ הרמב״ם.
והנה מה שהוכחתי שיטת הרמב״ם דלית לי׳ קרקע עולם, מהא דהוכיח מולנערה לא תעשה דבר, לענין כל מי שנאמר בו יעבור ואל יהרג שאינו נענש אם עבר ולא נהרג, הא זהו באמת ראית הגמ׳ בע״ז דפריך ר״ז אהא דנעבד באונס אסור, ומפרש כגון דאנסוהו עכו״ם להשתחוות לבהמה דידי׳, ומקשה ר״ז מקרא דולנערה לא תעשה דבר, וכבר הקשו זה התוס׳ כאן ביבמות וביומא דף פ״ב דאין ראי׳ מזה משום דאשה היא קרקע עולם. ותי׳ אחד תירצו דקרא דולנערה לא תעשה דבר איירי אפי׳ היכי דכפו אותה להביא הערוה עליו, ותי׳ זה לא משמע ברמב״ם כמש״כ, אך תי׳ שני תירצו בתוס׳ דמשמע לי׳ לענין מיתת ב״ד דאין חילוק בין עביד מעשה או לא עביד מעשה, דהא אשה ברצון חייבת אע״ג דלא עביד מעשה, וכבר הקשה הגרעק״א ז״ל בגהש״ס ביומא דף פ״ב דמ״מ מאי ראי׳ דשאני גבי דידה כיון דהיא מותרת באונס, לכן בודאי לא שייך לחייבה מיתה כיון שמותרת לכתחילה, אבל בדידי׳ דיהרג ואל יעבור אימא דחייב מיתה.
והנראה בזה דכיון דאי לא הוי ידעינן דין אונס הו״א דגם באונס חייב מיתה, (ונראה יותר דקרא אשמעינן אפי׳ היכא דפשעה כגון שנתיחדה עמו מ״מ פטורה ממיתה), וכיון דאשמעינן קרא דבאונס פטורה ממיתה נשמע מזה דאינו חייב מיתה אלא ברצון ולכן אף דילפינן מהיקש נערה המאורסה לרוצח דבנערה יהרג ואל יעבור כמו ברוצח והיינו בעביד מעשה, מ״מ אין זה אלא דין חיוב דיהרג ואל יעבור, אבל לא בעיקר דין חיוב מיתה דאשת איש, דאם היינו אומרים דעיקר דין חיוב מיתה דאשת איש לא מהני בה אונס לא הי׳ פוטר הכתוב גם אותה ממיתה, כיון דבמזיד הושוו שניהם, והא דילפינן מה״ז בא ללמד ונמצא למד מרוצח אינו אלא חיוב למסור עצמו, אבל לא ילפותא לחייב עלי׳ מיתה, ונמצא דכיון דידעינן מקרא דאונס פטור, כבר ידעינן בעצמנו דאונס צריך לפטור בכל גווני, והא דמ״מ יש נ״מ בין דידי׳ לדידה היינו מהיקש נערה לרוצח ידעינן מסברא דברוצח דעביד מעשה יש גם חיוב למסור וכן בדידי׳, ובדידה דלא עבדה מעשה אין חיוב, אבל כל זה אחר דידעינן דאונס פטור כמו שלא עבדה מעשה ומיושב היטב קו׳ הגרעק״א.
ויש להסביר ביותר דהא זה ודאי דגם אשה שהיא קרקע עולם אינה רשאה לעבור משום לתא דפקו״נ שהרי פסק הרמב״ם בפ״ה מיסוה״ת דאין מתרפאין בג׳ עברות ואם עבר ונתרפא עונשין אותו ב״ד עונש הראוי לו, ונמצא דזה גופא דאשה מותרת גבי אנסו אותה בפחד מיתה, הוא משום דין אונס, ונמצא דעיקר היסוד מה דאינה חייבת למסור עצמה הוא בשביל דין פטורא דאונס וכנ״ל.
ויש לעורר יותר במה דמשמע מדברי הרמב״ם דמה דחייב למסור את עצמו בג׳ עבירות הוא משום דררא דקדוש השם, דעי׳ בדבריו בפ״ה מיסוה״ת דאסמכי׳ לדינא דיהרג ואל יעבור לדין דכל בית ישראל מצווין על קדוה״ש, וכתב ע״ז כיצד כשיעמוד עכו״ם ויאנוס את ישראל לעבור על אחת מכל מצות האמורות בתורה וכו׳, בד״א בשאר מצות חוץ מעכו״ם ג״ע ושפ״ד, ומשמע מל׳ כיצד דהוא מדררא דקדה״ש, אם לא שנפרש בדבריו דהוא משום הבד״א השני, דבנתכוין להעבירו על המצות בלבד יהרג ואל יעבור גם על מצוה משאר המצות.
ועיין בכ״מ בפ״ה מיסוה״ת הל׳ ה׳ דהרמב״ם דפסק כר״ל דאפי׳ ביחדו להם שאמרו תנו לנו פלוני או נהרוג כולכם יהרגו כולם ואל ימסרו להם, ע״כ דלית לי׳ טעמא דמאי חזית, דהא יהרגו כולם וגם הוא עצמו, וסובר ר״ל דזה הטעם אינו עיקר מקבלה היתה בידם, ובאמת הוא דחוק, אבל לפי דברינו אפשר שפיר דכיון דילפינן נערה המאורסה מרוצח, ממילא ילפינן שוב רוצח מנערה המאורסה, דיהרג אפי׳ בליכא מאי חזית, ורבא דאמר מאי חזית לטעמי׳ דסבר כר׳ ישמעאל, ומהני ברוצח טעמא דמאי חזית.
ועי׳ במ״מ שכתב ופי׳ קנה שזכה בנחלה ויוצאה בגט אם בא להוציאה, ונ. ב. צריך לומר דפסק כרב וכאיכא דאמרי, ולכן לענין תרומה מן האירוסין פסק דלא אכלה, אבל לשאר דברים קנה.
-השמטות-
מתוך מכתב תשובה של מרן זצ״ל להגר״א וסרמן זצ״ל
באות ו׳ כתב ונראה שאם יבא עלי׳ בלא עדים. להסוברין דלא נתקיימה בזה מצות יבום יהא הולד ממזר אם נתעברה מביאה זו דכיון שהיא ערוה לענין תפיסת קדושין הוי נמי ערוה לענין ממזרות, דממזרות תלוי בתפיסת קדושין והיינו דאמר אבא שאול וקרוב בעיני להיות הולד ממזר, והנה לדעתי קשה לומר דבר זה לדידן דלא ס״ל כאבא שאול דמביאת יבמה שלא נתקיים מצות יבום יהי׳ לדידן הולד ממזר דאף שאין לו בה קדושין היינו קדושי כסף ושטר אין לה, אבל כיון דעכ״פ יש לו בה קדושי ביאה ע״י יבום לכן אף דעכשיו כשבעלה שלא לשם יבום לא הי׳ ע״י קדושין לא איכפת לן כלל דהא לא צריך דוקא קדושין לענין שלא יהי׳ הולד ממזר, וכל בועל פנוי׳ בעל בלא קדושין, ולא אמרינן אלא דכל שאין לו עלי׳ קדושין, אבל זה יש לו עלי׳ קדושין ע״י ביאת יבום, ואבא שאול דסבר דקרוב להיות הולד ממזר היינו משום דלא סבר כר׳ יוסי ב״ר חנינא דדריש מולקחה דנעשית כאשתו לכל דבר, וזה מבואר מדברי הירושלמי דאמר בריש יבמות דאבא שאול סבר כר׳ יוסי בן חלפתא דחרש חמש חרישות וכתבו בתוס׳ דלא בעל אלא כדי לקיים מצות עונה אלמא דסבר דלא נעשית כאשתו לכל דבר גם אחר מצות יבום, ואף דכתוב ולקחה לו לאשה ע״כ סבר דזהו רק לענין מצות יבום אבל ליכא בזה דין קדושין ולכן סבר דקרוב להיות הולד ממזר, איברא דלפום גמרא דידן לכאורה לא משמע דאבא שאול חולק על מתני׳ דכנסה הרי היא כאשתו לכל דבר וכל הסוגיות מפורשות דיבמה הרי היא כאשה גמורה ובדין דאבא שאול ורבנן מספקא בגמ׳ וגם בפוסקים כמאן הלכתא.
ונראה דאבא שאול חידש כאן שני דברים חדא דדין יבום הוא דוקא אם בועל לשם מצות יבום, ועוד דאין לו בה אלא מצות יבום בלבד כר׳ יוסי בן חלפתא, ובזה באמת לא פסקינן כאבא שאול ולא כר׳ יוסי בן חלפתא דמשנה מפורשת היא דכנסה הרי היא כאשתו לכל דבר, ובגמ׳ אמרו עוד דאשמעינן רק דמגרשה בגט ומחזירה אבל כ״ז שהיא אשתו פשיטא, אבל ר׳ יוסי בן חלפתא הא ע״כ לא סבר הכי, ונראה דאבא שאול גופי׳ מספקא לי׳ בהא ומשו״ה לא אמר אלא קרוב אני בעיני להיות הולד ממזר, משום דאי נימא דנעשית כאשתו א״כ יש לו עלי׳ קדושין ולא איכפת לן אם עכשיו אינה באמת מקודשת כיון דעכ״פ יש לו עלי׳ קדושין.
(ג-ד) הבא על יבמתו וכו׳ – משנה יבמות ו,א: הבא על יבמתו, בין שוגג בין מזיד בין באונס בין ברצון, אפילו הוא שוגג והיא מזידה, הוא מזיד והיא שוגגת, הוא אנוס והיא לא אנוסה, היא אנוסה והוא לא אנוס, אחד המערה ואחד הגומר – קנה, ולא חלק בין ביאה לביאה.
פיהמ״ש שם: היבמה אינה צריכה קדושין מן התורה כי אשה הקנו לו מן השמים, וקדושי יבמה מדרבנן, ולפיכך הבא על יבמתו באיזה אופן שיהיה קנה קנין גמור. והעראה היא הכנסת העטרה. ומעת פגישת שני האברים והיא שקוראים נשיקה עד הכנסת עטרה כולה נקרא שימוש דרך איברין. וגומר, הוא הכנסת כל האבר. ואמרו לא חלק בין ביאה לביאה, רוצה לומר לא חלק הכתוב בין ביאה כדרכה לביאה שלא כדרכה, והוא אמרו במשכב זכר ׳משכבי אשה׳ (ויקרא כ,יא) – אמרו: מגיד הכתוב ששני משכבות באשה.
שנינו במשנה: ״אחד המערה ואחד הגומר״, ובפיהמ״ש מסביר שהטעם הוא: ״כי אשה הקנו לו מן השמים...ולפיכך הבא על יבמתו באיזה אופן שיהיה קנה קנין גמור״. מקורו ברי״ף שהקשה (יבמות רמז עז): כיצד אמרו כאן (יבמות נה,ב) שאשה לבעלה נקנית בהעראה, והרי לענין קדושי ביאה נתבאר (קדושין י,א) שכל הבועל דעתו על גמר ביאה, ואם כן אי אפשר לקנות בהעראה שהיא תחילת ביאה? ותירץ:
התם בביאה דאירוסין עסקינן דלא הוי ליה קידושין בגופה מעיקרא, אבל הכא בביאה דבתר קידושין עסקינן, כגון דבא עליה בתר דקדיש לה ועדיין לא נכנסה עמו לחופה, ומשום הכין קני לה בהעראה...דהא אית ליה בגוה קנין מעיקרא, דומיא דיבמה. מה יבמה אית ליה ליבם זיקה בגוה, אף אשה לבעלה דאית ליה קנין בגוה מעיקרא. אבל הך דלית ליה קנין בגוה מעיקרא אלא השתא הוא דבעי מיקנא לה – לא סגיא אלא בגמר ביאה, דכל הבועל דעתו על גמר ביאה.
הרי״ף מבחין בין ביאת אירוסין שצריך דווקא גמר ביאה כי דעתו על גמר ביאה, לביאת נישואין שיש לו בה כבר קניין מקודם ולפיכך מספיקה אפילו העראה בלבד. וזה מקביל ליבמה שיש לה זיקה מכבר, ולפיכך קונה בהעראה. ברם לכאורה אין הדבר מוסבר כלל. אם דעתו על גמר ביאה, איך ניתן להתעלם מדעתו ורצונו? ועוד מהו הדמיון ליבום, הלא זיקה אינה קניין בלעדי כמו אירוסין, ואיך ניתן להשוות ביניהם?
הרואה יראה שרבינו מפרש לנו את סברת הרי״ף. אחרי שנתקדשה הרי היא אשת איש אלא שעדיין טעונה נישואין. הנישואין מתרחשים בכך שהוא נוהג בה מנהג אישות ובא עליה. ״ביאה באיזה אופן שיהיה״ אפילו בהעראה בלבד הרי היא מנהג אישות. הואיל והיא כבר אשתו מן הסתם מגמתו לנישואין, לפיכך לא איכפת לנו אם דעתו על גמר ביאה אם לאו, כל שנהג בה מנהג אישות כבר קנאה לנישואין1. אבל שונה ביאה לשם קידושין, באשה פנויה עדיין לא נקבע הכיוון של התהליך, שהרי יתכן שבא עליה לשם זנות בעלמא, ואם דעתו על גמר ביאה איך יקנה בהעראה בלבד, הלא אינו רוצה בקניין כזה! הרי״ף מציע משל של ייבום ולא השוואה. גם בייבום המגמה כבר נקבעה בתורה, כלומר על ידי זיקה. בא עליה, בין בשוגג בין במזיד, ואפילו בכוונה לזנות בעלמא, ואפילו בהעראה בלבד, כבר קנאה כי אין הדבר תלוי בדעתו וברצונו, ורק שיעשה מעשה אישות. כיון שלמדנו שהעראה בייבום נחשב מעשה אישות, הרי גם בביאת נישואין תספיק העראה כי אין כאן עוד אפשרות להמנע מן התוצאה של מעשה אישות כל שהוא.
זהו שכתב רבינו בפיהמ״ש שכיון שאשה הקנו לו מן השמים כלומר, ״רשות היבם״ עליה מכבר ואין צריך רצונו ולא איכפת לנו מה דעתו, אם רק יבוא עליה קנה אותה, ״ולפיכך, הבא על יבמתו באיזה אופן שיהיה קנה קנין גמור״. ברם אין להסיק מכאן שהזיקה שווה לאירוסין כי זה בודאי אינו, אלא הכוונה היא שיש כאן שלב מוקדם והכנה לאישות בכך שכבר נאסרה על כל העולם חוץ מן היבם, ובכך נקבע הכיוון שהיא עומדת להיות שלו, ובגלל הזיקה אם עשה מעשה של ביאה כל שהוא כבר נגמר הקניין. וראה מה שביארתי בפתיחה לפרק זה בעניין מאמר.
בין שהיתה ישנהיבמות נד,א: אמר רב יהודה, ישן לא קנה ביבמתו דאמר קרא: ׳יבמה יבא עליה׳ (דברים כה,ה) עד דמכוין לה לשם ביאה. והתניא: בין ער [בין ישן! אימא: בין ערה בין ישנה. והתניא: בין ער] הוא בין ישן הוא, בין ערה היא בין ישנה היא! הכא במאי עסקינן – במתנמנם.
ריטב״א נד,א (ד״ה הב״ע במתנמנם):
ונראין דברי האומר דהוא ישן מוקמינן בהכי, אבל ישנה אפילו ישנה גמורה דלא בעיא דעתה דידה כלל, ואפילו לביאה, דבדידיה תלא רחמנא יבא עליה. ואע״ג דתנא להו כחדא, הא כדאיתא והא כדאיתא. ולא עוד אלא איידי דנקט ישנה בדידה נקט [נמי] ישן בדידיה, וכן דעת מורי המובהק הר״ם ז״ל.
קנהיבמות נו,א: מאי קנה? רב אמר, קנה לכל, ושמואל אמר, לא קנה אלא לדברים האמורים בפרשה, לירש בנכסי אחיו, ולפוטרה מן הייבום. מן הנשואין – לדברי הכל אכלה (תרומה אם בעלה כהן), דהא הות קאכלה מעיקרא, כי פליגי – מן האירוסין, רב אמר: אוכלת, דהא רבי רחמנא ביאת שוגג כמזיד; ושמואל אמר: כי רבי רחמנא – לאוקמיה במקום בעל, לאלומי מבעל לא (והרי גם בחיי בעלה לא אכלה תרומה כי כל שלא נכנסה לחופה אינה אוכלת)... ואיכא דאמרי מן האירוסין דברי הכל לא אכלה דהא לא אכלה בחיי בעל, כי פליגי מן הנשואין. רב אמר, אוכלת דהא הות אכלה מעיקרא. ושמואל אמר, אינה אוכלת. כי רבי רחמנא ביאת שוגג כמזיד לדברים האמורים בפרשה. אבל לכל מילי לא? והאמר רב נחמן אמר שמואל, כל שהבעל מאכיל יבם מאכיל! אימא, כל ביאה שהבעל מאכיל בה יבם מאכיל בה וכל ביאה שאין הבעל מאכיל בה אין היבם מאכיל בה.
ירושלמי יבמות ו,א: שמואל אמר, לא קנה אלא בדברים האמורים בפרשה לירש ניכסי המת ולאסרה לאחיו ולהתיר צרתה לשוק. רבי יוחנן אמר, קנה כל הדברים. אמר רבי יצחק בר אלעזר, מה פליגין – בשהערה בה, אבל אם גמר את הביאה כל עמא מודיי שקנה בכל הדברים. אמר ר׳ מתנייא מה פליגין – בבא עליה עודה בבית אביה, אבל אם בא עליה עודה בבית בעלה כל עמא מודיי שקנה בכל הדברים.
רי״ף יבמות רמז עו: וקיימא לן כל היכא דפליגי רב ושמואל הלכתא כרב באיסורי.
וכן פסק רבינו בפיהמ״ש לעיל שקנה קנין גמור.
נחלקו הראשונים במה חלקו רב ושמואל האם רק בביאה גרועה (שוגג וכדו׳) או גם בהעראה. ושיטת הרי״ף ורבינו שמחלוקתן גם בהעראה ומקורן מהירושלמי דלעיל.
חידושי הרמב״ן יבמות נו,א ד״ה קנה לכל:
אלא שבירושלמי העמידו מחלוקתן בהעראה. וראיתי בהלכות של רבינו הגדול ז״ל (הרי״ף) ששנאה בתוך דיני העראה, נראה שסמך לו על הירושלמי.
השווה הלכות תרומות ח,ו: יבם כהן שבא על יבמתו באונס או בשגגה או שהערה בה ולא גמר, אע״פ שקנא אותה כמו שבארנו בהלכות יבום, אינו מאכילה בתרומה עד שיבעול בעילה גמורה ברצון. במה דברים אמורים? בשנתאלמנה מן האירוסין; אבל מן הנישואין הואיל והיתה אוכלת, תאכל בביאה זו.
במה דברים...שנתכוון... אבל אם נפל וכו׳יבמות נד,א: אמר רבה, נפל מן הגג ונתקע – חייב בארבעה דברים, וביבמתו לא קנה; בנזק, בצער, בשבת, ברפוי, אבל בושת לא מיחייב, דאמר מר: אין חייב על הבושת עד שיתכוון.
שכור שאינו מכיר כלום – בענין ביאה כתוב על לוט: ׳ולא ידע בשכבה ובקומה׳ (בראשית יט,לג). זהו שכתב רבינו כאן לפרש: ״שכור שאינו מכיר כלום״, כי הרגשת ביאה היא עמוקה מאד2 ואם אינו מכיר בכך אינו מכיר כלום, ולפיכך אמרו עליו (נזיר כג,א): ״ומאי הוה ליה למיעבד, מאי דהוה הוה?⁠״ ומי שאינו מכיר כלום הוא גרוע בהרבה מן השוטה שהרי אינו אלא כבול עץ בעלמא. אבל בהקשרים אחרים כתב ״שכור שהגיע לשכרותו של לוט״, וסמך על המבואר בכתוב, והוא הוא; אלא שכאן ראה להסביר טעמו של דבר. ראה הלכות אישות ד,יח ביארתי שישנן שלש דרגות בשיכרות ודיניהן שונים.
ישן וכו׳יבמות נד,א: אמר רב יהודה, ישן לא קנה ביבמתו דאמר קרא: ׳יבמה יבא עליה׳ (דברים כה,ה) עד דמכוין לה לשם ביאה. והתניא: בין ער [בין ישן! אימא: בין ערה בין ישנה. והתניא: בין ער] הוא בין ישן הוא, בין ערה היא בין ישנה היא! הכא במאי עסקינן – במתנמנם.
כתב רבינו לקמן ו,ג לגבי החרש והשוטה שאומנם אינם מיבמים משום שאינם חולצים, אבל ״כשייבם החרש... בעילתו עושה אותה אשת איש גמורה״; הרי כל שנתכוון לביאה אף שאינו בר כוונה לקנות (שהרי קנין מצריך דעת) ביאתו ביאה לקנות יבמה, אלא שישן מפני אונס שינה אפילו לביאה אינו מתכוון (השווה תוס׳ נד,א ד״ה ישן).
נתכוון להטיח וכויבמות נד,א: אמר רבא, נתכוון להטיח בכותל והטיח ביבמתו – לא קנה, להטיח בבהמה והטיח ביבמה – קנה, דהא קמכוין לשם ביאה בעולם.
1. עיין היטב הלכות אישות י,א (ד״ה לשם נשואין) שם הבאתי דעת גאון שיתכן שישנה אפשרות של כוונת זנות בעלמא גם עם ארוסתו. אבל ברור שאם אין כונה כזו אזי יאמר שדעתו על גמר ביאה ונעשית נשואה בהעראה בלבד. והשווה מאירי קדושין י,א (סופר, עמ׳ 75): ׳שביאה לשם נשואין או סתם ביאה שאחר קדושין עושה נשואין כחופה׳. וכן כתב בסוטה כד,ב: ׳אם בא עליה ארוס בבית חמיו... בכונת זנות׳. ועיין ריטב״א קידושין על אתר (ד״ה אמר אמימר) שסובר אחרת.
2. לפיכך כינוה חז״ל זיעזוע, כירושלמי ברכות ט,ג: אתה זיעזעתה איברך וכו׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ד) במה דברים אמורים, שנתכוון לבעול, אבל אם נפלא ונתקע בה, או שבא עליהב שיכור שאינו מכיר כלום, או ישן, לא קנה. נתכוון להטיח בכותלג והטיח ביבמתו, לא קנה. להטיח בבהמה והטיח ביבמתו, קנה, שהרי נתכוון לשום בעילה מכל מקום:
When does the above apply? When [the yavam] intends to perform a sexual act. If, however, he fell from the roof [with an erection] and [accidentally] inserted his organ into his yevamah, had relations with her when he was so intoxicated that he was not conscious of anything,⁠1 or when he was asleep, he does not acquire her [as his wife].
If he intended to masturbate in a hole in the wall and unintentionally inserted his organ into his yevamah, he does not acquire her [as his wife].⁠2 If he intended to sodomize an animal and unintentionally inserted his organ into his yevamah, he does acquire her [as his wife].⁠3
1. Note the Or Sameach, who questions this ruling based on the Jerusalem Talmud (Yevamot 6:1, quoted by the Rambam in Chapter 6, Halachah 3), which states that when a mentally incompetent person performs yibbum, his act is binding. The Or Sameach explains that a mentally incompetent person may have the intent to engage in sexual relations. In this instance, however, the person has lost control of his faculties to the extent that he has no intent whatsoever.
2. For masturbation is not considered to be sexual relations.
3. For sodomy is considered to be a forbidden form of relations.
א. בד׳ (גם פ) נוסף: מן הגג. וכ״ה בגמ׳ יבמות נד., אך רבנו קיצר כי לאו דוקא מן הגג.
ב. ת2-1, ב1, ב9 (מ׳שבא׳): שבעלה.
ג. ד (מ׳להטיח׳): לדבר אחר. וכבר הוער בגיליון שבגמ׳ יבמות נד. כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךאור שמחאבן האזליד פשוטהעודהכל
בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים שֶׁנִּתְכַּוֵּן לִבְעֹל אֲבָל (אִם נָפַל מִן הַגַּג וְנִתְקַע בָּהּ אוֹ) שֶׁבָּא עָלֶיהָ שִׁכּוֹר שֶׁאֵינוֹ מַכִּיר כְּלוּם אוֹ יָשֵׁן לֹא קָנָה. נִתְכַּוֵּן לְדָבָר אַחֵר וְהֵטִיחַ בִּיבִמְתּוֹ לֹא קָנָה. לְהָטִיחַ בִּבְהֵמָה וְהֵטִיחַ בִּיבִמְתּוֹ קָנָה שֶׁהֲרֵי נִתְכַּוִּן לְשׁוּם בְּעִילָה מִכׇּל מָקוֹם:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

במה דברים אמורים כשנתכוון – שם מבואר בגמרא נפל מן הגג ונתקע והוא שיגיע לשכרותו של לוט וזהו שכתב שאינו מכיר כלום ובפרק רביעי מהלכות אישות כתב שאין קידושיו קידושין ומתישבין בדבר זה:
בד״א שנתכוון לבעול כו׳. נסתפקתי בהא דקי״ל דביבמה אינו קונה אלא בביאה כמאמר הכתוב יבמה יבא עליה וקי״ל דבין שוגג או מזיד קנה אי בעינן בביאה זו עדים דומיא דקידושין דעלמא דקי״ל המקדש בלא עדים אין קידושיו קידושין. או דילמא כי היכי דגזירת הכתוב הוא ביבמה דאפילו שהיו שניהם שוגגים או אנוסים ואפילו היתה היא ישנה קנה ה״נ נימא דביבמה אפילו דליכא עדים קנה. וראיתי להרב שה״ג בס״פ בית שמאי שכתב בשם ריא״ז וז״ל וכן נראה בעיני שאם לא כנס היבם יבמתו ולא נתייחד עמה בעדים ושניהם מודים שבעל בלא עדי יחוד לא נקנית לו באותה ביאה קנין גמור ואינו יכול לפוטרה בגט בלא חליצה שכשם שקידושין וגירושין צריכין עדים כך יבום וחליצה צריכים עדים ע״כ:
או ישן. מימרא דרב יהודה שם ופריך עלה מברייתא דקתני בין ער בין ישן קנה ומתרץ ההיא במתנמנם נים ולא נים וכו׳ ורבינו לא חילק מפני שביאר ישן דסתמו ישן גמור ולכך סמכו לשיכור שאינו מכיר כלום ודו״ק:
במה דברים אמורים וכו׳. ראיתי להמש״ל ז״ל שנסתפק בהא דקי״ל דביבמה אינו קונה אלא בביאה וכו׳ וקי״ל דבין שוגג בין מזיד קנה אי בעינן בביאה או עדים דומיא דקידושין דעלמא וכו׳ והביא שהש״ג בס״פ ב״ש כתב בשם ריא״ז שאם לא כנס יבמתו ולא נתייחד עמה בעדים ושניהם מודים שבעל בלא עדי יחוד לא נקנית לו באותה ביאה וכו׳ שכשם שקידושין וגירושין צריכים עדים כך יבום וחליצה צריכים עדים ע״כ. ואני הצעיר שמעתי ולא אבין מה ענין ספק זה ומה כוונתו במ״ש משם הש״הג כאילו לא מצא דבר זה מבואר כ״א בש״הג והרי התו׳ בפרק האיש מקדש דף י״ב ד״ה משום פריצותא וכו׳ כתבו בשם ר״ת דביבמה לאו משום עדים תליא טעמא דהא יבמה מדאורייתא אינה נקנית אלא בביאה ומאי דלקי עלה אינה אלא מפני שעושה תחילת קניינו בביאה ע״כ וכ״כ פ׳ ר״ג דף נ״ב ד״ה דמקדש בביאה וכו׳ וכמ״ש מהרש״א שם וכ״נ דעת הרב״י סי׳ קס״ו שכתב דמ״הת א״צ לקדשה אלא בא עליה וחז״ל תקנו שלא יבא עליה עד שיקדשנה בפני עדים וכו׳ הרי שלא הצריך העדים אלא לקידושין אבל בביאה כיון ששניהם מודים פשיטא שקנאה וא״צ ד״א וכן משמעות הפוס׳ ע״ע וכיון שהדבר מבואר בש״ע והפוסקים ז״ל אין שייך ספק ודו״ק:
במד״א שנתכוון לבעול כו׳ – הנה נסתפק הרב מש״ל דקי״ל דביבמה אינה קונה אלא בביאה במאמר הכתוב יבמה יבא עליה וקי״ל דבין שוגג או מזיד קנה אי בעי׳ בביאה זו עדים דומיא דקידושין דעלמא או דילמא כי היכי דגזירת הכתוב הוא ביבמה דאפי׳ שניהם שוגגים או אנוסים ה״נ נימא דאפילו דליכא עדים כלל קנה יע״ש ולע״ד נראה להוכיח מדברי התוס׳ דבעינן עדים כשאר אשה דעלמא ממ״ש בקידושין די״ב ע״ב ד״ה משום פריצותא וז״ל מפר״ת דהיינו לפי שצריך עדי ביאה או עידי יחוד ודבר מכוער שמעמיד עדים וקשה דביבמות פ׳ ר״ג מייתי לה מצות יבמה מקדש והדר בעיל לא קדיש לוקה מ״מ כרב והתם לאו משום עדים תליא טעמא דהא יבמה מדאו׳ אינה נקנית אלא בביאה כו׳ יע״ש והנראה דכונתם להק׳ דאם איתא דטעמא דפריצותא משום עדי ביאה הרי גבי יבמה אפי׳ קדיש תחילה ואח״כ בעיל צריך עכ״פ כיון דמדאורייתא אינה נקנית אלא בביאה וא״כ היכי קאמר התם דאי לא קדיש תחלה לוקה יע״ש וליכא לפרושי דכונתם להקשות לפר״ת דטעמא משום עדים א״כ גבי יבמה דא״צ עדים אמאי לוקה דהא ודאי ליתא דא״כ לא הי׳ להם לומר כהאי לישנא דהא יבמה מדאוריית׳ אינה נקנית אלא בביאה דזה אינו מעלה ומוריד כלל דהן לו יהי׳ דהוי מדאורייתא אפילו הכי צריך עדים ולא הי״ל להקשות אלא מטעמא דכיון דאפילו שוגגין קונה ה״נ בלא עדים אלא מבואר כונתם כמ״ש וכן מבואר מדברי הריטב״א בחידושיו שם יע״ש:
או שבא עליה שכור שאינו מכיר כלום:
כתב ההמ״ג והוא שיגיע לשכרותו של לוט, וזהו שכתב ואינו מכיר כלום, ויפלא, דאם אמרו דשכור שהגיע לשכרותו של לוט הוי כשוטה ואין מקחו מקח כו׳ אבל אטו משום זה לא קנה ביבמה, הלא שוטה שבא על יבמתו תנן בירושלמי ריש פ׳ הבא ע״י תני ר׳ חייא אחד החרש ואחד השוטה שבעלו קנו ופטרו את הצרות, וכי אמר רבינו בשיכור דהוי דומה לישן דאינו מתכוין לביאה כלל וכנתכוין להטיח בכותל, וזה שדייק רבינו שאינו מכיר כלום ולא הזכיר כאן הגיע לשכרותו של לוט כאשר כתב בפ״ד מאישות ופרק כ״ט ממכירה, והמגיד השוה אותן וזה אינו כמו שנתבאר. והנה לקמן פ״ו כתב רבינו ואלו מיבמין ולא חולצין החרש והשוטה כו׳ ובוודאי כוון לפטור צרותיהן לשוק, ומש״כ וכשייבם החרש אינו מוציא לעולם הוא הדין שוטה רק דהרבותא הוא בחרש דהוא בר גירושין באשתו דידיה, וכן כי נפלה ליה מאחיו חרש וכן באם האשה חרשת הלא מתגרשת אחר היבום ומותרת לעלמא, לכן השמיענו דאם הוא חרש וזקוקה לו מאחיו פקח שנעשית א״א גמורה אינו יכול לגרשה, אבל בנשתטית ג״כ לא יוציא, ואם היא נפלה לפניו כשהוא שוטה ג״כ לא יוציא ואין זה רבותא כ״כ, וזה פשוט:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ג]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ג]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךאור שמחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ה) יבמה שנתייבמה, ואמרה בתוך שלשים יום, לא נבעלתי, ואףא על פי שהוא אומר בעלתיב, כופין אותו שיחלוץ להג, הואיל וקדםד וגירשה בגט. ואם עדיין לא גירש, כופין אותו שיבעול או יחלוץ ויוציא בגט:
גירשה לאחר שלושים יום, והיא אומרת, לא נבעלתי, מבקשים ממנו שיחלוץ לה. ואם היה מודה שלא בעל, כופין אותו לחלוץ. היא אומרת נבעלתי, והוא אומר לא בעלתי, אינה צריכה חליצה, שאין זה נאמן לאסרה על כל אדם אחר שכנסה:
[The following rules apply when a yavam takes] his yevamah [home to] perform yibbum, and within 30 days she claims that they did not engage in sexual relations. [The yavam] claims that they did engage in relations and then divorces her. Since he already took the initiative and divorced her, we compel him to perform chalitzah with her.⁠1
If he did not divorce her, we compel him to engage in relations with her,⁠2 or to perform chalitzah and also to divorce her, giving her a get.⁠3
If he divorced her after thirty days had passed, and she claims that they did not engage in sexual relations, we request that he perform chalitzah with her.⁠4 If, however, he admits that he had not entered into relations with her, we compel him to perform chalitzah with her.⁠5
If she claims that they engaged in sexual relations, and he denies engaging in relations, she is not required to engage in chalitzah, for his word is not accepted [when he desires] to cause her to be forbidden to all other men, once he brings her to his home as his wife.
1. Since it is within 30 days, we accept the possibility that the yavam did not engage in relations with her, and compel him to perform chalitzah so the yevamah can remarry another man (Yevamot 111b).
2. And remain married to her.
3. Since he brought her home as his wife, even if he agrees that they did not engage in relations, he is required to divorce her, because it is likely that they did engage in relations (Maggid Mishneh; Ramah, Even HaEzer 167:6). Nevertheless, since she claims that they did not, and there is plausibility to her claim, he is also required to perform chalitzah.
4. After a couple have lived together for thirty days, we assume that they have engaged in relations, for a man will not restrain himself any longer. Hence, the man cannot be compelled to perform chalitzah (Yevamot, ibid.). Nevertheless, we ask him to perform this rite, for otherwise the woman will not be permitted to remarry.
5. He has nothing to lose in this concern, for since he divorced her without entering into relations with her, he is no longer permitted to fulfill the mitzvah of yibbum. Therefore, he should fulfill the mitzvah of chalitzah so that she can remarry.
א. ת2-1, ב1, ב9: אף.
ב. בד׳ (גם פ) נוסף: וגירשה. אך בכתבי⁠־היד לית, כבמשנה יבמות קיא:, וד׳ הוסיף לשם הבהרה על פי הגמ׳ שם, וכמתבקש מההמשך כאן.
ג. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ד. ד: וקידם. אך הוא בבנין קל.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
יְבָמָה שֶׁנִּתְיַבְּמָה וְאָמְרָה בְּתוֹךְ שְׁלֹשִׁים יוֹם לֹא נִבְעַלְתִּי וְאַף עַל פִּי שֶׁהוּא אוֹמֵר בָּעַלְתִּי וְגֵרְשָׁהּ כּוֹפִין אוֹתוֹ שֶׁיַּחֲלֹץ הוֹאִיל וְקִדֵּם וְגֵרְשָׁהּ בְּגֵט. וְאִם עֲדַיִן לֹא גֵּרֵשׁ כּוֹפִין אוֹתוֹ שֶׁיִּבְעֹל אוֹ יַחֲלֹץ וְיוֹצִיא בְּגֵט. גֵּרְשָׁהּ לְאַחַר שְׁלֹשִׁים יוֹם וְהִיא אוֹמֶרֶת לֹא נִבְעַלְתִּי מְבַקְּשִׁים מִמֶּנּוּ שֶׁיַּחֲלֹץ לָהּ. וְאִם הָיָה מוֹדֶה שֶׁלֹּא בָּעַל כּוֹפִין אוֹתוֹ לַחֲלֹץ. הִיא אוֹמֶרֶת נִבְעַלְתִּי וְהוּא אוֹמֵר לֹא בָּעַלְתִּי אֵינָהּ צְרִיכָה חֲלִיצָה שֶׁאֵין זֶה נֶאֱמָן לְאָסְרָהּ עַל כׇּל אָדָם אַחַר שֶׁכְּנָסָהּ:
יבמה שנתייבמה עד אחר שכנסה. ביבמות פרק ב״ש (דף קי״א קי״ב):
יבמה שנתיבמה – פ׳ ב״ש (יבמות קי״א:) משנה היבמה שאמרה בתוך ל׳ יום לא נבעלתי כופין אותו עד שיחלוץ לה אחר שלשים יום מבקשים הימנו שיחלוץ לה ובזמן שהוא מודה אפילו לאחר י״ב חדש כופין אותו עד שיחלוץ לה. ובגמרא הקשו עד שכופין אותו לחלוץ נכפהו לייבם ותירץ רב בשגיטה יוצא מתחת ידה שכיון שנתן לה גט קודם בעילה פסלה ע״י עצמו תניא יבמה שאמרה בתוך ל׳ יום לא נבעלתי בין שהוא אומר בעלתי בין שהוא אומר לא בעלתי כופין אותו שיחלוץ לה לאחר ל׳ יום מבקשים הימנו שיחלוץ לה היא אומרת נבעלתי והוא אומר לא בעלתי הרי זו יוצאה בגט הוא אומר בעלתי והיא אומרת לא נבעלתי אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי צריכה גט וחליצה הנהו שניהם מודים דאתו לקמיה דרבא אמר להו רבא חלוצו לה ושרו לה תגרא לאלתר א״ל רב שרביא לרבא והתניא צריכה גט וחליצה א״ל אי תניא תניא ע״כ בהלכות מן הגמרא. ועתה אבאר דברי רבינו.
מ״ש: יבמה שנתיבמה וכו׳ – הוא דין המשנה שהעמידוה בשהגט יוצא מתחת ידה ופירשו ז״ל דהגט הזה נתן עכשיו דאי קודם כניסה אפילו לאחר ל׳ יום היתה היא נאמנת לומר לא נבעלתי דכיון דאיכא איסורא מוקי נפשיה מלבעול. וכתב רבינו ואם עדיין לא גירש כופין אותו שיבעול או יחלוץ ויוציא בגט – כך היא עיקר הנוסחא, ויש ספרים כתב בהן או יוציא בגט וטעות סופר הוא דודאי גט בלבד אינו פוטרה כיון שאומרת לא נבעלתי אלא תרתי בעי והטעם לזה דכיון דאיהו אמר בעלתי חיישינן לה וצריכה גט וכיון דאיהי אמרה לא נבעלתי צריכה חליצה דלענין איסורא ספיקא הוא לדידן וזהו דין הברייתא דקתני הוא אומר בעלתי והיא אומרת לא נבעלתי אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי צריכה גט וחליצה וי״מ אותה לאחר שלשים יום ונראה מדבריהם דתוך שלשים יום אינה צריכה אלא חליצה אבל אחר ל׳ צריכה גט לפי שהוא נאמן לומר בעלתי וחליצה משום דאיהי שויא אנפשה חתיכה דאיסורא ואין נראה מדברי רבינו כן אלא תרי בבי דסיפא דברייתא בכל זמן הן בין לאחר ל׳ בין בתוך ל׳ ועי״ל שמה שאמרו הנהו שניהם מודים וכו׳ שהוא אפילו תוך ל׳ ואע״פ שלא אמר מעיקרא בעלתי שלא כדברי רש״י ז״ל שפירש ומעיקרא אמר בעלתי והטעם דכל שכנסה אינה יוצאה [בלא גט] אע״פ ששניהם מודים שלא בעל משום דכיון שכנסה מסתמא בעל שמא יאמרו יבמה שנתיבמה יוצאה בחליצה ונ״ל ראיה לזה ממ״ש שם בעא מיניה הון בריה דר״נ מר״נ צרתה מהו א״ל וכי מפני שאנו כופין ומבקשין תיאסר צרה ופרש״י [דאע״ג דאמרה יבמה לא נבעלתי] צרתה ודאי לא מתסרא דחזקה כונס את האשה בועל לאלתר ע״כ, אלמא אפילו לקולא אמרינן דחזקת כנוסה שנבעלה וא״כ היאך תהיה מותרת בלא גט וזה נראה דעת רבינו שכתב או יחלוץ ויוציא בגט ומשמע דבכל גוונא צריכה גט שאם דוקא כשהוא אומר בעלתי היה לו לכתוב אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי. וכן נראה מן ההלכות. שאם כפירש״י לא היו צריכין להביא ההיא דהנהו שניהם מודים כיון שכבר כתבו הברייתא כנ״ל.
ומ״ש רבינו: גירשה לאחר ל׳ יום – הוא מבואר במשנה והטעם דאיהי שויא אנפשה חתיכה דאיסורא ולפיכך צריכה חליצה.
ומ״ש: היא אומרת נבעלתי – הוא בברייתא ונראה שרבינו מפרשה אפילו תוך ל׳ יום וזהו שכתב שאין זה נאמן לאוסרה על כל אדם אחר שכנסה ולא כתב אחר ששהה ל׳. אבל רש״י ז״ל פירשה דוקא לאחר ל׳ ודברי רבינו נ״ל עיקר דחזקת כנוסה בעולה וכיון שהיא אומרת נבעלתי נאמנת ולא גרעה מצרה שאמרו שהיא מותרת בחזקה זו ולא נתבאר לי למה לא נזכר דין הצרה בהלכות ובדברי רבינו:
יבמה שנתייבמה ואמרה בתוך ל׳ יום לא נבעלתי וכו׳ – וכתב ה״ה ופי׳ ז״ל דהגט זה נתן עכשיו דאי קודם כניסה אפילו לאחר שלשים יום היתה וכו׳. קשה דהא אמר שם רב אשי בגמ׳ (דף קי״ב) התם [כותב] גט לזיקתו הכא [צריך] גט למאמרו ופי׳ דנתן גט לזיקתו ונפסלה עליו ומחלוקתם הוא דחד אמר דבעל אחר הגט ודי בגט דיש ביאה אחר גט וח״א שצריך חליצה מפני שעדיין לא בעל והשתא תיקשי ליה אמאי לאחר ל׳ יום מבקשים כיון דאוקי ברייתא דנתן לה גט א״כ היא נאמנת דכיון דאיכא איסורא מוקי איניש נפשיה ואולי לא אמרו כן אלא לומר דר׳ אמי לא מוקי התם גט לזיקתו הכא גט למאמרו וכו׳ משום הך סברא וכיון שכן מה שאמר כשגט יוצא מתחת ידה ע״כ אחר כניסה ומ״מ קשה מניין להם שר׳ אמי ור׳ אסי חולקים בהא דילמא לא בעי ר׳ אמי לאוקמי בברייתא ב׳ גיטין כרב אשי אבל לענין הך סברא לעולם דמודה ליה וגם צריך טעם למה לא פסק רבינו כרב אשי דהוא בתרא. עוד כתב ה״ה והטעם לזה דכיון דאיהו אמר בעלתי וכו׳ קשה דהא בסוף הלשון כתב לדעת רבינו דאפילו דשניהם אומרים לא בעלתי צריך גט משום דחזקה דאחר שכנסה בעלה ואיך כתב כאן דמשום דאמר לא בעלתי צריך גט, וי״ל דלא כתב ה״ה כן אלא לסתור הגירסא שגורס בדברי רבינו שיכפו אותו לבעול או יוציא בגט וטעמייהו דמהימנינן ליה להך דאמר בעלתי ועדיין לא נחית ה״ה לבאר פירוש זה בלשון רבינו דאחרי כן חדשו ולמד ועוד שמה שאמרו הנהו שניהם וכו׳ השתא רצה לדחות הגירסא עם הפי׳ שפירשו רוב המפרשים ולא רצה להכניס עצמו בזה עד לבסוף ודוחק. עוד כתב ועוד י״ל שמה שאמרו הנהו שניהם מודים וכו׳ לפי זה צ״ל הברייתא דקאמרה הוא אמר בעלתי והיא אומרת לא נבעלתי אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי ה״ה אע״פ שלא אמר בעלתי אלא ששניהם מודים שלא נבעלה שצריך גט ומאי דנקט שאמר בעלתי הוא להודיענו דאע״פ שהוא מתחלה אמר בעלתי והוה ס״ד דכופין קמ״ל כיון דחזר ואמר לא בעלתי צריכה חליצה כלומר מבקשין אבל לא כופין כדכתב רש״י ז״ל וקשה קצת א״כ למה לא פירש רבינו כשאמר ואם היה מודה שלא בעל כופין דבעינן הודאה מתחלה ועד סוף דאי חזר ואמר לא בעלתי אין כופין אלא מבקשין וקצת דמיון יש לקושיית ה״ה שהקשה דאי מאי דקאמר רבינו כופין אותו שיבעול או יחלוץ איירי כשאמר בעלתי היה לו לרבינו להודיענו דין הברייתא ולא אמר שאע״פ שחזר ואמר לא בעלתי שצריך גט אלא ודאי שרבינו איירי באמר לא בעלתי מתחילה ועד סוף ובהכי קאמר דצריך גט והך קושיא נמי שהקשיתי דכוותה היא קשה קצת דהיה לו להודיענו דין הברייתא. עוד כתב ה״ה ז״ל דכיון שכנס מסתמא בעל שמא יאמרו יבמה שנתייבמה יוצאה בחליצה וכו׳. לשון זה מגומגם אצלי דנראה דתרי טעמי הוי דטעמא דכיון שכנס מסתמא בעל הוא דאי אמרינן דודאי בעל וטעמא דשמא יאמרו וכו׳ הוא דאע״ג דאמרינן דלא בעל מ״מ צריך גט שלא יאמרו יבמה שנתיבמה יוצאה בחליצה ולפי טעם שני זה קשה טובא דא״כ כיון דאנן אמרינן דלא בעל אלא מה שצריך גט הוא משום שלא יאמרו אמאי פטרינן לצרה שאמרו לקמן וכי מפני שאנו כופין ומבקשין נאסור צרה וכו׳ אלא ודאי טעם ראשון עיקר. ואפשר דהך כתבו ה״ה לסניף לטעם הראשון ועכ״פ נראים שני טעמים ואע״פ שהלשון מוכיח שהכל טעם אחד. עוד כתב ה״ה ונ״ל ראיה וכו׳. הראיה שהביא מדברי רש״י אע״פ שיש לדחות דמה שאמר רש״י ז״ל דאע״ג דאמרה יבמה לא נבעלתי הוא כשהוא אמר בעלתי ולכך צריכה גט ולא תאסור צרה אבל כששניהם מודים שלא נבעלו אינה צריכה גט ותאסור צרה, מ״מ הביא ראיה ממאי דקאמר דחזקה כונס את האשה בעל לאלתר דכיון שכן אפילו לא אמר בעלתי סמכינן אהך חזקה:
יבמה שנתייבמה וכו׳. פב״ש דף קי״ב והק׳ התי״ט ז״ל דאמאי לא פסק כרב אשי דצריכה גט לזיקתו וגט אחר לביאתו ע״כ והיא קושייא מבוארת דהא ודאי הוא בתרא ומאריה דתלמודא והיותר קשה דה״ה ז״ל לא הרגיש בזה כלל ונראה משום דסתם מתני׳ אתיא שפיר כר׳ אמי דקתני כופין לחלוץ ופריך בגמ׳ נכפינהו ליבם ומתרץ רב כשגיטה יוצא מתחת ידה משמע דא״צ ד״א אלא החליצה והם דברי ר׳ אמי ג״כ וכיון דרב ור״א פליגי ארב אשי וסתם מתני׳ וברייתא נמי קמסייעי להו נקטינן כוותייהו וביאור דברי רבינו עיין להרל״מ ז״ל אמנם במה שנתקשה ז״ל דלא נזכר דין הצרה בהלכות ובדברי רבינו ע״כ. בנוסחתינו בהלכות איתיה אכן על רבינו באמת קשה ואולי י״ל דלא ביארו לרוב פשיטותו והון בריה דר״ן לא בעי לה אלא לגילוי מלתא בעלמא דאיך נאמר וכו׳ :
יבמה שנתייבמה וכו׳. עיין מ״מ ולח״מ ומה שהקשה הלח״מ דאי ס״ד שניהם מודים דרבא אע״פ שלא אמר מעיקרא בעלתי א״כ הא דקאמרה הברייתא אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי מתפרש דאז מבקשין וקשה קצת א״כ למה לא פירש רבנו וכו׳ נראה ליישב דמשו״ה נקיט רבנו בדקדוק ואם היה מודה בלשון עבר ושינה לשון המשנה ובזמן שהוא מודה דקמ״ל דוקא שמודה מתחלה אבל כל שלא הודה תחלה אע״ג שעתה מודה אין כופין אלא מבקשין. ומה שהקשה הלח״מ למה לא פסק רבנו כאוקמתא דרב אסי (דל״ג רב אשי אלא עיקר הגירסא רב אסי דהוא בר פלוגתא דר׳ אמי) עיין בתוס׳ יו״ט שהקשה קושיא זו. ואנכי הרואה שיש מבוכה בביאור דברי רב אסי. דרש״י פי׳ דתחלה נתן לה גט יבמה שמפורש בו שגירשה מזיקתה דנפסלה מייבום הילכך כי אמר בעלתי אחר הגט צריכה גט שני לביאתה ותמה הרמב״ן דא״כ לדברי היבם נמי צריכא גט וחליצה אע״ג שבעל אחר הגט ולדבריה נמי צריכה חליצה אלא דגט איכא בינייהו. ותו דכיון שנתן גט לזיקתו האיך בעל באיסור ותו אמאי אינו נאמן במציעתא לומר לא בעלתי אפי׳ אחר שלשים דבמקום איסור ודאי אדם מוקים אנפשיה. וגם דברי הלח״מ בזה מגומגמין לומר דפליגי ר׳ אמי ורב אסי אם יש ביאה אחר גט (וגם נוסח למאמרו אינו מובן הן אמת בנתן גט לזיקתו ואח״כ עשה מאמר צריכה גט שני למאמרו אפי׳ תימא שלא נבעלה מ״מ קשה מאי פסקא דרב אסי לומר שנתן גט לזיקתו קודם המאמר.
והרמב״ן בחי׳ יבמות נדחק דה״ק רב אסי שהגט כתוב סתם הוא אומר בעלתי קודם הגט והוי הגט לביאתי והיא אומרת עדיין לא נבעלתי והו״ל גט לזיקה וכן מפורש בירושלמי שנתן גט מידו לידה הוא אומר גט אשה והיא אומרת גט יבמה משו״ה צריכה גט שני וחליצה דהיא שויא להאי גיטא חספא בעלמא. ואע״ג שלדבריה סגי בחליצה כיון שהוא אומר בעלתי והוא נאמן נותנין עליה חומרי שניהם וצריכה גט וחליצה (והיינו דס״ד דרבא דבחליצה סגי דלדבריה סגי בחליצה) ושוב מסיק הרמב״ן דה״ק רב אסי כגון שכתב לה בפירוש גט לזיקתה והיא אומרת לא נבעלתי לפיכך נתן לה גט לזיקתה והוא אומר בעלתי וגט זה אינו מועיל כי אני בעלתי קודם גט וטעיתי שעדיין הזיקה עליה אחר בעילה ומשו״ה ה״ז צריכה גט שני וסיים הרמב״ן וזה עיקר. ובעיני זהו דחוק ואתי מרחוק. והרשב״א בחי׳ יבמות דף קי״ב כתב דה״ק רב אסי התם גט לזיקתו פי׳ דהתם שהגט יוצא מתחת ידה והיא נאמנת לומר לא נבעלתי א״צ אלא חליצה משא״כ הכא דבעי גט אחר משום ביאתו כיון שהוא אחר שלשים יום דנאמן כשאומר בעלתי א״כ גט הראשון שיוצא מתחת ידה עכשיו אינו מתירה דשויא אנפשה חתיכא דאיסורא ואע״ג דלדברי שניהם סגי בחליצה כיון שאמר תחלה בעלתי והימנוהו דהא לאחר שלשים יום היו מטילין אותו לחומרא ומצריכין אותו גט משום בעלתי דאמר וצריכה חליצה דשויה אנפשה חתיכה דאיסורא וכל הדברים יגעים
והנכון בביאור הסוגיא דבתוספתא פי״ג דיבמות איתא הך ברייתא דפריך מינה הש״ס והתם הגירסא בסיפא הוא אומר בעלתי והיא אומרת לא נבעלתי אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי ה״ז יוצאת בגט ע״כ. ולפ״ז המשך הסוגיא מאן תנא דעד תלתין יומי מוקים אינש אנפשיה ר׳ מאיר היא וכו׳ וא״כ מתני׳ דלא כהלכתא דקיי״ל כר׳ יוסי פי״א מהל׳ אישות הט״ו. אך דרבה מסיק אפי׳ תימא ר׳ יוסי ושאני אשת אחיו דבזיז מינה. ופריך עד שכופין אותו לחלוץ (ויכפנו) [ניכפנו] ליבם פי׳ כמבואר בירושלמי דפריך חברייא בעו מה נן קיימין אי כמשנה ראשונה שמענו שמותר לייבם ואי כמשנה אחרונה שמענו שמותר לחלוץ שמענו שכופין ע״כ. פי׳ דאפי׳ למ״ד חליצה עדיף היינו דמותר לחלוץ ואטו שמעינן שכופין לחלוץ ודלא כמ״ש התוס׳ בד״ה אמר רבי אמי דלמ״ד מצות חליצה קודמת כופין לחלוץ דאשתמיט להו הירושלמי הזה ומשני כשגיטה יוצא מתחת ידה פי׳ בגט סתם וכדמוקים בירושלמי הוא אומר גט אשה והיא אומרת גט יבמה כנ״ל דכיון שאומר בעלתי ה״ז גט אשה ולדבריה שלא נבעלה הוי גט יבמה הילכך תוך שלשים בזיז וחזקה לא בעל וכופין אותו לחלוץ אחר ל׳ נאמן ומבקשין (הימנה) [הימנו] הילכך כיון שלדבריה לא נבעלה והרי גט יוצא מתחת ידה וא״א לכופו לייבם דאין ייבום אחר גט אלא כופין אותו לחלוץ דתוך שלשים נאמנת ביבם דבזיז.
ולזה פריך מיתיבי יבמה וכו׳ והנה רישא ניחא כדאוקים רב בגט יוצא מת״י משו״ה תוך שלשים דנאמנת כופין ואחר שלשים מבקשין. אלא דמציעתא היא אומרת נבעלתי וכו׳ וסיפא דהוא אומר בעלתי וכו׳ דבתרווייהו גרסינן ה״ז יוצאת בגט. התינח מציעתא א״צ חליצה דכיון דאף תוך שלשים ליכא חזקה דבזיז מינה נאמנת לומר נבעלתי אבל סיפא קשה אמאי א״צ חליצה אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי דהא אפי׳ קם בדיבורא קמא בעלתי הרי היא שאמרה לא נבעלתי שוייא אנפשה חתיכא דאיסורא. ולפ״ז הך מתיבי לא קאי אמלתא דרב דהיא מוכרחת מדאין כופין לייבום אלא דרמי אסיפא דמתני׳ תנן ובזמן שהוא מודה ואפי׳ לאחר י״ב חודש כופין שיחלוץ ובברייתא קתני אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי ה״ז יוצאת בגט גרידא. ומשני ר׳ אמי דה״ק בברייתא הוא אומר בעלתי וכו׳ צריכה חליצה עם גיטה והא דנקיט יוצאת בגט דהוא עיקר הרבותא דאע״ג דחזר והוא תוך ל׳ חוששין לדבריו הראשונים שאמר בעלתי להצריכה גט והא פשיטא דצריכה חליצה דשוייה אנפשא חתיכא דאיסורא אפי׳ אחר ל׳ ורב אסי מתרץ דמתני׳ בגט יוצא מתחת ידה תוך שלשים דהיינו גט לזיקתה דכל תוך שלשים היא נאמנת וחשיב גט לזיקתה ומאמרו משו״ה כופין אותו לחלוץ אבל הכא הברייתא מוקים הסיפא לאחר שלשים שהוא נאמן במה שאמר תחלה בעלתי ומשו״ה יוצאת בגט ואין כופין לחלוץ אלא מבקשין.
ומסיק הנהו שניהם מודין דאתו לקמיה דרבא ואמר חלוצו ולא הצריך גט ואותביה רב שרביא מברייתא אחרת דמצריך גט וחליצה לאחר שלשים אע״ג ששניהם מודים שלא נבעלה דכל אחר ל׳ חזקה שנבעלה היוצא מזה דר׳ אמי ור׳ אסי פליגי בפי׳ הברייתא דר׳ אמי מוקים הסיפא אפי׳ תוך שלשים ואה״נ דכופין אותו לחלוץ אלא דקמ״ל רבותא שצריכה גט אע״ג שחזר והודה כיון שלא הודה מתחלה ואצ״ל שכופין לחלוץ תוך ל׳ או מבקשין אחר ל׳ אבל אם שניהם מודים מתחלה שלא נבעלה אין צריכה גט במה דברים אמורים תוך ל׳ אבל אחר שלשים אפי׳ שניהם מודים שלא נבעלה צריכה גט כברייתא דרב שרביא. ורב אסי מפרש סיפא דברייתא לאחר שלשים וה״ק יוצאת בגט ואין כופין לחלוץ אלא מבקשין אע״ג דהודה בסוף ואין פלוגתא בין רב אמי ורב אסי ולפמ״ש מדנקיט רבנו ואם היה מודה משמע דוקא הודאה בתחלה כופין לחלוץ אפי׳ אחר ל׳ ואם לאו מבקשין והיינו איקומתא דרב אסי והשמיט רבנו דין הצרה דסתמא כפירושו. גם י״ל דרבנו מפרש ברייתא דרב שרביא דאפי׳ תוך שלשים ושניהם מודים אסורה לשוק בלא גט דאיכא חזקת בעולה משכנסה וא״כ פשיטא שהותרה הצרה לשוק:
יבמה שנתיבמה כו׳. ואף דנתיחדה עמו ע״ש בתוס׳ ואף דזה גופא הוה גדר ביאה לענין לפסול כמש״כ רבינו ז״ל בהל׳ אס״ב פי״ט ה״ג וכבר כתבתי בזה דזה רק היכא שהדין פועל שזה גמר משא״כ ביבמה ועי׳ בתוספתא כתובות פ״ד יפה כח כו׳, ועי׳ לקמן פ׳ י״ז הל׳ ד׳ מהל׳ אס״ב וכאן בהי״א ע״ש דגבי חייבי לאוין אף אם נשא כל זמן שלא בעל אינו לוקה אף דלפסול ס״ל דפסול, ועי׳ מש״כ התוס׳ יבמות ד׳ צ״ז ע״א ד״ה עריות גבי שארות ושם ד׳ ג׳ ע״א ושם ר״ל התוס׳ לענין מיתה דתליא בשארו כמו לאחר מיתה ואז פקע שארות כמבואר בב״ב ד׳ קי״ד ותוס׳ יבמות ד׳ נ״ה ע״ב אז פטור ממיתה אבל יש בה כרת לשיטת התוס׳ ביבמות ד׳ צ״ד ע״ב, ועי׳ בהך דסנהדרין ד׳ כ״ח ע״ב דשארו הוא רק בנשואין ע״ש, ועי׳ רש״י שם ד׳ נ״ג ע״א ד״ה בין ותוס׳ יבמות ד׳ נ״ז ע״ב ד״ה רב ע״ש, הרי חזינן דלשיטת רבינו ללקות לא לקי בנשואין לבד אף דלפסול פסול, והטעם דמה דאמרינן שכל נשואה בחזקת בעולה רק לגבה דזה הוה דין ונפסלת אבל לענין מלקות דנ״מ לדידיה ועליו לא שייך זה דבו אין נ״מ בין נשוי או לא אז ע״כ צריך ביאה ועי׳ בהך דמכות ד׳ ז׳ ע״א גבי במנאפים ע״ש, ועי׳ במש״כ רש״י קדושין ד׳ ג׳ ע״א ד״ה למעוטי חופה שכתב שאם מסרה אביה ולמה כתב כן וע״כ משום דס״ל דחופה היינו יחוד וא״כ להוי בגדר ביאה ועי׳ מש״כ רש״י יבמות ד׳ נ״ז ע״ב ד״ה יש ע״ש וע״כ מיירי בפחות מבת ג׳ דמחמת גדר ביאה לאו כלום הוא כמבואר ביבמות שם ועי׳ מש״כ רש״י סנהדרין ד׳ ס״ט ע״א ד״ה נשאת ע״ש אבל מחמת גדר קנין חופה שפיר קנה דלא כשיטת התוס׳ שם ביבמות וא״כ ע״כ מיירי שאביה מסרה ובאמת נ״ל דגם גבי חלל שנשא כשרה דפסלה זה רק אם בא עליה אבל בלא ביאה אין בה פסול לכ״ע בנשואין לבד כיון דשם אין איסור בנשואין רק הביאה עושה הפעולה כל זמן שלא בעל ולא כלום עבד, וכן הדין גבי יבמה אף דלמ״ד זיקה ככנוסה מ״מ בשהיה אחד מהם חלל לא נפסלה היבמה אם היא בת כהן עי׳ יבמות ד׳ נ״ח ע״ב, ע״ש בירושלמי פ״ח והטעם משום מש״כ, ועי׳ בהך דיבמות ד׳ כ״ח ע״ב סד״א משום מצוה עבוד רבנן ע״ש ברש״י. אך באמת הכי פירושו דסד״א דלכך עבדי זיקה ככנוסה רק משום מצות יבום אבל היכא דליכא מצות יבום על ידי זה שם לא אמרינן כן:
לאחר ל׳ כו׳ מבקשין כו׳. ולענין הירושה עיין בירושלמי כאן וכ״כ בזה לעיל אם זה דבר ממילא כמו כל הירושות או רק פעולה:
יבמה שנתיבמה...וקדם וגרשה וכו׳ – משנה יבמות יג,י: ...היבמה שאמרה בתוך שלשים יום, לא נבעלתי, כופין אותו שיחלוץ לה. לאחר שלשים יום, מבקשים ממנו שיחלוץ לה. ובזמן שהוא מודה, אפילו לאחר שנים עשר חדש – כופין אותו שיחלוץ לה.
פיהמ״ש שם: זה שאמרנו כופין אותו שיחלוץ, אם כבר גרשה בגט. אבל אם לא כתב לה גט הרשות בידו או שיבעול וימשיך עמה כמנהג הגברים עם נשותיהם, או יכתוב גט ויחלוץ. ואם אמרה היא נבעלתי והוא אומר לא בעלתי, אין חוששין לדבריו ואינה צריכה חליצה.
יבמות קיא,ב: מאן תנא דעד תלתין יומין מוקים איניש אנפשיה? אמר רבי יוחנן, רבי מאיר היא; דתניא: טענת בתולים – כל שלשים יום, דברי רבי מאיר; רבי יוסי אומר: נסתרה – לאלתר, לא נסתרה – אף לאחר כמה שנים. רבה אמר, אפילו תימא ר׳ יוסי, עד כאן לא קאמר ר׳ יוסי התם – אלא בארוסתו דגיס בה, אבל אשת אחיו מיבזז בזיז מינה (בוש הימנה). עד שכופין אותו לחלוץ ניכפנו לייבם! אמר רב, בשגיטה יוצא מתחת ידה (שכיון שנתן לה גט קודם בעילה פסלה על ידי עצמו – רי״ף רמז קלו). מיתיבי: יבמה שאמרה בתוך שלשים יום לא נבעלתי, בין שהוא אומר בעלתי, בין שהוא אומר לא בעלתי – כופין אותו שיחלוץ לה, לאחר שלשים יום – מבקשין הימנו שיחלוץ לה; היא אומרת נבעלתי, והוא אומר לא בעלתי – הרי זה יוציא בגט; הוא אומר בעלתי, והיא אומרת לא נבעלתי, אע״פ שחזר ואמר לא בעלתי – צריך גט וחליצה (מדקאמר צריכה גט מכלל דבאין לה גט עסקינן, ואמאי קתני רישא כופין לחלוץ? ניכפינהו לייבם – רש״י)! אמר רבי אמי, צריכה חליצה עם גיטה (ולעולם שגיטה בידה). רב אשי אמר, התם גט לזיקתו, הכא גט לביאתו (רב אשי מיירי נמי כשהגט יוצא מתחת ידה והכי אוקי לה. ומאי ״צריכה גט וחליצה״ דקאמר – צריכה גט אחר חוץ מהגט הראשון שנתן לה לזיקתו לפוסלה ממנו ומן האחים. דהכי קאמר: בעלתי אחר שנתתי לה גט, וביאה פסולה כמאמר שויוה רבנן, וצריכה גט וחליצה. – תוספות חד מקמאי) הנהו שניהם מודים דאתו לקמיה דרבא, אמר להו רבא: חלוצו לה ושרו לה תיגרא. אמר ליה רב שרביא לרבא, והתניא: צריכה גט וחליצה! אמר ליה אי תניא תניא. בעא מיניה הון בריה דרב נחמן מדרב נחמן: צרתה, מהו? אמר ליה: וכי מפני שאנו כופין ומבקשין תיאסר צרה? (כלומר, בין לפני שלשים בין לאחר שלשים, גם אם אומרת לא נבעלתי אינה זקוקה לחליצה מעיקר הדין, שחזקה על הכונס את האשה שבועל לאלתר, אלא מפני ששויא אנפשה חתיכה דאיסורא, אבל צרתה מותרת.)
ריטב״א (קיב,א ד״ה אמר רב):
והיא ודאי נאמנת על עצמה להאסר לשוק בלא חליצה, דשויא נפשה חתיכה דאיסורא, הילכך כשהוא בתוך ל׳ יום דמוקים איניש נפשיה, היא נאמנת עליו גם כן לכופו לחלוץ ושלא יעגין אותה, אבל כשהוא אחר ל׳ יום דאיכא חזקה קצת דלא מוקים נפשיה, אין כופין אותו אלא מבקשים ממנו. ואם תאמר, כיון דלדבריו כבר נפטרת ממנו מאי אכפת ליה בחליצתה, ולמה לא נכוף אותו לחלוץ? יש לומר, מפני שהוא יכול לטעון: אעפ״י שנתנו לה גט אינה אסורה בחזרה, ואולי תתפייס ותחזור ליה, ואינו רוצה לאוסרה עליו בחליצה.
העולה מן הסוגיא הוא שלא נחלקו רב אמי ורב אשי בהעמדת משנתנו שמדובר שגיטה בידה. דינו של רב אשי אף הוא מוסכם ופסקו רבינו לקמן ה,ה.
שנתיבמה – שינה רבינו וכתב ״היבמה שנתיבמה״ ולא שכנסה, כדרך שרגיל לכתוב. ונראה טעמו לרמוז לסברתו המבוארת בסוף ההלכה: ״שאין זה נאמן לאסרה על כל אדם אחר שכנסה״ – כלומר, מעיקר הדין רואים אותה ״שנתיבמה״ ולכן צרתה מותרת, ואע״פ כן אם היא טוענת ״לא נבעלתי״ הרי השוותה לעצמה דין איסור וצריכה חליצה.
ואם עדיין לא גירש וכו׳ – שהרי ספק איסורא היא וצריכה גם גט וגם חליצה.
השווה אוצר הגאונים יבמות (התשובות סי׳ תקסא; עמ׳ 228):
והא דתנן: יבמה שאמרה בתוך ל׳ יום לא נבעלתי וכו׳ מאן תנא דעד ל׳ יום מוקי אינש נפשיה; הא דמשני רב בשגיטה יוצא מתחת ידה, דאלמא לא יכול ליבומי – אמאי, והא תנן: כנסה הרי היא כאשתו לכל דבר לומר שמגרשה בגט ומחזירה?
הכין חזינא דשפיר אקשינן, והא קמ״ל דכי תנן: מגרשה בגט ומחזירה – היכא דכנסה ובא עליה דאין היבמה נקנית אלא בביאה, אבל בכניסה לא מיקניא; ועד ל׳ יום אחר שכנסה כי אמרה לא נבעלתי צריכה חליצה... וכי תנן: כופין שיחלוץ לה – במקום שגיטה יוצא מתחת ידה, וכיון שכתב לה גט קודם שיבוא עליה כמו שכתב גט ליבמתו דמי, שהוא אסרה על עצמו ופוסלה מאחין דקיימא לן גט ביבמה מהני. וזו שאמרה בתוך ל׳ יום לא נבעלתי שאע״פ שהיא כנוסה – כיבמה עדיין דמיא ולא כאשתו לכל דבר. ואע״ג דהיא צריכה גט וחליצה, צרתה מותרת היא, דאמרינן: אמר חנן בר רב נחמן, צרתה מה היא? אמר ליה, וכי מפני שכופין ומבקשין נאסר צרתה...
מבקשין ממנו – כלומר, מנסים לפייס אותו שיבוא לקראתה ויתירנה בחליצה. השווה הלכות אישות טו,טו.
היא אומרת נבעלתי וכו׳ – מדובר גם תוך שלושים יום משום שחזקת כנוסה שנבעלה. לפיכך הדגיש רבינו שדוקא במקום שהיא אומרת שלא נבעלה, אפילו לאחר שלושים יום נאמנת לאסור עצמה ומתחייבת בחליצה מספק, דאיהי שויא אנפשא חתיכא דאיסורא, אבל הוא אינו יכול לאוסרה אפילו תוך שלשים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ו) מי שמת והניח אחים רבים, מצוה על הגדול לייבם או לחלוץ, שנאמר ״והיה הבכור אשר תלד״ וכו׳א (דברים כ״ה:ו׳), מפי השמועה למדנוב שאינו מדבר אלא בבכור שבאחיםג, כלומר, גדול האחים יקום על שם אחיו שמתד. וזה שנאמר ״אשר תלד״ משמעו אשר ילדה האם, עם משמעה אשר תלד היבמה:
When a man dies [childless], and he is survived by many brothers, the mitzvah is incumbent on the eldest brother to perform either yibbum or chalitzah, as [implied by Deuteronomy 25:6]: "The firstborn son whom she bears [will perpetuate the name of the deceased brother].⁠" The Oral Tradition interprets the verse as referring to the eldest of the surviving brothers, causing the verse to be rendered: "The eldest brother will perpetuate the name of the deceased brother.⁠" The subject of the phrase "whom she bears" is the mother of the brothers and not the yevamah.⁠1
1. According to the simple meaning of the verse, the subject is - as reflected in our translation - the yevamah. Nevertheless, in a halachic context, it is possible for one verse to have several interpretations. Accordingly, Yevamot 2:8 (see the Rambam's Commentary on the Mishnah) interprets this verse to be referring to the deceased's mother. (See also Yevamot 24a, quoted in Chapter 6, Halachah 8, which considers the yevamah the subject of the phrase in a different halachic context.)
א. בד׳ (גם ק) לית. וחסרון המורגש הוא.
ב. ת2-1, ב1, ב9: למדו. וכך ד (גם פ, ק).
ג. ת2-1, ב9: שלאחים. ב1: של אחים.
ד. ת2-1, ב1: המת. וכך ד (גם פ, ק).
ה. ד (מ׳עם׳): ואין משמעו. קלקל את התוכן החשוב.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
מִי שֶׁמֵּת וְהִנִּיחַ אַחִים רַבִּים מִצְוָה עַל הַגָּדוֹל לְיַבֵּם אוֹ לַחֲלֹץ שֶׁנֶּאֱמַר (דברים כ״ה:ו׳) וְהָיָה הַבְּכוֹר אֲשֶׁר תֵּלֵד. מִפִּי הַשְּׁמוּעָה לָמְדוּ שֶׁאֵינוֹ מְדַבֵּר אֶלָּא בִּבְכוֹר שֶׁבָּאַחִין כְּלוֹמַר גְּדוֹל הָאַחִין יָקוּם עַל שֵׁם אָחִיו הַמֵּת. וְזֶה שֶׁנֶּאֱמַר אֲשֶׁר תֵּלֵד מַשְׁמָעוֹ אֲשֶׁר יָלְדָה הָאֵם וְאֵין מַשְׁמָעוֹ אֲשֶׁר תֵּלֵד הַיְבָמָה:
מי שמת והניח אחים עד אשר תלד היבמה. פרק החולץ (דף ל״ט):
מי שמת והניח אחים – משנה פרק כיצד (יבמות כ״ד) מצוה בגדול לייבם ואם קידם הקטן זכה ובגמרא ת״ר והיה הבכור מכאן שמצוה בגדול לייבם אשר תלד פרט לאילונית ורבינו פירש פשט הפסוק דרך המדרש ואמר שאשר תלד – הוא על האם שילדה האחים הנזכר בפרשה:
וזה שנאמר אשר תלד משמעו אשר ילדה האם ואין משמעו אשר תלד היבמה. ביבמות דף כ״ד ת״ר והיה הבכור מכאן שמצוה בגדול ליבם אשר תלד פרט לאילונית ופי׳ רש״י דהכי דריש ולקחה לו לאשה ויבמה והיה הבכור המייבם יהיה הבכור אשר תלד ואותה יבמה תהא ראויה לילד פרט לאילונית ע״כ. וא״כ קשה על רבינו שכתב דאשר תלד משמעו אשר תלד האם וכו׳ גם בפ״ו דין ז׳ כתב והיה הבכור אשר תלד פרט לאילונית שאינה ראויה לילד ע״כ ונמצא רבינו סותר דברי עצמו והפך הגמ׳ ועם כי ה״ה ז״ל כתב דרבינו פי׳ פשט הפסוק דרש המדרש וכו׳ ע״כ עכ״ז מי הכריחו ז״ל לדרוש כן כיון שיש נפקותא גדולה לענין דינא דכפי דרשתו ז״ל כאן אין מקום לדרשת האילונית:
מי שמת כו׳ או לחלוץ כו׳. וס״ל כמ״ד דגם בחליצה גדול עדיפא וכן מוכח מהך דביצה ד׳ ל״ז ע״א ע״ש:
(ו-ט) מי שמת וכו׳ – משנה יבמות ב,ח: מצוה בגדול ליבם, ואם קדם הקטן – זכה.
פיהמ״ש שם: זה לפי שאמר ה׳ ׳והיה הבכור אשר תלד׳, לפי שכוונתו בכך אשר תלד אם המת, ותלד במקום ילדה, שפעמים משתמשים בפעלים העתידים במקום העבר.
יבמות כד,א: תנו רבנו: ׳והיה הבכור׳ – מיכן שמצוה בגדול לייבם; ׳אשר תלד׳ – פרט לאילונית שאין יולדת.
פסיקתא זוטרתא (דברים כה,ו): ״והיה הבכור אשר תלד – ואם אינה יולדת מהו אשר תלד? אלא הבכור זה היבם, מלמד שהיבום מצוה בגדול ליבם״1.
לא רצה...או חלוץ וכו׳ – משנה יבמות ד,ה: מצוה בגדול ליבם. לא רצה, מהלכין על כל האחים. לא רצו, חוזרים אצל הגדול ואומרין לו: עליך מצוה או חלוץ או יבם.
לעיל (הלכה ה) כתב: ״מצוה...ליבם או לחלוץ״. לכאורה משמע שחליצת גדול קודמת גם לביאת כל אח אחר; אכן כך כתב הטור אבן העזר סי׳ קס״ה: ״אמר הגדול איני רוצה לא לייבם ולא לחלוץ״2, אבל רבינו דייק וכתב ״לא רצה ליבם״ – משמע, אבל אם רצה לחלוץ אין חליצתו קודמת ליבום שאר האחים. ואומנם בדבר זה דנו בגמרא (המובאה לפנינו) בשני לשונות, ורבינו פסק כלישנא בתרא כדרכו בקודש (ראה הלכות גירושין ט,ב ד״ה הרי זה), וכן משמע מתשובת רס״ג לקמן. ומה שכתב שמצוה לחלוץ הוא כמבואר במשנה שבמקרה שאף אחד אינו רוצה לייבם – המצוה על הגדול, ולפיכך כופין לחלוץ דווקא אותו.
יבמות לט,א: איתמר: ביאת קטן וחליצת גדול – פליגי בה ר׳ יוחנן ור׳ יהושע בן לוי, חד אמר: ביאת קטן עדיפא, וחד אמר: חליצת גדול עדיפא. מאן דאמר ביאת קטן עדיפא, דהא מצוה בייבום; ומאן דאמר חליצת גדול עדיפא, במקום גדול – ביאת קטן לאו כלום היא... אית דאמרי בביאה כולי עלמא לא פליגי דביאת קטן עדיפא; כי פליגי בחליצת קטן, והכי איתמר: חליצת קטן וחליצת גדול – פליגי בה ר׳ יוחנן ור׳ יהושע בן לוי, חד אמר: חליצת גדול עדיפא, וחד אמר: כי הדדי נינהו.
רי״ף יבמות רמז מח: האי קטן לאו קטן ממש הוא דהא תנן והחולצת מן הקטן חליצתה פסול, אלא האי קטן לא הוי פחות משלש עשרה שנים יום אחד והביא שתי שערות, והאי דקרי ליה קטן משום דלגבי אחוה קטן הוא.
אוצר הגאונים יבמות (בשם רס״ג; התשובות סי׳ קנט; עמ׳ 66):
...ושנינו מצוה בגדול ליבם. ואם האח הגדול אינו חפץ ליבם, אומרין לקטן ממנו ליבם. ואם אינו חפץ, אומרין לאחר שהוא קטן ממנו, והרוצה לייבם ייבם. ואם אין אחד מהם רוצה לייבם, חוזרין לגדול ואומרין לו, אם אינך רוצה ליבם – חלוץ... ואין ראוי להמתין למי שהוא במדינה אחרת עד שיבוא ולא לקטן עד שיגדיל וייבם, אבל מצווים את האחים הגדולים שהם מצויים בעיר ליבם.
עליך מצוה – ראה לקמן הלכה יא (ד״ה היו היבמין) בארנו שהכוונה דין קדימה.
ואין כופין את היבם וכו׳יבמות לט,ב: אמר רב, אין כופין. כי אתו לקמיה דרב, אמר להו: אי בעית חלוץ, אי בעית ייבם, בדידך תלא רחמנא ׳ואם לא יחפוץ האיש׳, הא אם חפץ – אי בעי חליץ, אי בעי ייבם. ואף רב יהודה סבר: אין כופין, מדאתקין רב יהודה בגיטא דחליצה: איך פלונית בת פלוני אקרבת ית פלוני יבמה קדמנא לבי דינא, ואשתמודעינהו דאחוה דמיתנא מאבא ניהו, ואמרי ליה: אי צבית ליבם יבם, ואי לא – איטלע לה רגליך דימינא, ואיטלע לה רגלא דימינא, ושרת סיניה מעל רגלוהי, וירקת באנפוהי רוקא דמתחזיא לבי דינא על ארעא.
ר״ח (אוצר הגאונים יבמות, פירוש ר״ח סי׳ מז עמ׳ 310 מתוך האור זרוע ח״א סי׳ תרל״ח עמ׳ 176): ולא תימא כיון דקודמת (מצות יבום לחליצה) כופין אותו לייבם, אלא אמר רב: אין כופין.
אמר הגדול... וכן אם היה הגדול וכו׳ – משנה יבמות ד,ה: ...תלה בקטן עד שיגדיל ובגדול עד שיבוא ממדינת הים, ובחרש, ובשוטה, אין שומעין לו, אלא אומרין לו: עליך מצוה – או חלוץ או יבם.
פיהמ״ש שם: רצה באמרו בחרש ובשוטה, שאם אמר, תמתין לזה החרש או השוטה עד שיבריא – אין שומעין לו.
לעיל הלכה ו כתב כסדר המשנה ״או חלוץ או יבם״ שהרי אומר שאינו רוצה ליבם לפיכך תחילה אומרים לו, חלוץ; אבל כאן אומר, המתינו, ואינו מכריז שאינו רוצה. לכן שינה רבינו מסדר המשנה וכתב ״או יבם או חלוץ״, כי יבום קודם.
במדינה אחרת – כלשון תשובת רס״ג לעיל. ראה הלכות ערובין א,א (ד״ה מדינה) שרבינו מכנה עיר בשם מדינה והוא כמתכונת לשון ערבי. במשנה נאמר ״מדינת הים״ ורבינו כתב בעקבות הגאון ״מדינה אחרת״, כי המשנה נקטה דוגמה בעלמא.
אחיו הקטן ממנו – כמפורש לעיל בדברי הרי״ף, אין הכוונה קטן ממש אלא קטן מן הגדול.
לזה שהוא כאן וכו׳ – מבואר להלן הלכה יב שרק על הגדול יש מצוה יתירה, לפיכך לא כתב ״עליך מצוה״ כפי שכתב לעיל הלכה ז, ומה שנאמר במשנה הכוונה דוקא לגדול. אף כאן הקדים רבינו יבום לחליצה שהרי לא אמר שאינו רוצה רק אמר שימתינו לגדול.
1. על היחס בין בעל הפסיקתא לרבינו ראה לעיל בפתיחה – מנין המצוות (ד״ה והאשה שהיא ראויה), בהערה.
2. ראה טור סי׳ קסא פסק שביאת קטן קודמת לחליצת גדול; ושם בבית יוסף משם רי״ו בשם הרמ״ה שכיון שלא נפסקה הלכה עבדינן לחומרא וכל היכן שאפשר בגדול עושין ואם לא ירצה אין כופין אותו לחלוץ כשרוצה הקטן ליבם.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ז) לא רצה הגדול לייבם, מחזרין על כל האחים. לא רצו, חוזרין אצל הגדול ואומרין לוא, עליך מצוה, או חלוץ או יבם. ואין כופין את היבם לייבם, אבל כופין אותו לחלוץ:
If the eldest brother does not desire to perform yibbum, all the other brothers are given that option.⁠1 If they also do not desire, we return to the eldest brother and tell him: "The mitzvah is incumbent on you. Perform either yibbum or chalitzah.⁠" We do not compel the yavam to perform yibbum;⁠2 we do, however, compel him to perform chalitzah.⁠3
1. See Halachah 12.
2. Although the Rambam maintains that the mitzvah of yibbum takes priority over the mitzvah of chalitzah, we cannot compel a man to wed a woman with whom he does not desire to live.
3. For until this mitzvah is performed, the yevamah may not remarry.
א. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
לֹא רָצָה הַגָּדוֹל לְיַבֵּם מְחַזְּרִין עַל כׇּל הָאַחִין. לֹא רָצוּ חוֹזְרִין אֵצֶל הַגָּדוֹל וְאוֹמְרִין עָלֶיךָ מִצְוָה אוֹ חֲלֹץ אוֹ יַבֵּם. וְאֵין כּוֹפִין אֶת הַיָּבָם לְיַבֵּם אֲבָל כּוֹפִין אוֹתוֹ לַחֲלֹץ:
[א] וכן פר״ת ודלא כפירוש רש״י ע״כ:
לא רצה הגדול עד כופין אותו לחלוץ. ביבמות פ״ב (דף כ״ד):
לא רצה הגדול ליבם – משנה בפרק החולץ (יבמות ל״ט) מצוה בגדול לייבם לא רצה מהלכין על כל האחים לא רצו חוזרין אצל הגדול ואומרין לו עליך מצוה או חלוץ או יבם תלה בקטן עד שיגדיל או בגדול עד שיבא ממדה״י או בחרש או שוטה אין שומעין לו אלא אומרים לו עליך מצוה או חלוץ או יבם:
לא רצה הגדול ליבם וכו׳. מדכתב ליבם משמע שנתרצה לחלוץ ואפ״ה מחזירין על כל האחים ולשיטתיה אזיל דס״ל דמצות יבום קודמת למצות חליצה כמ״ש פ״א דין ב׳ ולמדנו רבינו דביאת קטן עדיפא מחליצת גדול והיינו ממש מ״ש בגמ׳ דף ל״ט ע״א דלמ״ד ביאת קטן עדיפא מייתי ממתני׳ דקתני לא רצה מאי לאו לא רצה ליבם אלא לחלוץ וכו׳ ומזה יש לתמוה על הרב״ח ז״ל סי׳ קס״א שכתב דהא דביאת קטן עדיפא היינו בבאו שניהם כאחד עם היבמה לב״ד אבל אם בא הגדול תחילה אפי׳ רצה לחלוץ שומעין לו משום דמצוה בגדול וכו׳ ושכ״כ הרמב״ם ז״ל ולא ידעתי מנין המציא דין זה בדברי רבינו וגם נראה הפך פשט הסוגיא ע״ש:
ואין כופין את היבם לייבם כו׳. עיין בהך דכתובות ד׳ ס״ד ע״ש ולפי מש״כ דאף דקיי״ל כרבנן דמותר גם לא לשם מצוה מ״מ שוב ליכא הך דמצות יבום קודם, וא״כ אם אינו רוצה לייבם אמרינן דלא יעשה לשם מצוה ולכך אין כופין, ועי׳ בהך דיבמות ד׳ קי״ב ע״א ובדברי הרמב״ן שם:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ח) אמר הגדול, המתינוא עד שיגדיל הקטן או עד שיבוא ההולך או עד שיבריא החרש ונמלכיןב בו, ואם לא ירצה אני אייבם אוג אחלוץ, אין שומעין לו, אלא אומרין לו, עליך מצוה, או יבם או חלוץ:
If the eldest brother says: "Give me a respite until [a brother] who is a minor attains majority,⁠" "... until [a brother] who is on a journey returns,⁠" or "... until [a brother] who has [temporarily] lost his powers of speech and hearing recovers; if he refuses, I will perform yibbum or chalitzah" - his request is not accepted. He is told: "The mitzvah is incumbent on you. Perform either yibbum or chalitzah.⁠"1
1. I.e., the yevamah should not be subjected to an unnecessary delay, if possible.
א. בד׳ (גם פ) נוסף: לי. ואין בכך צורך.
ב. ד (גם פ): ונמלך. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. בד׳ נוסף: אני. תוספת מיותרת.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
אָמַר הַגָּדוֹל הַמְתִּינוּ לִי עַד שֶׁיַּגְדִּיל הַקָּטָן אוֹ עַד שֶׁיָּבוֹא הַהוֹלֵךְ אוֹ עַד שֶׁיַּבְרִיא הַחֵרֵשׁ וְנִמְלַךְ בּוֹ וְאִם לֹא יִרְצֶה אֲנִי אֲיַבֵּם אוֹ אֲנִי אֶחְלֹץ אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ. אֶלָּא אוֹמְרִין לוֹ עָלֶיךָ מִצְוָה אוֹ יַבֵּם אוֹ חֲלֹץ:
אמר הגדול עד יבם או חלוץ. פרק החולץ:
אמר הגדול המתינו לי – כבר נתבאר זה:
אמר הגדול וכו׳. במתני׳ תנן שוטה ג״כ ורבינו והטור השמיטוהו ומ״מ נראה פשוט שהדין שוה ודו״ק:
או עד שיבריא החרש. פי׳ ויחלוץ דקי״ל פ״ו מהל׳ ייבום ה״ג ואלו מייבמין ולא חולצין החרש וכו׳ דליכא לפרש המשנה לענין ייבום דקי״ל בפרקין הי״ד דאין כופין אותה לייבום בעל מום:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(ט) וכן, אם היה הגדול במדינה אחרת, אין אחיו הקטןא ממנוב יכול לומר, על אחי הגדול היא המצוה, המתינו ליג עד שיבוא, אלא אומרין לזה שהוא כאן, אוד יבם או חלוץ:
Similarly, if the eldest brother is in another country,⁠1 [the obligation is transferred to his younger brother]. The younger brother does not have the option of saying: "The mitzvah is incumbent on my older brother. Wait until he comes.⁠" Instead, we tell the brother that is present: "Perform either yibbum or chalitzah.⁠"2
1. When stating this law, the Shulchan Aruch (Even HaEzer 161:5) uses the expression "an overseas country.⁠" The Beit Shmuel 161:6 cites the expression used by the Rambam and explains that it refers to a country in which a different language is spoken, even if it is relatively close. He cites a ruling of Mahari Mintz, which states that if the eldest brother is in another city, and the yevamah does not have the funds to pay for travel there, the younger brother can be compelled to perform the mitzvah. (Kin'at Eliyahu notes that the Rambam often uses the word medinah to mean metropolis. He questions whether that is the Rambam's intent here.)
2. Here also, the intent is not to subject the yevamah to an unnecessary delay.
א. ת2-1, ב9: הקטון (בת1 היה כבפנים ותוקן).
ב. בד׳ (גם פ, ק) לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. ת2-1, ב1, ב9: לו. וכך ד (גם פ, ק).
ד. בת2-1, ב1, ב9 לית. וכך ד (גם פ).
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
וְכֵן אִם הָיָה הַגָּדוֹל בִּמְדִינָה אַחֶרֶת אֵין אָחִיו הַקָּטָן יָכוֹל לוֹמַר עַל אָחִי הַגָּדוֹל הִיא הַמִּצְוָה הַמְתִּינוּ לוֹ עַד שֶׁיָּבוֹא אֶלָּא אוֹמְרִין לְזֶה שֶׁהוּא כָּאן יַבֵּם אוֹ חֲלֹץ:
וכן אם היה הגדול עד יבם או חלוץ. פרק החולץ:
וכן אם היה הגדול – זהו ובגדול עד שיבוא ממדה״י הנזכר במשנה ופי׳ ז״ל קטן הנזכר ר״ל גדול בשנים וקטן מאחיו:
וכן אם היה (אחיו) הגדול במדינה אחרת וכו׳ – על זה הוא שכתב ה״ה פירוש קטן הנזכר כאן ר״ל קטן מאחיו וגדול בשנים דאל״כ איך חולץ ומ״ש בספרים ופירש ז״ל קטן הנזכר ר״ל גדול בשנים וקטן מאחיו ט״ס הוא וצ״ל פירוש קטן הנזכר כאן רוצה לומר גדול בשנים וקטן מאחיו:
וכן אם היה הגדול במדינה אחרת כו׳. (*א״ה עיין בסמוך הלכה י״ב):
וכן אם היה הגדול. עיין מ״מ שכתב ופירשו קטן הנזכר ר״ל גדול בשנים וכו׳ פי׳ קטן הנזכר בש״ס דביאת קטן עדיפא מחליצת גדול וכדפרש״י והרי״ף ודלא כמו שטעה המדפיס בד״י והגיה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(י) יבמה הראויה לייבום שלא רצת להתייבם, דינה כדין מורדת על בעלה, וכופין את יבמה לחלוץ לה, ותצא בלא כתובה.⁠א הניח אחיו נשים רבות, כל מי שתבעב היבם מהםג לייבום ולא רצת, היא המורדת, וחולץ לה, ותצא בלא כתובה, ושאר צרותיה שלא נתבעו נוטלות כתובתן כשאר האלמנות:
The laws pertaining to a yevamah who is fit to perform yibbum1 and refuses to do so are the same as those governing a woman who rebels against her husband.⁠2 We compel her yavam to perform chalitzah with her,⁠3 and she forfeits [the money due her by virtue of her] marriage contract.
When the deceased is survived by many wives, the one that the yavam asks to perform yibbum and refuses is considered to have "rebelled.⁠" He should perform chalitzah with her, and she forfeits [the money due her by virtue of her] marriage contract.⁠4 The other wives who were not asked [to perform yibbum] receive [the money due them by virtue of their] marriage contracts, as other widows do.
1. I.e., there is no halachic reason preventing her from doing so.
2. See Hilchot Ishut 14:8, which states that a woman who refuses to engage in marital relations because she is repelled by her husband, should be divorced by her husband, because "she is not like a captive, [to be forced] to engage in relations with someone she loathes.⁠" She does, however, forfeit the money due her by virtue of her marriage contract and any presents that her husband gave her. As mentioned in the notes on Hilchot Ishut, the Shulchan Aruch (Even HaEzer 77:2) follows a different perspective with regard to this ruling.
There is also a difference of opinion among the authorities whether a woman who refuses to engage in yibbum is considered to have "rebelled.⁠" As mentioned in the notes on Chapter 1, Halachah 2, the Ashkenazic authorities maintain that the mitzvah of chalitzah takes precedence over the mitzvah of yibbum. Therefore, they maintain that a woman has the right to refuse to engage in yibbum, and she is not judged to have "rebelled" for this reason.
3. The Shulchan Aruch (Even HaEzer 77:2) differs with the Rambam and maintains that a husband should not be compelled to divorce a woman who "rebels.⁠" According to that perspective, a yavam should also not be compelled to perform chalitzah.
According to the Ramah (Even HaEzer 165:1), who favors chalitzah, when a yavam desires to perform yibbum and the yevamah refuses, the yavam cannot be compelled by force to perform chalitzah. He should, however, be convinced to do so. Note the gloss of the Beit Shmuel 165:1, which discusses this ruling in detail.
All authorities agree that if the yavam is one of the individuals considered unfit to marry (see Halachah 14), he should be compelled to perform chalitzah.
4. This applies even if one of the other women would be willing to marry the yavam; the choice is his and not hers.
א. בד׳ נוסף: ואם. ואין בכך צורך.
ב. ד: שתבעה. שינוי לשון לגריעותא.
ג. ת2-1, ב1, ב9: מהן. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
יְבָמָה הָרְאוּיָה לְיִבּוּם שֶׁלֹּא רָצְתָה לְהִתְיַבֵּם דִּינָהּ כְּדִין מוֹרֶדֶת עַל בַּעְלָהּ וְכוֹפִין אֶת יְבָמָהּ לַחֲלֹץ לָהּ וְתֵצֵא בְּלֹא כְּתֻבָּה. וְאִם הִנִּיחַ אָחִיו נָשִׁים רַבּוֹת כׇּל מִי שֶׁתְּבָעָהּ הַיָּבָם מֵהֶן לְיִבּוּם וְלֹא רָצְתָה הִיא הַמּוֹרֶדֶת וְחוֹלֵץ לָהּ וְתֵצֵא בְּלֹא כְּתֻבָּה. וּשְׁאָר צָרוֹתֶיהָ שֶׁלֹּא נִתְבְּעוּ נוֹטְלוֹת כְּתֻבָּתָן כִּשְׁאָר הָאַלְמָנוֹת:
יבמה הראויה ליבום עד כשאר האלמנות. פרק אעפ״י (דף ס״ד):
יבמה הראויה – כך העלו בהלכות בפרק אע״פ שכותבין אגרת מרד על שומרת יבם וכן דעת המפרשים האחרונים ז״ל משום דקי״ל דמצות יבום קודמת למצות חליצה כמו שנתבאר פ״א.
וכתב רבינו: וכופין את יבמה לחלוץ לה – וזהו כפי דעתו ז״ל שכתב בהלכות אישות פי״ד שכופין את הבעל לגרש אשתו כשהיא מורדת ואומרת מאיס עלי וכ״ש ביבמה שכופין היבם לחלוץ לה ומה שאמרו מבקשים בקצת מקומות הוא בנתינת כתובה אבל אם היא מפסדת כתובה כופין הבעל לגרש והיבם לחלוץ זהו דעתו ז״ל. וכבר הארכתי שם בדעות החולקין עליו וכתבתי שאין לסמוך על רבינו בזה. ומקצת המפרשים כתבו שאם היה יבם שאינו הגון שאין כותבים עליה אגרת מרד וכן נראה עיקר שלא אמרו על זה מצות יבום קודמת:
ואם הניח אחיו נשים רבות – דינין אלו שכתב רבינו מענין מרד היבמה לא נתבארו בפרט בגמרא אבל הם יוצאים מהיקש סברא כמו שאבאר בכל אחד מהם.
ומ״ש: שאותה שהיבם תובע לייבם היא המורדת – הוא ברור שכיון שאי אפשר לייבם אלא האחת והרשות בידו ליבם אי זו שירצה כמו שנתבאר אותה שהוא רוצה היא המורדת שהרי הדבר תלוי בו.
ומ״ש: יחלוץ לה – רוצה לומר שכופין אותו לחליצה והוא כפי דעתו שכתבתי בסמוך:
היבמה הראויה וכו׳. לשיטתיה אזיל דכופין לגרש במורדת כמ״ש פי״ד דהל״א וחלקו עליו רוב בנין ורוב מנין כמ״ש מתשובת הריב״ש סי׳ ר״ט התק״ט:
וכופין את יבמה לחלוץ כו׳. עיין בה״ה, אך י״ל דר״ל דרך הטעה כהך דיבמות ד׳ ק״ו ע״א ואח״כ כופין אותו ליתן חליצה כשרה, וע״ש בירושלמי ובירושלמי פ״א דיבמות סה״ב ופ״א דגיטין סה״א גבי אם נתן לה גט פסול:
יבמה הראויה ליבום שלא רצתה להתייבם דינה כדין מורדת על בעלה וכופין את יבמה לחלוץ לה ותצא בלא כתובה, ואם הניח נשים רבות כל מי שתבעה היבם מהן לייבום ולא רצתה היא המורדת וחולץ לה ותצא בלא כתובה, ושאר צרותיה שלא נתבעו נוטלות כתובתן כשאר האלמנות.
יבמה הראויה ליבום, כתב המ״מ כך העלו בהלכות שכותבין אגרת מרד על שומרת יבם משום דקיי״ל מצות יבום קודמת למצות חליצה, כמו שנתבאר בפרק א׳, וכתב רבינו וכופין את יבמה לחלוץ לה, וזהו כפי דעתו שכתב בהלכות אישות פי״ד שכופין את הבעל לגרש אשתו כשהיא מורדת ואומרת מאיס עלי, וכ״ש יבמה שכופין היבם לחלוץ לה, ומה שאמרו מבקשין בקצת מקומות הוא בנתינת כתובה, אבל אם היא מפסדת כתובה כופין הבעל לגרש והיבם לחלוץ זה דעתו ז״ל עכ״ל.
והנה הרי״ף בפרק אעפ״י בהא דאמר רב טובי בר קיסנא אמר שמואל כותבין אגרת מרד על שומרת יבם, כתב הא דשמואל שייכא כמשנה אחרונה וכו׳ מעיקרא סברוה כאבא שאול ולבסוף סברוה כרבנן, דתניא אבא שאול אומר הכונס יבמתו לשם נוי לשם אישות לשם דבר אחר כאילו פוגע בערוה וקרוב בעיני להיות הולד ממזר, וחכמים אומרים יבמה יבא עליה מכל מקום, וכיון דלבסוף סברוה כרבנן נפקא לה משנה אחרונה מהלכתא ובטיל לה מימרא דשמואל, הנה כתב הרי״ף בפשיטות דהלכה כמשנה ראשונה ובטיל מימרא דשמואל, וצריך ביאור דברי הרי״ף ביבמות פרק בית שמאי דאבע״ל התם נטולה אני מן היהודים לגבי יבם מהו, ואמר רב יבם אינו כבעל וכופין אותו שיחלוץ לה, וכתב ע״ז הרי״ף דהלכה כרב, ונפקא מינה דלא הוי מורדת, וטעמא דנדרה בחיי בעלה הא לאחר מיתת בעלה הויא מורדת, ושמעת מינה דליתא לדשמואל דאמר אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם, וצריך ביאור דחקר אי הלכה כשמואל ומסייע לה מהא דהלכה כרב ודוקא מחיים, והא בכתובות כתב בפשיטות דהלכה כמשנה ראשונה וממילא ליתא לדשמואל.
אכן עוד צריך ביאור דברי הרי״ף אמימרא דרב יבם אינו כבעל, שכתב שם ונ״מ דלא הויא מורדת, דהא הנ״מ פשוט אם כופין, דאם יבם כבעל מבקשין, וע״כ עלינו לומר דסובר הרי״ף דבמורדת ואומרת מאיס עלי כופין מדינא, וכשיטת הרמב״ם גבי בעל וכמש״כ המ״מ, וא״כ לכאורה במה עדיף ממורדת, ומוכח דכל הרבותא הוא דלא הוי מורדת ואינה מפסדת כתובה, וא״כ ע״כ דלאחר מיתת בעלה מפסדת כתובה, ואיברא דהיה אפשר לומר דאה״נ כשתבוא לכוף אותו לחלוץ תפסיד כתובה, מ״מ היכי שאינה מזקקת אותו לחלוץ אלא שאינה רוצה להתייבם לא יפסידו לה כתובתה, וא״כ מנלן להוכיח מרב דינא דשמואל דכותבין אגרת מרד על שומרת יבם. אך בזה י״ל דהרי״ף אינו סובר כן אלא דכיון דכל זמן דאגידא בי׳ לא יהבו לי׳ אחריתי, וא״כ כשמעגנת אותו ע״כ הוי כפי׳, ובאמת קשה לפ״ז כיון דשמואל סובר דאין כותבין אגרת מרד, וכשמרדה ג״כ אינה מפסדת כתובה א״כ אמאי סובר דאין כופין דהא ס״ל יבם הוא כבעל, ומוכח מזה דשמואל אינו סובר כסברתנו בשיטת הרי״ף, ורק דכיון דעכ״פ היא אינה כופה אותו לחלוץ לה אינה מפסדת כתובה, אבל כשכופית אותו מכח טענה דמאיס עלי או נודרת ע״כ מפסדת.
אכן בסברת הרי״ף אפשר לומר דאם לא הוית מורדת משום דאינה זקוקה לו למצות יבום, אמאי תפסיד כתובה דהא אין הכתובה שלו כלל, דלפ״מ דאיתא בכתובות דף פ״א חשיב מנה מאתים כאילו הכניסה לו, אך בזה י״ל דלא הוי כאילו הכניסה לו ממש וכמו שכתבו התוס׳ שם, אלא דיש עלי׳ דין שתתייבם ותכניס לו הכתובה של מנה ומאתים, אבל כל זמן שלא נשאת הכתובה היא שלה, אך לפ״מ דסובר רבא דלא נתנה כתובה לגבות מחיים א״כ אין הכתובה שלה אלא לכשיחלוץ לה, וכיון דאינו חולץ מרצונו הוי כמו שאינו מגרשה ברצונו, וא״כ יש לומר דשמואל יסבור כרבא, והרי״ף כתב דבריו להלכה.
והנה הרמב״ן בספר הזכות ביבמות תירץ דברי הרי״ף במה שכתב להוכיח מרב דיבם אינו כבעל, וטעמא דנדרה בחיי בעלה, הא לאחר מיתת בעלה הוי כמורדת, וש״מ דליתא לדשמואל, דאמר אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם, והביא הרמב״ן בספר הזכות מה שהשיג רבינו אפרים דא״כ קשיא דשמואל אדשמואל דהכא אמר יבם אינו כבעל, ואם איתא דכופין ומבקשין דמתני׳ שייכא במורדת קשה דשמואל אדשמואל, וכתב הרמב״ן דודאי כופין ומבקשין דמתני׳ איכא למימר דשייך במורדת ואיכא למימר דלא שייך בי׳, אבל דינא דנטולה אני מן היהודים דלמשנה ראשונה יוצאה ונוטלת כתובה, ולא הוי מורדת משום דאמרינן דקשה לה תשמיש, כיון דאסרה נפשה אכו״ע, ולמשנה אחרונה חוששין שמא עיניה נתנה באחר ואמרינן דיפר חלקו ומשמשתו, ואם לא רצתה בודאי היא מורדת, וא״כ גבי יבם דאמר שמואל יבם הרי הוא כבעל וחוששין, הא כיון דאמרינן דאין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם, למה ניחוש לה, כיון דאפי׳ מורדת אינה מפסדת, והדברים ק״ו השתא היכי שמורדת מפסדת כתובתה, אמרו למשנה ראשונה דנטולה אני מן היהודים יוצאה ונוטלה כתובה, שומרת יבם שמורדת לא הפסידה, ובבאה מחמת טענה כופין לחלוץ אינה בדין שנטולה מן היהודים תהא יוצאת ונוטלת כתובה, אלא ש״מ דכותבין אגרת מרד על שומרת יבם ולפיכך חששו שלא תעכב כדי לקלקל על היבם, וא״ת קשיא דשמואל אדשמואל י״ל דשמואל פליג עלי׳ דרב דמסקא אדעתה דמיית בעל, ונ״מ בנודרת הנאה ממנו א״נ לדין משנה ראשונה, הא לשמואל גופי׳ דסובר כמשנה ראשונה אחרונה מבקשים וכופין.
והנה הרמב״ן הוכיח משמואל דאמר יבם הוא כבעל, ובאמת הרי״ף לא הוכיח שיטת שמואל אלא מרב דאמר יבם אינו כבעל, ורק דגם רב אמר דוקא בחיי הבעל, אבל לאחר מיתת בעלה מודה, וא״כ אין ההוכחה מדנאמר דמסקא אדעתה, אלא דדברי הרמב״ן אנו יכולים לומר גם על אחר מיתת הבעל, דכיון דאין כותבין אגרת מרד מה איכפת לן, ולמה ניחוש שמפקעת עצמה, אבל באמת דברי הרמב״ן אינם מובנים דאף דאמרינן אין כותבין אגרת מרד, מ״מ זהו דוקא להפסידה כתובה עכשו, אבל לא נימא כלל שתוכל לכוף אותו לחלוץ ושיתן לה כתובתה, ומה שכתב הרמב״ן בבאה מחמת טענה כופין אותו לחלוץ לה ויתן כתובה, אינו מוכח זה כלל בגמ׳, דהא דומיא דהכי גבי ארוסה כשרוצה לגרש בודאי לא נוסיף על כתובתה, וכן כתבו התוס׳ דבבאה מחמת טענה היינו כשאינו רוצה לא לחלוץ ולא לגרש, ועוד דהיכא אשכחן דלמאן דאמר מצות חליצה קודמת כופין אותו לחלוץ, ואפי׳ לשיטת רש״י בדף ל״ט בסוגיא דמצות חליצה קודמת דסובר דבכל אמתלא כופין, היינו דוקא באמתלא אבל בלא אמתלא ודאי דאין כופין, אך ראיתי דהנמוק״י כתב מתחילה דכופין ואח״כ כתב מד׳ הריטב״א דאין כופין.
[וסברת רש״י במה דתלה דין אמתלא בדין דמצות חליצה קודמת, י״ל משום דאי מצות יבום קודמת, א״כ אין כאן דין חליצה כל זמן שהוא חפץ לייבם, ולכן דוקא במוכה שחין, שגם בבעל היינו כופין, אבל אי מצות חליצה קודמת, יש דין חליצה גם היכא דליכא יבום ואף שהוא חפץ לייבם, אך מ״מ ע״כ דלא שייך לומר לא חפצתי לקחתה, ולכן היכא שהיא אומרת אמתלא, שייך שנאמר שעפ״י דין כיון שיש לה טעם שלא נכוף אותה וממילא שייך שיאמר לא חפצתי לקחתה, ומיושב דדוקא בנתנה אמתלא, אבל בלא אמתלא ל״ש לומר כן]. עכ״פ אפילו לרש״י אינו אלא בשנתנה אמתלא, והכא מיירי בכל גווני, וביותר שהרמב״ן חולק שם בפירושו על רש״י וסובר דדוקא במוכה שחין כופין אותו לחלוץ, ואדרבה דהרמב״ן הביא שם מהא דאין כותבין אגרת מרד, וא״כ אין שום ראי׳ דלא שייך לומר שלא נכוף אותה, ואולי הרמב״ן סובר דלמשנה אחרונה דנדרים הוא משום תקנה, ולכן סובר דלמשנה אחרונה דיבמות לא שייך תקנה, ואינו מוכרח דאף דגבי טמאה אני לך יש מפרשים דהוי תקנה, מ״מ הכא אפשר דהוא דינא, וגם גבי טמאה אני לך מפרש שם הר״ן בתוך דבריו דהוי מדינא, אלא דמקודם הוי תקנה משום דמדינא אינה נאמנת משום דמשעבדא לי׳].
עוד יש להעיר על דברי הרמב״ן דלפי דבריו הכל תלוי אי כמשנה ראשונה אי כמשנה אחרונה, וכבר פסק הרי״ף שם בסוגיא כמשנה ראשונה וגם שמואל דהכא לפי דבריו ע״כ אליבא דמשנה ראשונה [ומה שכתב הרמב״ן דנ״מ לנודרת הנאה דמתני׳ אין להקשות דהא במתני׳ מפורש הנ״מ בין בחיי בעלה בין לאחר מיתת בעלה ומה בא שמואל ללמדנו, דזה לא קשה דהא מוקמינן בגמ׳ מתני׳ דנודרת ביש לה בנים]. וא״כ מה למד הרי״ף מסוגיא זו, דבודאי אזלא למשנה ראשונה, וגם הא דאמר רב אין כופין מפרש הנמוק״י בדעת הרי״ף דהוא למשנה ראשונה.
והנה במה שכתבתי בתחילת דברי להוכיח מדברי הרי״ף דסובר כהרמב״ם דבמורדת ובמאיס עלי כופין מדינא, וכשיטת הרמב״ם גבי בעל, ראיתי אח״כ שהוא טעות דהרי״ף אינו סובר כהרמב״ם דמדינא דגמ׳ כייפינן לבעל ליתן גט למורדת כמבואר בדבריו בפרק שני דייני גזרות במשנה דהפוסק מעות לחתנו, וכן מוכח מדבריו בפרק אעפ״י ע״כ צריך לומר בדברי הרי״ף כמש״כ בסוף דברי, וכל מה שהקשיתי יתיישב עפ״י דברי במה שתליתי כאן אם היבמה כבר הי׳ לה דין ליטול כתובה דיבם כאחר אלא דדין זקיקתה ליבום ושתיקנו דכתובתה על נכסי בעלה הראשון מעכב שלא תטול הכתובה דלפ״ז נוכל לומר דהיכי שע״פ דין אינה זקוקה להתייבם צריך ליתן לה כתובה, אלא דקשה דמנ״ל להרי״ף דהא דמבקשין הימנו דהוי מורדת ואין נותנין לה כתובה אימא דלעיקר דינא דאין כופין אלא מבקשין, אלא דבאמת דברי הרי״ף נכונים דגבי נטולה אני מן היהודים כיון דאסרה עצמה על כל העולם לא שייך כלל כופין ומבקשין לעיקר דין חליצה כיון דאסורה להנשא, וע״כ דזה רק לדין כתובה דכל זמן שהיא אגודה להיבם אין לה כתובה, אפי׳ לפ״מ שכתבתי דמעיקר דין כבר מגיע לה כתובה דיבם כאחר דמי מ״מ כיון שתקנו דכתובה על נכסי בעלה הראשון אין לה כתובה כ״ז שאינו חולץ לה ולכן שפיר דכופין או מבקשין והא דכופין אינו אלא לזה שתוכל ליטול כתובה, ואם יתן לה כתובה בלא חליצה ודאין אין כופין אותו על חליצה וזהו שכ׳ הרי״ף ונ״מ דלא הוי מורדת.
יבמה הראויה ליבום וכו׳
פיהמ״ש יבמות יג,יא: ומן הכללים הנכונים שתסמוך עליהם שכותבין אגרת מרד על היבמה. ואם מרדה ובקשה את החליצה תצא בלא כתובה הלכה למעשה בכל בתי דיני ישראל. ועל פי כלל זה דנים בכל החלוקות שיארעו בין היבם והיבמה וכופין אותו בהחלט אם סרב.
הדגיש רבינו ״בכל בתי דיני ישראל״ בניגוד לשיטת הגאונים שאמרו שיש להם בבבל מנהגים אחרים כמבואר בהלכות אישות יד,יד.
ראה לעיל א,ב שיטת רבינו שמצות יבום קודמת למצות חליצה בארנוה שם, וממילא כל שראויה ליבום ולא רצתה להתיבם דינה כדין מורדת על בעלה.
כתובות סד,א: אמר שמואל, כותבין אגרת מרד על ארוסה, ואין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם. מיתיבי: אחת לי ארוסה ונשואה, אפילו נדה אפילו חולה ואפילו שומרת יבם. לא קשיא, כאן כשתבע הוא (והיא מורדת), כאן כשתבעה היא (והוא מורד), דאמר רב תחליפא בר אבימי אמר שמואל, תבע הוא נזקקין לו, תבעה היא אין נזקקין לה (לכתוב לה אגרת מרד להוסיף על כתובתה)... מאי שנא שומרת יבם דלא – דאמרינן לה, זיל, לא מפקדת (בפריה ורביה), ארוסה נמי נימא לה, זיל, לא מפקדת... אלא אידי ואידי שתבע לייבם ולא קשיא, כאן כמשנה ראשונה, כאן כמשנה אחרונה, דתנן: מצות יבום קודמת למצות חליצה בראשונה שהיו מתכוונין לשום מצוה; עכשיו שאין מתכוונין לשום מצוה אמרו, מצות חליצה קודמת למצות יבום.
יש לעמוד על כך שמדובר כאן למסקנה שהיבם תובע את יבמתו לייבם, וזהו שכתב רבינו: כל מי שתבע היבם מהם ליבום ולא רצתהיא המורדת.
תוספתא כתובות ה,ז: המורדת על בעלה פוחתין מכתובתה... אחת ארוסה, ואחת שומרת יבם, אפילו נדה, ואפילו חולה.
רי״ף כתובות רמז רפה-רפז:
אמר רב טובי בר קיסנא אמר שמואל, כותבין אגרת מרד על ארוסה ואין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם. הא דשמואל שייכא במשנה אחרונה דתנן: בראשונה שהיו מתכונין לשם מצוה היו אומרים מצות יבום קודמת למצות חליצה עכשיו שאין מתכונין לשם מצוה חזרו לומר מצות חליצה קודמת למצות יבום. וליתא למשנה אחרונה... ובטיל ליה ממימרא דשמואל דאמר: אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם. והא מילתא דכתיבנא איפליגו בה תרתי מתיבאתא, חדא מתיבתא סבירא להו דלא הוי מורדת וסמכי אהא דשמואל... ומתיבתא אחריתי סבירא להו דהויא מורדת מהאי טעמא דכתיבנן, ואיהו עדיף וטפי מסתבר וכוותיה עבדינן.
וכופין את יבמה לחלוץ וכו׳ – רבינו לשיטתו כדרך שנוהגין באשה מורדת שכופין אותו להוציאה בגט אפילו לא נתנה אמתלא לדבריה כמבואר בהלכות אישות יד,ח: ״לפי שאינה בשביה שתבעל לשנוי לה״. ואפילו נראה שכוונתה לצערו כתב להלן שם הלכה יב: ״וכן היבמה שלא רצת להתיבם כדי לצערו – כסדר הזה עושין להם״.
הדגיש רבינו שהיא כדין מורדת אבל לא מורדת ממש, שהרי אשה נשואה כבר משועבדת לבעלה לתשמיש, אבל יבמה אשתו היא שהקנו לו משמים, אבל לא נשתעבדה לו עדיין, לכן כתב לגביה בהלכות אישות ״וכן״ מפני שאין כאן דמיון גמור1, וכן הדגיש כאן שדינה כדין מורדת.
השווה בה״ג הלכות יבום וחליצה (ד״י ח״ב עמ׳ 83):
ואי אמרה יבמה, לא ניחא לי ביבם – לא מיבם לה על כורחה, דאמר רב ששת משמיה דר׳ אלעזר בן עזריה (יבמות ד,א), מנין ליבמה שנפלה לפני מוכה שחין שאין חוסמין אותה שנאמר (דברים כה,ד): ׳לא תחסום שור בדישו׳ וסמיך ליה: ׳כי ישבו אחים יחדיו׳. וכי אמרה, לא ניחא לי ביבם – לית לה כתובה. דכי אמור רבנן אית לה כתובה הני מילי היכי דנפלה קמי מוכה שחין, דלא חסמינן לה. אבל לאו מוכה שחין הוא – חסמינן לה, ואי לא מיבמה פקעה כתובתה. ואית רבנן דפליגי ואמרי: מכל מקום מיתבעי ליה למיתב לה כתובתה, בין דנפלה קמי מוכה שחין ובין דלא נפלה קמי מוכה שחין. ושדרו מן מתיבתא דסורא דלית לה.
הניח אחיו נשים וכו׳ – כתב הרב המגיד: ״דינין אלו שכתב רבינו בכאן מענין מרד היבמה לא נתבארו בפרט בגמרא, אבל הם יוצאים מהיקש סברא כמו שאבאר״. ונראה שדינים אלה כתבם רבינו מפני שהיו שכיחים למעשה, וכמו שמוכח מתשובתו בענין קטלנית (בלאו סי׳ ריח עמ׳ 388): ״והלכה למעשה שקדשו אותן לכתחלה ונתיבמו, ולא נראה מעולם מי שחשש לזה. וזה דבר שאין ראוי לפקפק בו בשום פנים. אלא זאת היבמה לה דין כל יבמה, ותתיבם או תמרוד ותצא בלא כתובה״ (התשובה במלואה הובאה לעיל א,א).
כיון שאי אפשר ליבם אלא אחת והרשות בידו ליבם איזו שירצה (לעיל א,י-יא), אותה שהוא תובע היא המורדת כמו שנתבאר, שהרי הדבר תלוי בו. ומה שכתב ״וחולץ״ – כלומר, כופין אותו לחלוץ.
1. ראה מה שביארתי בהלכות יסודי התורה ה,י (ד״ה וכן) ובהלכות עירובין א,א (ד״ה וכן הדין) ועוד.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(יא) היו היבמין רבים, ותבע אותה הגדול לייבום, והיא אינה רוצה בו, ורוצה באחיו, אין שומעין לה, שמצוה בגדולא.
If [the deceased was survived by] many [brothers], and the eldest brother states that he wants to perform yibbum with [one of the deceased's wives], [she is under obligation to him].⁠1 Even if she does not desire [to marry] him, but is willing to marry one of his brothers, her desire is not considered. For the mitzvah is that the eldest brother perform yibbum.
1. The Maggid Mishneh explains that the woman must either consent to yibbum or be considered to have "rebelled.⁠"
א. בד׳ (גם פ) נוסף: לייבם. ואין בכך צורך.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
הָיוּ הַיְבָמִין רַבִּים וְתָבַע אוֹתָהּ הַגָּדוֹל לְיִבּוּם וְהִיא אֵינָהּ רוֹצָה בּוֹ וְרוֹצָה בְּאָחִיו אֵין שׁוֹמְעִין לָהּ, שֶׁמִּצְוָה בַּגָּדוֹל לְיַבֵּם:
(יא-יג) היו היבמין רבים עד כולן שוין כו׳ עד לא מרדה. פ״ב דיבמות (דף כ״ד):
כתב הראב״ד ז״ל ואיך יאמר שכולן שוין וכו׳:
ואני אומר זו מחלוקת ישנה היא מימים קדמונים בין רבותינו בעלי התוספות והספרים הישנים פ״ב דיבמות (דף כ״ד) גמרא מתניתין דמצוה בגדול כו׳ שיש גורסין בהא דאביי קשישא לא רצה הולכים אצל קטן ופר״י אצל קטן ממנו שהוא גדול משאר האחין ופסק כן ורבים עמדו בשיטתו וכ״כ הר״ם ז״ל מקוצי ובשיטה זו עמד הראב״ד ז״ל וגירסא מפורשת יותר אמנם ר״מ ז״ל רוח אחרת וטעמים רבים בטעמו חדא דגירסתו ספרדית מקובלת לו והיא אצלו הולכין אצל אחין אלמא כולן שוין ועוד שהרי משנה שלימה שנינו אותה בזה הלשון פרק החולץ (דף ל״ט) מצוה בגדול ליבם לא רצה הולכים אצל האחין לא רצו חוזרין אצל הגדול ואומרין לו עליך מצוה או חלוץ או יבם ועוד דאפילו תימא כי גירסת אביי קשישא חולק עם המשנה מ״מ לא שבקינן מתניתין ועבדינן כברייתא ואפילו היתה סתמא כ״ש שהיא יחידאה וסתם מתניתין מוסכמת סתמה רבי ועוד דאמר ר״י בכל התלמוד הלכה כסתם משנה ועוד דהא סוגיין בגמרא דילה שקיל וטרי ומותיב מינה כמה זמנין מכלל דהלכתא היא ודאביי קשישא לא מותיב מינה מכלל דלא קים ליה בגווה או לא מיתניא בי ר׳ חייא ובי ר׳ אושעיא ולא מותבינן מינה בבי מדרשא וגם ר״י אלפס ז״ל סמייה מן ההלכות דפ״ב מקמי הא מתני׳ דפרק החולץ ורבים מרבותינו בעלי התוספות כן גורסין ומסכימים וכן הוא בירושלמי ועל כן הסכים יפה ר״מ ז״ל:
ולא עוד אלא אם היה אחד כו׳ עד כדין כל מורדת. פרק החולץ נתבארו הדינים ופ״ב דיבמות ופרק המדיר (דף ע״ה) פרק אע״פ (דף ס״ד) וכולהו סוגיין מוכחן כי היבם והיבמה שוין:
היו היבמין רבים ותבע – זה מתבאר ממה שנזכר למעלה מצוה בגדול לייבם וכיון שהיא אינה רוצה להתייבם למי שהמצוה בו הרי זו מורדת:
היו היבמין רבים וכו׳. מדלא כתב אלא לשון דאין שומעין לה משמע שאין בה דין מורדת אמנם ה״ה ז״ל תפס במושלם דכיון שאינה רוצה להתייבם למי שהמצוה בו ה״ז מורדת ע״כ וכ״כ הרב״י סי׳ קס״ד ועיין להרשב״א סי׳ אלף קס״ה:
(יא-יג) היו היבמין רבים וכו׳ – כמבואר לעיל הלכה ו שמצוה בגדול.
כתב רבינו רק ״אין שומעין לה״ ולא כתב במפורש שדינה כמורדת. על שיטת רבינו נשאל הרשב״א כאשר עיקר ההתלבטות היא, האם כדי לשוות לה דין מורדת צריך שהיא לא תסכים להנשא לאף אחד מן האחים, אבל כל שמוכנה להינשא לאחד מן האחים אפילו הוא אינו רוצה בה ואח אחר רוצה בה – אין לה דין מורדת וזו דעת השואל (ולכך רמז המעשה רוקח), או צריך שזה שהיא רוצה בו גם הוא ירצה בה כדי שלא יהא לה דין מורדת, וכך פירש הרשב״א וכן הבין המגיד משנה. אומנם, בנידון דנן נראה שאפילו אם ירצה בה אחד מן האחים, כיון שמצוה בגדול והוא רוצה בה הרי זה כאילו אין כאן אח אחר שרוצה בה, ודינה כמורדת ולפיכך באר בסמוך שרק במקרה שהגדול אינו רוצה בה כלל לא יהיה לה דין מורדת כל שהיא רוצה באחד מן האחים וגם הוא רוצה בה.
נראה שרבינו לא כתב שדינה כמורדת כיון שאין זה עיקר הנידון, אלא הדגש כאן הוא על מה קורה במקרה שנותנת אמתלא לדבריה ואינה מכריזה על סרוב לעצם היבום. וזוהי כעין כותרת ופתיחה להמשך ההלכה שכולה עוסקת ביבמים רבים ובניגוד להמשך ההלכה שמתייחסים לטענותיה, במקרה זה שיש גדול כבר מתחילה אין שומעין לה, אבל ברור שכל שיש מי שתובע אותה, ואין אחר שמוכן או יכול ליבם (וכשגדול תובע הרי זה כמי שאין אחר), והיא אינה רוצה בתובע דינה כמורדת.
שמא רמז רבינו, שאף שמצוה בגדול אבל אם היא רוצה באחר וגם הוא מוכן ליבם ׳דרכיה דרכי נועם׳ ולא מיד מכריזים עליה כמורדת, אלא אפשר ללמד את הגדול להגיד שאינו רוצה בה, ואז נוכל לשמוע לה, שהרי לשון מצוה בגדול אין זה חיוב מצוה הרובץ עליו, אלא זה דין קדימה לדיני יבום וחליצה ונפקא מינה לדין כפיה כמבואר בגמרא (יבמות לט,א): ״לא רצו לא לחלוץ ולא לייבם אמאי חוזרים אצל הגדול? למיכפייה. לכפייה לדידהו! כיון דמצוה עליה רמיא, לדידיה כייפינן״. וראיה לדבר אם תלה הקטן בגדול שמצוה בו אין שומעין לקטן משום ״שהויי מצוה לא משהינן״ (שם), כלומר, דין הקדימה אינו דוחה את קיום המצוה כל שיש בכך עיגון לאשה, וכן כתב להלן במפורש ״ואומרין לזה שאינו הגדול... ואין לך דין קדימה״.
נעתיק כאן משו״ת הרשב״א (חלק א סימן אלף קסה). באמצע התשובה יש איזה חיסרון ניכר, אשר על כן דילגתי חלק זה ועוד חלק שאינו נוגע לענייננו, אבל דעת הרשב״א בביאור דברי רבינו ברורה:
שאלת: יבמה שנפלה לפני שלושה יבמין שנים מהם נשואים ואחד פנוי וכתובתה מרובה. ורצו שתפחות להם מכתובתה ויחלוץ לה הגדול, ולא רצתה לפחות מכתובתה, ולא רצה הגדול הנשוי והקטן שבהם הפנוי לא לחלוץ ולא ליבם. והאמצעי שהוא נשוי רוצה ליבם, והיא אינה רוצה בו. ואומרת, בפנוי אני רוצה ולא בזה הנשוי שאינו מתכוון אלא לנהוג בי כשפחה עד שאהא מורדת ויוציאיני בלא כתובה. וזה אומר לה, או תתייבמי או ידינוך במורדת. והיא טוענת, אחר שנסתלק הגדול ואין לכם דין קדימה זה על זה, כיון שאני רוצה בפנוי איני מורדת. אלו הן טענותיהן. ואנו קבלנו שלא לדון אלא על דעת הר״ם במז״ל בכל מה שנמצא לו מפורש. והר״מ ז״ל כתב פרק ב מהלכות יבום וחליצה: היו היבמים מרובים ותבע אותה הגדול ליבם וכו׳. אמר הגדול, איני רוצה לחלוץ ולא ליבם וכו׳ ולא עוד אלא אם היה אחד מהם במדינה אחרת וכו׳. בא זה שתלתה בו ולא רצה בה, חוזרין אצל זה שתבע אותה ליבום והיא אינה רוצה בו. אומרין לה אין כאן מי שרוצה לייבם אלא זה ומצות יבום קודמת – או תתייבם או תצא בלא כתובה כדין כל מורדת. עד כאן. ואמרת שהוקשו לך דבריו בפסקה הראשונה אמר שכל שנסתלק הגדול אין דנין אותה במורדת. ובפסקה האחרונה כתב דהיכא שנסתלק הגדול והיא חפצה באחד מן הנשארים והוא אינו חפץ בה ויש אחד שחפץ בה והיא אינה רוצה בו שדנין אותה במורדת כיון שהוא חפץ בה והיא אינה רוצה.
תשובה: דברי הרב פשוטין הן. שבפסקא הראשונה כתב שאינה נדונת במורדת היכא שחפצה באחד מהם וגם הוא חפץ, וכל שנסתלק הגדול אין להם קדימה זה על זה לפי דברי הרב, ואף על פי שיש גדול מזה שהיא חפצה בו. ולפי מה שיראה לי שאין הרב גורס בההיא דאביי קשישא פרק כיצד (יבמות כד,א) ״מצוה בגדול ליבם; לא רצה – הולכין אחר הקטון״. אלא כך גורס: ״לא רצה – הולכין אצל האחין״. וכן מצאתי במקצת ספרים שאין גורסין הולכין אחר הקטן. אבל הפיסקה האחרונה: אין אחד מהם רוצה מה שהיא רוצה, אלא מי שרוצה בה היא אינה רוצה בו, לפיכך נדונת במורדת. ולפיכך כתב הרב בפסקא הראשונה ״הואיל והיא רוצה באחד מהם והוא רוצה בה״...
ומה ששאלת ממני אם אני מסכים לדברי הרב ז״ל או לדעת מקצת מן הראשונים שפסקו כשמואל דאמר אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם. כך דעתי נוטה כדברי הרב ז״ל. וכן פסק גם הרב אלפסי ז״ל דשמואל למשנה אחרונה אמרה. ואנן קיימא לן כחכמים וכרבי יוחנן דאמר שחזרו לומר מצות יבום קודמת.
מאחר שנסתלק הגדול...הרי כולן שוין – כמבואר בתשובת הרשב״א דלעיל, לרבינו היתה גירסה שונה מן הראב״ד בגמרא. וכן כתב הרשב״א בחידושים יבמות כד,א (ד״ה תני אביי):
...אבל הראב״ד ז״ל היה גורס מצוה בגדול לייבם לא רצה הולכין אחר הגדול שבנשארים1 וממנו לשלמטה ממנו דלעולם הולכין אחר הגדול שבנשארים. ועל כן הגיה על הר״ם ז״ל בספר ההגהות שלו. והר״ם ז״ל לא היה גורס כן אלא כמו שכתבנו.
ולא עוד... אם תרצה לחלוץ וכו׳ – בשונה מן המבואר לעיל בהלכה ח-ט אף שבגמרא נימקו ״שיהויי מצוה״ עיקר הטעם הוא משום עיגון כפי שבארנו לעיל (ד״ה היו היבמין), שהרי שם אינם רוצים לא לחלוץ ולא ליבם, אבל כאן אומרים לו שאם רוצה יחלוץ ואם לא – הרי היא רוצה להמתין ואין כאן עיגון.
מדברי רבינו מבואר שדין מורדת הוא דוקא אם הוא רוצה ליבם והיא אינה רוצה, אבל כל שהוא רוצה לחלוץ אף אם היא אינה רוצה, אין לה דין מורדת אלא כופין אותה לחלוץ ונוטלת כתובתה וכן לקמן הלכה טז. ועוד שכך הסברא נותנת שהרי דין מורדת הוא בכך שרוצה לצערו ולמנוע ממנו את זכותו, אבל כל שאף הוא אינו רוצה מה שייך מורדת בזה.
בא זה שתלת בו וכו׳ – כתב המגיד משנה שיש לזה קצת סמך מהמבואר בגמרא (יבמות לט,ב) שביאת קטן קודמת לחליצת גדול, וכיון שכן כיון שיש כאן אחד שרוצה ליבם ושאר האחים אינם רוצים בה, הרי זו מורדת מפני שמצות יבום קודמת.
1. הראב״ד לפנינו בהשגה כתב רק ׳אחר הגדול׳ והרשב״א פירש ׳שבנשארים׳. אבל במאירי על אתר כתב: ומפני שהם גורסים: תני אביי קשישא מצוה בגדול ליבם לא רצה הולכין אצל גדול שבאחים, ר״ל שבאחים הנשארים.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יב) אמר הגדול, איני רוצה לא לחלוץ ולא לייבםא, הרי אחי לפניך, ותבע אותה אחד מן האחים לייבום, והיא אינה רוצה בו, ורצת באח אחרב והוא רוצה בה, אין זו מורדת. מאחר שנסתלק הגדול שמצוה בו, הרי כולן שויןג, והואיל והיא רוצה בוד, הריה לא מרדה:
ולא עוד, אלא אם היה אחד מהן במדינה אחרת, ואמרה, הריני ממתנתו עד שיבוא וייבם אותי, אבל זה איני רוצה בו, אין זו מורדת, ואומרין לזה שאינו הגדול שתובע אותה, אם תרצה לחלוץ לה וליתן לה כתובתהז, חלוץ, ואם לאו, הרי רצת שתשב עד שיבוא אחיך, הואיל ואין לך דין קדימה עליו:
[The following rules apply when] the eldest brother says: "I do not want to perform either yibbum or chalitzah. Behold, my brother is present.⁠" If one of the brothers asks her to perform yibbum, and she does not desire [to marry] him, but she does desire [to marry] another brother, and he desires [to marry] her, she is not considered to have "rebelled.⁠" Once the eldest brother upon whom the mitzvah is incumbent demurs, all the brothers are equal.⁠1 Since she desires [to marry] one of [the brothers], and he desires [to marry] her, she is not considered to have "rebelled.⁠"2
Moreover, if one of the brothers was in another country, and the woman says: "I would prefer to wait for him to come and perform yibbum with me. I do not want [to marry] this one,⁠" she is not considered to have "rebelled.⁠" [Since] the brother who asks [to marry her] is not the eldest, we tell him: "If you desire to perform chalitzah and pay her [the money due her by virtue of her] marriage contract, you may.⁠3 If not, she wants to wait until your brother comes. Since you do not have a prior claim, [she is granted that prerogative].⁠4
1. The Ra'avad and others differ with the Rambam on this point and maintain that if the eldest brother demurs, the prerogative is given to the brother who is next in the order of age. This perspective is followed by the Shulchan Aruch (Even HaEzer 161:4).
2. If, however, the brother she desires to marry does not desire to marry her, she is considered to have "rebelled,⁠" as stated in the following halachah.
3. Although, according to the Rambam, the mitzvah of yibbum takes priority over the mitzvah of chalitzah, this is the case only when yibbum can be performed immediately. In this instance, this brother is not forced to wait until his other brother returns, for having the obligation to perform yibbum or chalitzah is a detriment to a man, as stated in Halachah 16 (Rav David Arameah).
4. Generally, the court makes an effort to have the mitzvah of yibbum or chalitzah performed as soon as possible, as reflected in Halachot 8 and 9. This, however, is a measure of consideration for the woman, so that she will not be forced to remain without a husband. In this instance, it is she who desires the delay. Hence, she is given that prerogative (Or Sameach).
א. ד (גם פ) [מ׳לחלוץ׳]: לייבם ולא לחלוץ. שינוי לשון שלא לצורך.
ב. כך ת2-1, ב1, ב9. א: אחד.
ג. ת2-1: ראויין.
ד. ת2-1, ב1, ב9: באחד מהן והוא רוצה בה. וכך ד (גם פ, ק).
ה. בד׳ (גם פ, ק) נוסף: זו. תוספת מיותרת.
ו. בד׳ נוסף: אותו. וקלקול לשון הוא.
ז. ד (גם ק): כתובה. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
אָמַר הַגָּדוֹל אֵינִי רוֹצֶה לֹא לְיַבֵּם וְלֹא לַחֲלֹץ. הֲרֵי אַחַי לְפָנַיִךְ. וְתָבַע אוֹתָהּ אֶחָד מִן הָאַחִין לְיִבּוּם וְהִיא אֵינָהּ רוֹצָה בּוֹ וְרָצְתָה בְּאָח אַחֵר וְהוּא רוֹצֶה בָּהּ. אֵין זוֹ מוֹרֶדֶת מֵאַחַר שֶׁנִּסְתַּלֵּק הַגָּדוֹל שֶׁמִּצְוָה בּוֹ הֲרֵי כֻּלָּן שָׁוִין וְהוֹאִיל וְהִיא רוֹצָה בְּאֶחָד מֵהֶן וְהוּא רוֹצֶה בָּהּ הֲרֵי זֹאת לֹא מָרְדָה. וְלֹא עוֹד אֶלָּא אִם הָיָה אֶחָד מֵהֶן בִּמְדִינָה אַחֶרֶת וְאָמְרָה הֲרֵי אֲנִי מַמְתֶּנֶת אוֹתוֹ עַד שֶׁיָּבוֹא וִייַבֵּם אוֹתִי אֲבָל זֶה אֵינִי רוֹצָה בּוֹ אֵין זוֹ מוֹרֶדֶת. וְאוֹמְרִים לְזֶה שֶׁאֵינוֹ הַגָּדוֹל הַתּוֹבֵעַ אוֹתָהּ אִם תִּרְצֶה לַחֲלֹץ לָהּ וְלִתֵּן לָהּ כְּתֻבָּה חֲלֹץ. וְאִם לָאו הֲרֵי רָצְתָה שֶׁתֵּשֵׁב עַד שֶׁיָּבוֹא אָחִיךָ הוֹאִיל וְאֵין לְךָ דִּין קְדִימָה עָלָיו:
מאחר שנסתלק הגדול שמצוה בו הרי כולן שוין – א״א ואיך יאמר שכולן שוין ואני רואה בגמרא (יבמות כד,א) דתני אביי קשישא: מצוה בגדול ליבם לא רצה הולכין אחר הגדול. אלמא כל הגדול מחבירו הוא קודם למצוה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

אמר הגדול איני רוצה – ג״ז מהיקש סברא שכיון שמצוה בגדול והוא אינו רוצה ליבמה אין כאן בחירה לאחד משאר האחין שהרי היתה מזומנת למי שהמצוה בו והעכוב בא מחמתו ולא מחמתה וכתב רבינו מאחר שנסתלק הגדול שמצוה בו כולן שוין – ועל זה כתוב בהשגות:
א״א – ואיך יאמר שכולן שוין כו׳. והאי דאביי קשישא היא בפרק כיצד (יבמות כ״ד) ויש שם גירסאות חלוקות וגירסת רבינו היתה מצוה בגדול לייבם לא רצה הולכין על כל האחים לא רצו הולכין אצל הגדול וכן נראה שהיתה גירסת ההלכות שלא הביאוה כלל וסמכו לפי שכתבו המשנה שבפרק החולץ הנזכרת למעלה אבל רש״י ז״ל גורס כגירסת הראב״ד ואמר דאם לא כן מתניתין דפרק החולץ היא ולמה לן הא דאביי קשישא ולגירסא זו הסכים הרשב״א ז״ל אם הגדול אינו רוצה בה ושני לו תובעה והיא תולה עצמה בשלישי הרי זו מורדת. ויש במקצת ספרי רבינו בכאן נוסחא משובשת שכתוב בהן והואיל והיא רוצה באחד מהם והוא אינו רוצה בה הרי זו לא מרדה וזה טעות מתבאר במ״ש רבינו למטה בא זה שתלה בו ולא רצה חוזרין אצל זה שתבע וכו׳ ועיקר הנוסחא כאן והוא רוצה בה ומה שחידש רבינו בכאן הוא שכיון שנסתלק הגדול אין לאחד מהם קדימה על האחר וכפי גירסתו שכתבתי אבל אם אותו שהיא תולה עצמה בו אינו רוצה בה כבר ביאר הוא ז״ל למטה שהרי זו מורדת:
ולא עוד אלא אם היה וכו׳ – דעת רבינו שכל שהגדול שהמצוה בו אינו רוצה לייבם הואיל ואין שם קדימה לאחד משאר האחין ושמא ירצה זה שהיא תולה עצמה בו לייבם אין דנין אותה כמורדת עד שיודע אם הלה רוצה בה אם לאו ואע״פ שנתבאר למעלה שאם הקטן כאן וגדול במדינת הים שאין הקטן יכול לומר המתינו על אחי שהמצוה בו והיה נראה שכל שכן בשוין שלא תוכל היא לומר הרי היא ממתנת אותו י״ל שכיון שהגדול כאן ועליו המצוה והוא אינו רוצה בה ונמצא שאין המצוה נעשית כתקונה הרי היא יכולה לטעון טענה זו אבל למעלה אין כאן אלא זה ועליו היא המצוה כיון שאין כאן אחר. זה נראה בדעתו ז״ל:
אמר הגדול איני רוצה וכו׳ – כתב ה״ה דגירסת רבינו בפרק כיצד (דף כ״ד) בהא דאביי קשישא מצוה בגדול וכו׳. ויש לתמוה עליו מה שתמה הרשב״א דא״כ אמאי הקשו בפרק כיצד מאביי קשישא הו״ל לאקשויי ממתני׳ ונראה דממתניתין ה״א מאי גדול בכור כדכתב שם רש״י ז״ל ואע״ג דלא קאמרה מתניתין בכור הו״א דרך המשנה הוא לדבר לשון סתום אבל אביי קשישא אם פירוש דבריו הוא בכור היה לו לומר בכור בפירוש דאין דרך לדבר לשון הברייתא כל כך סתום ועם זה נאמר דחידוש זה השמיענו אביי קשישא כלומר דמאי דקאמר מתניתין גדול אינו בכור אלא ר״ל גדול ממש וכ״ת א״כ למה לא הביא הרי״ף ההיא דאביי קשישא כדי לגלות לנו דגדול שאמר במשנה אינו בכור וי״ל דסמך על פשט המשנה המוכיח שהוא גדול ממנו ולא הוה אמרינן הכי אלא בדרך דחייה אבל ודאי פשט הלשון מוכיח שאינו בכור ולזה לא הצריך להביא הא דאביי:
ולא עוד אלא אם היה אחד מהם במדינה אחרת כו׳. כתב ה״ה ואע״פ שנתבאר למעלה וכו׳ י״ל שכיון שהגדול כאן כו׳. וחילוק זה שכתב ה״ה ז״ל דק וקלוש הוא ואין צורך לזה דלא דמי לההיא דלעיל דהתם הוי טעמא דשהויי מצוה לא משהינן וכיון דתלה במי שאינו כאן לא מתקיים מצות יבום וחליצה כלל אבל הכא אף שתלתה במי שאינו כאן הרי יכול לחלוץ לה ואין כאן שהוי מצוה כלל וזהו שכתב רבינו אם תרצה לחלוץ לה כו׳ וזה ברור ודוק:
מאחר שנסתלק הגדול וכו׳. הראב״ד ז״ל השיג על רבינו כפי גרסתו בגמרא ודעת התו׳ כשיטת הראב״ד ז״ל וההלצה בעד רבינו מבוארת ע״פי גירסתו שהיא הגירסא שלפנינו ומ״ש ה״ה וכ״נ שהיתה גירסת ההלכות שלא הביאוה כלל וסמכו לפי שכתבו המשנה שבפ׳ החולץ וכו׳ עיין להרל״מ שכתב בחריפות לקושיית הרשב״א ז״ל:
ולא עוד אלא וכו׳. עמ״ש ה״ה ז״ל י״ל שכיון שהגדול כאן וכו׳ ע״כ. המש״ל ז״ל גמגם על דבריו ותירץ תירוץ אחר וקרוב לשמוע שגם ה״ה ז״ל לזה נתכוון ע״ש:
אמר הגדול וכו׳. עיין השגות והרשב״א בשבע שטות דחה פי׳ רבנו וגרסתו מכח קושיית רש״י והלח״מ ותירוץ הלח״מ דחוק. לכן אומר אני דודאי ל״ג רבנו כמ״ש המ״מ דאם כן היינו מתני׳ אלא גי׳ רבנו כפי׳ רש״י ותוס׳ לא רצה הולכין אצל אחיו הקטן ושפיר לא מצי הש״ס להביא ראייה ממתני׳ שבדף ל״ט דתנן מצוה בגדול לא רצה הולכין על כל האחין די״ל דגדול דמתני׳ היינו בכור משא״כ בברייתא דאביי קשישא הדבר ניכר מצד הפכו דאי ס״ד דגדול ר״ל בכור הו״ל למימר לא רצה הולכין אצל אחיו הפשוט שהוא היפך הבכור אלא ודאי דגדול אינו בכור והפכו קטן:
ולא עוד אלא אם היה אחד מהן במדינה אחרת ואמרה הרי אני ממתנת כו׳ אין זו מורדת:
ואף שנתבאר למעלה שאם הקטן כאן והגדול במדינת הים שאין הקטן יכול לומר המתינו לאחי שהמצוה בו, וכש״כ כאן בשניהן שוים, זה אינו, דאף דאמרו בגמרא מ״ט שהוי מצוה לא משהינן, עיקר טעמו משום עיגונא דהוא רוצה לעגנה, עד שיגדל הקטן או עד שיבא ממדינת הים, משא״כ כאן שהיא רוצה להמתין על היבם וליכא עיגון לא נחשבה למורדת, ומדלא כתב רבינו בזה גם אם תלתה בקטן עד שיגדיל ובחרש עד שיבריא, נראה דבזה חשיבא מורדת דאם רצונה באמת בפלוני היבם, תתייבם לו בעודו קטן או בעודו חרש, ואם תאמר שאין רצונה בו להתייבם עכשיו כל זמן שאיננו גדול ובריא, א״כ חשובה מורדת מה שאינה רוצית להתייבם להאח שרוצה ליבמה, וזה נכון, ותדע דעיקר טעמא משום עיגונא מדברי רבינו לקמן פ״ה הי״ז ראובן שהיה בירושלים ולו שתי נשים אחת בעכו ואחת בצור ושמעון אחיו בעכו ולוי אחיו בצור ושמעו שמת ראובן הדין נותן שלא ייבם אחד מהן עד שיודע מה עשה אחיו שמא קדים וייבם כו׳, ומוכח מלשון רבינו דאף היכי דאיכא במקום אחד גדול האחין דהמצוה בגדול לייבם וא״כ נסמוך דמסתמא עבדו כדין, והגדול ייבם אותה שבעירו דמסתמא השני לא ייבם השניה, דיעשה כדין וימתין מסתמא על הגדול, וכמו שמצאנו בהמפקיד (דף ל״ח) דהמפקיד פירות אצל חבירו ה״ז לא יגע בהן לפיכך בעה״ב עושה אותן תרו״מ על מקום אחר ולא חייש דילמא אכיל טבל יעו״ש. וכן נראה דמה״ט שנינו בתוספתא עבד כהן שברח הר״ז אוכל בתרומה, ולא חייש שמא מכרו האדון לישראל, דהאדון אסור למכרו שמא יאכל תרומה בחזקת שהוא עבד [ועיין תוספות פ״ק דגיטין דף י״ב: ד״ה שביק ליה כו׳ שכתבו טעם אחר]. ולכן נראה דכל זמן שלא נודע שהגדול ייבם את אשת אחיו אסורה צרתה להנשא שהיא במדינה אחרת דאימור לא ייבם אותה, וא״כ ב״ד פלוני שבמקום שהיבם קטן האחים שם יכריחו אותו לחלוץ לאשת אחיו שם, למען תהיה מותרת להנשא לעלמא, אף דשהוי מצוה ליכא דהא גדול האחים יש במדינה פלונית ואימור ייבם אשת המת פלונית ששם במקומו, ואדרבא ע״י זה תעשה שהגדול לא ייבם פלונית שבמקומו מחשש שמא חלץ השני לשנית ותו אסור גדול האחים לייבם אותה שבמקומו, דאימור חלץ פלוני שבמקום פלוני לפלונית, בכ״ז משום עיגון נכריחו לחלוץ ולא נחוש ליבום הגדול, הרי דעיקר טעמא משום עיגונא, ואם רחוק הדבר להודע אם ייבמה הגדול נזדקק שיחלוץ לאשה זו הקטן מאחים שבכאן למען תוסר כבלי העיגון ממנה, וז״ב בשיטת רבינו בס״ד:
מאחר שנסתלק הגדול כו׳. עיין בהשגות, ועיין מש״כ בזה בהל׳ רוצח פ״א גבי גואל הדם, ועיין בהך דב״ק ד׳ ק״ח ע״ב גבי לבניו או לאחיו ומה דפליגי שם רש״י ותוס׳, ועיין בהך דקדושין ד׳ כ״א ע״א וע״ש ברש״י ד״ה חובה וכ״כ בזה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(יג) בא זה שתלת בו ולא רצה בה, חוזרין אצל זה שתבע אותה לייבוםא והיא אינה רוצה בו, ואומרין לה, אין כאן מי שרוצהב לייבםג אלא זה, ומצות ייבום קודמת, או תתייבם לו, או תצא בלא כתובה כדין כל מורדת:
If the brother [whom the yevamah desired to marry] returned and did not desire [to marry] her, we turn again to the brother who desired to perform yibbum, but was not desired by the woman. We tell the woman: "There is no one who desires to perform yibbum with you except this one, and the mitzvah of yibbum is given priority. Either perform yibbum with this one, or leave without receiving [the money due because of your] marriage contract, as is the law with regard to all women who rebel.⁠"
א. ד: לייבם. אף זה שינוי לשון לגריעותא.
ב. ב1: שירצה. ד: שרצה.
ג. כך ת2-1, ב1, ב9. א: ליבום.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
בָּא זֶה שֶׁתָּלְתָה בּוֹ וְלֹא רָצָה בָּהּ. חוֹזְרִין אֵצֶל זֶה שֶׁתָּבַע אוֹתָהּ לְיַבֵּם וְהִיא אֵינָהּ רוֹצָה בּוֹ. וְאוֹמְרִין לָהּ אֵין כָּאן מִי שֶׁרָצָה לְיַבֵּם אֶלָּא זֶה וּמִצְוַת יִבּוּם קוֹדֶמֶת. אוֹ תִּתְיַבֵּם לוֹ אוֹ תֵּצֵא בְּלֹא כְּתֻבָּה כְּדִין כׇּל מוֹרֶדֶת:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

בא זה שתלתה – יש לזה סמך בגמרא ממה שאמרו בביאת קטן וחליצת גדול ביאת קטן עדים וכיון שכן כיון שיש כאן מי שרוצה ליבם ושאר האחין אינן רוצים בין שיהיה קטן בין שיהיה גדול הרי זו מורדת שהרי מצות יבום קודמת מכל מקום:
ומצות יבום קודמת. עיין מ״ש פ״א דין ב׳ ופ״י דה״ג דין י״ו:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יד) כל יבמה שאמרנו שדינה שתחלוץ ולא תתייבם, הרי זו נוטלת כתובתה אם יש לה כתובה, כשאר כל האלמנות. וכן, אם היה יבמה מוכה שחין, או שיש בו שאר מומי אנשים, חולץ לה, ונוטלת כתובתה. נולדו בה מומין כשהיא שומרת יבם, נסתחפה שדהו. אםא לא רצה לייבם, יחלוץ ויתן כתובה:
Whenever the law is that a woman should perform chalitzah and not yibbum, as we have mentioned,⁠1 if she is entitled to receive [the money due her by virtue of] her marriage contract,⁠2 she may collect that money in the same way as other widows.
Similarly, if the yavam was a leper or he has other blemishes [for which] men [are required to divorce],⁠3 he must perform chalitzah for her, and she is entitled to receive [the money due her by virtue of] her marriage contract.
If a yevamah suffered blemishes while she was waiting for yibbum, it is the yavam's lack of fortune.⁠4 If he does not desire to perform yibbum, he must perform chalitzah and give her [the money due her by virtue of] her marriage contract.
1. See Chapter 1, Halachah 5. (See also Chapter 3, Halachot 4, 13-14 and Chapter 6, Halachah 7.)
2. I.e., her first husband or his estate would have had to pay her the money due her by virtue of her marriage contract.
3. He has constant bad breath or a smell coming from his nose, or he works as a copper miner, a tanner, or a collector of dog feces, as stated in Hilchot Ishut 25:11.
4. A man is entitled to divorce his wife if he discovers that she possessed physical blemishes that mar her appeal before her marriage, and he is not required to pay her the money due her by virtue of her marriage contract, as stated in Hilchot Ishut 7:8, 25:2. Nevertheless, in this instance this law does not apply, because the connection between the yavam and the yevamah begins directly after her first husband's death.
א. ת2-1, ב1, ב9: ואם (והקריאה בפסיק לפניו).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
כׇּל יְבָמָה שֶׁאָמַרְנוּ שֶׁדִּינָהּ שֶׁתַּחֲלֹץ וְלֹא תִּתְיַבֵּם הֲרֵי זוֹ נוֹטֶלֶת כְּתֻבָּתָהּ אִם יֵשׁ לָהּ כְּתֻבָּה כִּשְׁאָר כׇּל הָאַלְמָנוֹת. וְכֵן אִם הָיָה יְבָמָהּ מֻכֶּה שְׁחִין אוֹ שֶׁיֵּשׁ בּוֹ שְׁאָר מוּמֵי אֲנָשִׁים חוֹלֵץ לָהּ וְנוֹטֶלֶת כְּתֻבָּתָהּ. נוֹלְדוּ בָּהּ מוּמִין כְּשֶׁהִיא שׁוֹמֶרֶת יָבָם, נִסְתַּחֲפָה שָׂדֵהוּ. אִם לֹא רָצָה לְיַבֵּם יַחֲלֹץ וְיִתֵּן כְּתֻבָּה:
כל יבמה שאמרנו כו׳ עד כשאר כל האלמנות. זה מפורש במשניות ובגמרות אלו הפרקים שהזכרתים ובכמה מקומות:
וכן אם היה יבמה מוכה שחין כו׳ עד ונוטלת כתובה. פרק אלו הלוקין (דף כ״ג) והביאה ר״י אלפס ז״ל בהלכות פרק המדיר:
נולדו בה מומין כו׳ עד יחלוץ ויתן כתובתה. בכתובות פרק המדיר (דף ע״ה):
כל יבמה שאמרנו – זה מתבאר בפרק יש מותרות (יבמות פ״ה) כמו שאכתוב בפ׳ זה ופ״ו יתבאר מי הן שדינן להתייבם:
וכן אם היה יבמה מוכה שחין – מימרא פ״ק דיבמות (דף ד׳) מנין ליבמה שנפלה לפני מוכה שחין שאין חוסמין אותה וכו׳ ומתבאר בכתובות בפרק המדיר (כתובות ע״ה) במשנה שבכל המומין כן ונזכר שם שאפילו היו המומין ההם בבעל יכולה היא לומר לאחיך הייתי יכולה לקבל ולך איני יכולה לקבל וכבר נתבאר זה פכ״ה מהלכות אישות ושם נזכרו פרטי המומין שהיא יכולה לטעון בהן:
נולדו בה מומים – זה פשוט ונלמד מדין האשה שנולדו בה מומין אחר שנתארסה כנזכר שם:
כל יבמה וכו׳ אם יש לה כתובה. לאפוקי אם אין לה כגון ארוסה א״נ שהיתה אסורה עליו כמ״ש בדין י״ז ומ״ש או שיש בו שאר מומין האנשים נתבאר בדברי רבינו ס״פ כ״ה דה״א ונחלקו הפוסקים ז״ל אם תטול הכתובה קודם החליצה או אח״ך עיין להכנ״הג ז״ל סי׳ קכ״ב :
כל יבמה שאמרנו – לעיל א,י-יא; ב,ה ושם,ז; ועוד.
כל יבמה...שדינה שתחלוץ וכו׳ – בהלכות הקודמות באר רבינו את דין מורדת שכופין אותו להוציא ואין לה כתובה. בהלכה זו מביא את העיקרון המשלים לגבי זו שדינה לחלוץ ולפיכך יש לה כתובה, כמבואר לקמן הלכה טו ביבמה שנדרה הנאה בחיי בעלה. וראה שגם בפיהמ״ש (יבמות יג,יא) זוהי הדוגמה שעליה פירש ״כל מקום שאמר כופין, כלומר ותטול כתובתה״. לפיכך פתח רבינו והקדים את הכלל העקרוני קודם שהביא את הדוגמה. (שאר היבמות נתפרטו לקמן ו,ז). אחר שבאר את שני הכללים המשלימים ממשיך בהלכה הבאה בבאור מקרה הביניים, זו שתלויה ברצונו, והיא מי שנדרה הנייה אחר מיתת בעלה, מבקשים ממנו לחלוץ – אם יסכים יש לה כתובה ואם לא הרי היא מורדת.
נמצא ששיטת רבינו היא שבכל מקרה אין כופין יבמה להתיבם כמבואר לעיל א,א וכל שאינה רוצה חייב להוציאה, אלא שבמקום שהיא ראויה ליבום והוא רוצה ליבם, דינה כמורדת ואין לה כתובה; ובמקום שדינה שתחלוץ יש לה כתובה (וראה לקמן (ד״ה וכן) תשובת גאון), וכל מקום שאמרו כופין להוציא סימן הוא שנוטלת כתובה.
וכן אם היה יבמה מוכה שחין וכו׳יבמות ד,א: ואמר רב ששת אמר ר׳ אלעזר משום רבי אלעזר בן עזריה, מנין ליבמה שנפלה לפני מוכה שחין, שאין חוסמין אותה? שנאמר: ׳לא תחסום שור בדישו׳ (דברים כה,ה) וסמיך ליה: ׳כי ישבו אחים יחדיו׳. ואמר רב יוסף, אפילו למאן דלא דריש סמוכים בעלמא במשנה תורה דריש, דהא ר׳ יהודה בעלמא לא דריש ובמשנה תורה דריש.
כאן אע״פ שהיא ראויה ליבום, כל שיש בו מומים הוא נחשב אינו ראוי ואינו יכול לומר: כיון שאני רוצה הרי זו לא תטול כתובתה. נעשה מוכה שחין ודאי דינה שתחלוץ, שהרי אפילו אמרה שרוצה להתיבם אין שומעין לה, כמבואר בהלכות אישות (כה,יב) לגבי אשה נשואה שבעלה נעשה מוכה שחין: ״ואע״פ שהיא רוצה לישב – אין שומעין לה...מפני שהיא ממקתו״, ופשוט שהוא הדין כאן. ברם דינה שתחלוץ גם אם נעשה היבם בעל מום בשאר מומים, ולא עוד אלא ״מי שהיה בעלה בעל ריח פה או ריח חוטם...ומת, ונפלה לפני אחיו ויש בו אותו מום שהיה בבעלה – יכולה היא לומר, לאחיך הייתי יכולה לקבל, ולך איני יכולה לקבל, ויחלוץ ויתן כתובה״ (הלכות אישות כה,יג).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(טו) יבמה שנדרה הנייה מיבמה בחיי בעלה, או שנדרה הנייה מכל היהודים, כופין אותו לחלוץא לה, ותיטול כתובתה. ואם נדרה לאחר מיתת בעלה, מבקשין ממנו שיחלוץ לה, ואם לא רצה, הרי זו מורדת. וכן, אם נתכוונה בנדרה אפילו בחיי בעלה כדי שלא ייבם אותה, אין כופין אותו לחלוץ, אלא אם כן מרדה ותצא בלא כתובה:
When, during her [first] husband's lifetime, a yevamah takes a vow prohibiting her from deriving benefit from her yavam,1 or from all Jews,⁠2 [her yavam] should be compelled to perform chalitzah for her, and she is entitled to collect [the money due by virtue of] her marriage contract.⁠3
If she takes such a vow after her [first] husband's death, we request4 [her yavam] to perform chalitzah for her.⁠5 If he does not desire to do so, she is considered to have "rebelled.⁠"6 Similarly, even if she took such a vow in her husband's lifetime, if her intent was that he should not perform yibbum with her,⁠7 he is not compelled to perform chalitzah, unless she [accepts the status of] one who rebels and forfeits [payment of] her marriage contract.
1. I.e., she took a vow not to benefit from the yavam in her husband's lifetime for other reasons, without the explicit intent that she would free herself from obligation to him.
2. I.e., the woman took a vow not to benefit from any Jews. Although that vow did not take effect with regard to her husband, once her husband died it takes effect with regard to the yavam.
3. She is not allowed to marry the yavam, because she will derive benefit from him and thus break her vow. Nor is she considered to be a woman who rebels, because her vow was not taken to free her from the obligation of yibbum. (See Yevamot 112a.)
4. Since the vow was taken specifically to free her from the obligation of yibbum, the yavam is not obligated to respect it.
5. If he agrees and performs chalitzah willingly, he is obligated to pay her the money due by virtue of her marriage contract.
6. In which case he is compelled to perform chalitzah with her, but is not required to pay her the money due by virtue of her marriage contract, as stated in Halachah 10.
7. Moreover, even if we are unsure of the woman's intent when taking the vow, we assume that she desired to free herself from the obligation of yibbum.
א. ת2-1, ב1, ב9: שיחלוץ. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
יְבָמָה שֶׁנָּדְרָה הֲנָיָה מִיבָמָהּ בְּחַיֵּי בַּעְלָהּ. אוֹ שֶׁנָּדְרָה הֲנָיָה מִכׇּל הַיְּהוּדִים. כּוֹפִין אוֹתוֹ שֶׁיַּחֲלֹץ לָהּ וְתִטֹּל כְּתֻבָּתָהּ. וְאִם נָדְרָה לְאַחַר מִיתַת בַּעְלָהּ מְבַקְּשִׁים מִמֶּנּוּ שֶׁיַּחֲלֹץ לָהּ וְאִם לֹא רָצָה הֲרֵי זוֹ מוֹרֶדֶת. וְכֵן אִם נִתְכַּוְּנָה בְּנִדְרָהּ אֲפִלּוּ בְּחַיֵּי בַּעְלָהּ כְּדֵי שֶׁלֹּא יְיַבֵּם אוֹתָהּ אֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ לַחֲלֹץ אֶלָּא אִם כֵּן מָרְדָה וְתֵצֵא בְּלֹא כְּתֻבָּה:
וכן אם נתכונה בנדרה אפילו בחיי בעלה כדי שלא ייבם אותה אין כופין אותו לחלוץ אלא אם כן מרדה – א״א אין הדעת מודה בזה שכיון שאמרו או כופין או מבקשין לחלוץ, נראה שאינה מורדת, שהמורדת אין חוששין להתירה אלא אחר כמה ימים וזו כופין מיד או מבקשין מיד, לפי שאינה מורדת להדיא.
יבמה שנדרה הנאה מיבמה כו׳ וכן אם נתכוונה כו׳ עד ותצא בלא כתובה. פרק ב״ש (דף קי״א):
כתב הראב״ד ז״ל אין הדעת מודה בזה וכו׳:
ואני אומר גם זו מחלוקת ישנה היא ביבמות פרק ב״ש גמרא מתניתין הנודרת הנאה מיבמה ור״י אלפס ז״ל כתב שם בהלכות גבי בעיין דנטולה אני מן היהודים לגבי יבם מהו כמ״ש ר״מ ז״ל בכאן שהלך בשיטתו ור׳ אפרים ז״ל הגיה עליו וגם הראב״ד ז״ל כתב עליו מאותו הדרך ובראותי שקדמני קדוש מדבר הוא רבינו הגדול הרמב״ן ז״ל הצילו מיד שניהם בספר המלחמות בראיות ברורות וסברות נכונות ומסתייע מפירש״י ז״ל ורבותינו בעלי שיטותינו הצרפתים עד שהעמיד דברי שמואל בענין אגרת מרד כמו שהאריך בו ר״י אלפס ז״ל פרק אע״פ כאשר אמר ר״מ ז״ל והאיר נתיב שתקתי והרוצה לדרוש הרשום יראנו משם:
יבמה שנדרה – ביבמות פרק ב״ש (יבמות קי״א:) משנה הנודרת הנאה מיבמה וכו׳ ופירש״י ז״ל בחיי בעלה ולא נתכוונה לפטור עצמה הימנו לאחר מיתת בעלה אלא שהיה להן כעס זה עם זה עכ״ל, פירוש לפירושו שכל שהיה שם כעס חוששין שמא נתכוונה לכך ואין כופין אותו לחלוץ שמה שאמרו במשנה ואם נתכוונה לכך אינו רוצה לומר בשידוע בברור שלכך נתכוונה אלא כל שיש לומר שלכך נתכוונה ורישא דקתני כופין אותו משום דאמרינן דלא מסקא אדעתא דמיית בעל וכדאיתא בגמרא ושם מתבאר כן.
ומ״ש רבינו: או שנדרה הנאה מכל היהודים – הוא ממה שאמרו בגמרא (שם קי״ב) איבעיא להו נטולה אני מן היהודים ליבם מהו מי מסקא אדעתה דמיית בעלה ונפלה קמי יבם או לא רב אמר יבם אינו כבעל ושמואל אמר יבם הרי הוא כבעל ומסקנא דגמרא כרב ובהלכות רב אמר יבם אינו כבעל וכופין אותו שיחלוץ לה וכן הלכתא ונ״מ דלא הויא מורדת וטעמא דנדרה בחיי בעלה הא לאחר מיתת בעלה הויא מורדת ע״כ. וזהו דעת רבינו ויש לזה פירוש אחר ולזה הסכים הרמב״ן ז״ל וכן עיקר.
ומ״ש: אא״כ מרדה ותצא בלא כתובה – הוא כפי דעתו שנתבאר למעלה שהיבמה מורדת כופין יבמה לחלוץ לה ומפסדת כתובה ומה שאמרו כאן מבקשין הוא בשאינה רוצה להפסיד כתובה אבל בהפסד כתובה כופין על החליצה. וכבר כתבתי למעלה שאין לסמוך על רבינו בזה והר״א ז״ל נראה שמודה לו בדין המורדת בין ביבם בין בבעל אבל כתב שאין זו כדין המורדת, וזה לשונו:
א״א – אין הדעת מודה וכו׳. ולא נתבררו לי דבריו שהרי לפי שיטה זו ג״כ יש מורדת שכופין לאלתר והוא באומרת מאיס עלי וכנזכר פרק י״ח מהלכות אישות וזה הנודרת הנאה מיבמה אין לך אומרת מאיס עלי גדול מזה ומ״מ עיקר הדין הוא שאין כאן כפייה לא לאלתר ולא לאחר כמה שנים שלא כדעתם ז״ל:
יבמה שנדרה הנייה מיבמה בחיי בעלה וכו׳ – הרי״ף מפרש ההיא פלוגתא דיבם הרי הוא כבעל כפי׳ התוספות לענין דאין כופין ולמ״ד אינו כבעל כופין. וכתב שם טעמא דנדרה בחיי בעלה הא לאחר מיתת בעלה הויא מורדת משמע דליתא לדשמואל דאמר אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם ע״כ. וקשה איך למד דליתא דשמואל לימא דאיתא והחילוק שיש בין נדרה בחיי בעלה לנדרה לאחר מיתת בעלה הוא דלאחר מיתת בעלה אין כופין לו אלא מבקשין לבד ואם לא רצה היא תשב עגונה כיון שהיא נתנה אצבע בין שיניה אבל לעולם אין כותבין עליה אגרת מרד ואם היה בחיי בעלה כופין לחלוץ לה ולא תשב עגונה. וי״ל דמשמע ליה להרי״ף מדקאמר יבם הרי הוא כבעל ובבעל כשנדרה מן היהודים הויא מורדת ואבדה כתובתה ה״נ הויא מורדת ואבדה כתובתה ואע״ג דרב אמר אינו כבעל ע״כ לא פליגי אלא בחיי הבעל אבל לאחר מיתה הוי כבעל וכי היכי דבבעל נקרא מורדת ואבדה כתובתה ה״נ כן הוא אבל ה״ר אפרים תלמידו הקשה עליו לפי׳ זה כמבואר בהרא״ש ז״ל וכן נראה דעת הראב״ד ז״ל בהשגות ולדעתם מה שאמר הרי הוא כבעל אינו [אלא] לענין הכפייה לבד אבל דין הפסד כתובה אין לו ויש לרש״י ז״ל בזה פירוש אחר שלא נלמד משם דין זה אבל הרי״ף פירש פירוש התוספות כדפרישית. עוד כתב ה״ה ורישא דקתני כופין אותו משום דאמרינן דלא מסקא וכו׳ נראה דכתב כן להכריע הפירוש דודאי הוא כשיש כעס לה עם היבם משום דקאמר בגמרא לאו מסקא ואי איתא דהוא בלא כעס ודאי דמסקא כיון דבלא מריבה אסרה עצמה על היבם למאי הילכתא אלא ודאי מסקא אדעתה:
יבמה שנדרה הנייה מיבמה בחיי בעלה כו׳. משנה בפרק ב״ש. וכתב ה״ה ופירש״י בחיי בעלה ולא נתכוונה לפטור עצמה הימנו לאחר מיתת בעלה אלא שהיה להם כעס זה עם זה ע״כ פירוש לפירושו שכל שהיה שם כעס חוששין כו׳. ודברים תמוהים הם בפירש״י דהוא סבור שדברי רש״י נאמרו על ואם נתכוונה לכך אפילו בחיי בעלה ולכך נדחק בפירושו הרבה. ובאמת דברי רש״י ארישא דמתניתין דהנודרת הנאה בחיי בעלה נאמרו והוא ג״כ הביאם בריש דברי רבינו ז״ל כנראה דעל יבמה שנדרה בחיי בעלה מיירי ושוב השיאם לדבר אחר. ולפירושו קשה מאי דאתמר בגמרא אדתני אם נתכוונה לכך ליפלוג וליתני בדידה כו׳ דהוה מצי למידחי עדיפא מינה אשמעינן לא מיבעיא אין לה בנים דמסקא אדעתה דמת בעל אלא אפילו יש לה בנים דכל כי האי לא אסיק אדעתה כל שיש לה כעס חוששין משום שמא נתכוונה ועיקרן של דברים נוסחא משובשת נזדמנה להרב ז״ל ודו״ק:
אלא א״כ מרדה ותצא בלא כתובה. כתב ה״ה והראב״ד נראה שמודה לו בדין המורדת כו׳. ולא נתבררו לי דברי ה״ה במה שתמה על הראב״ד דהא בנודרת ומתכוונת לאסור עצמה ליבם כתב רבינו דאין כופין אא״כ מרדה כלומר שאמרה מאיס עלי בהדיא. משמע דסתמא כמורדת דבעינא ליה ומצערנא ליה דיינינן לה א״כ מה זו ששנינו כופין ומבקשין דמשמע מיד וזה לא שייך אלא באומרת מאיס עלי. ומה זה שכתב דהנודרת מיבמה אין לך מאיס גדול מזה דרבינו עצמו לא ס״ל הכי ודוק:
יבמה שנדרה וכו׳. כתב ה״ה ז״ל ביבמות פ׳ ב״ש משנה הנודרת הנאה מיבמה וכו׳ ופירש״י ז״ל בחיי בעלה ולא נתכוונה לפטור עצמה הימינו לאחר מיתת בעלה אלא שהיה להן כעס זה עם זה עכ״ל. פי׳ לפירושו שכל שהיה שם כעס חוששין שמא נתכוונה לכך ואין כופין אותו לחלוץ וכו׳ ע״כ ומבואר הדבר שהלשון הוא מגומגם דנראה שהבין שפי׳ רש״י קאי אסיפא דמתני׳ ואם נתכוונה לכך וכו׳ וא״נ כלל דדברי רש״י לא קיימי אלא ארישא דמתניתין דקתני הנודרת הנאה בחיי בעלה וכו׳ וכ״ה התי״ט ז״ל ובאמת לפ״ז קשה עוד שהוא ציין על דברי רבינו יבמה שנדרה וכו׳ שהוא רישא דמתני׳ ועלה מייתי פי׳ רש״י ושוב פי׳ כוונת רש״י אסיפא וכ״כ המש״ל ז״ל ע״ע. אמנם אני הצעיר מצאתי בדפוס מג״ע שכתוב בדברי ה״ה שכל שלא היה שם כעס חוששין וכו׳ ולפ״ז ארישא קאי אלא דאכתי קשה ממה שסיים ז״ל ורישא דקתני כופין אותו משום דאמרינן דלא אסקא אדעתא דמיית בעל ע״כ. ולא הול״ל הכי אלא כמ״ש מפי׳ רש״י דכיון שלא נדרה אלא מחמת הכעס אין היבום בכלל:
יבמה שנדרה וכו׳. עיין השגות ולבאר המחלוקת עיין יבמות דף קי״ב איבעיא להו נטולה אני מן היהודים מהו וכו׳ רב אמר יבם אינו כבעל ושמואל אמר יבם כבעל אמר אביי כוותיה דרב מסתברא וכו׳. ועיין ברא״ש כתב הרי״ף והלכה כרב דיבם אינו כבעל וכופין אותו שיחלוץ לה ונפק״מ דלא הוית מורדת והוא שנדרה בחיי בעלה הא לאחר מיתת בעלה לא וש״מ ליתא לדשמואל דס״ל כתובות דף ס״ד אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם ע״כ. והיינו [ד]⁠הרי״ף מפרש כפי׳ ר״י שבתוס׳ ד״ה איבעיא להו דהבעיא אם נימא דלא אסקא אדעתא דנפלה קמיה יבם ואין קונסין אותה וכופין (אותה) [אותו] לחלוץ כרב או דלמא אסקא אדעתה וקונסין אותה ואין כופין לחלוץ ותתעגן אלא מבקשין ודלא כפרש״י דהבעיא אם נאסרה ליבם וכמו שדחו התוס׳.
וכן הרמב״ן בחי׳ יבמות סתר פרש״י מכח קושיית התוס׳ דא״כ מאי קאמר אביי ואם איתא כדשמואל אמאי כופין מבקשין מבעי ליה ולרב מי ניחא אמאי כופין הא מותרת להתייבם הגם דלזה היה מקום לתרץ דלרב ניחא דנהי דלא אסקה אדעתה ומותרת להתייבם מ״מ אסורה עליו בשאר הנאות דלאו ביאה ואין אדם דר ומשו״ה כופין לחלוץ מה שא״כ לשמואל דאסקה אדעתה ומרדה אין לכופו ויש לקונסה. אכתי קשה קושית תוס׳ הראשונה דודאי הנדר חל אף על דלא אסקה דעתה ואסורה להתייבם (ובמלחמות הוסיף מדקי״ל שבועה שלא אוכל ואכל נבלות וטרפות חייב דאכילה מקרי אע״ג דלא אסיק אדעתיה אכילת איסור חייל) ותו למה בעי רק איבם הו״ל למבעי אם חל על בעל אחותה והנודר על כל הנשים אם מותר באשת איש שנתאלמנה ונתגרשה ותו למה הביא כלל מתני׳ דנדרים תנן התם בראשונה וכו׳ דאין זה ענין להבעיא אם חל נדר על איסור דלא אסיק אדעתיה (ובמלחמות הוסיף קושיות דהו״ל למבעי בנדרה מיבמה אם בכלל זה ביאת ייבום כשתפול לפניו. ותו לרב אמאי כופין בשביל שאר הנאות יגרשנה אחר ביאה ראשונה. ובירושלמי משמע דיפר חלקו ותהא נטולה דאחר מיתה וגירושין אסור לכל אע״ג דלא אסקה דעתה ואפילו בנולדים) ומחמת הכרחיות הללו העיקר כפי׳ הרי״ף דמפרש כפר״י כנ״ל אבל מ״ש הרי״ף ונפקא מינה דלא הוית מורדת וש״מ ליתא לדשמואל לא ברור לן כלל ע״כ קיצור לשון הרמב״ן בחי׳ יבמות (שבהכרח חיבר בילדותו והוקשה לו על הרי״ף קושית ה״ר אפרים וקושית הראב״ד כמבואר ברא״ש ואולם הרמב״ן בזקנותו במלחמות ובס׳ הזכות יישב דעת הרי״ף כמ״ש לקמן)
דהנה ה״ר אפרים הקשה דאי ס״ד דענין מורדת תליא בפלוגתא דרב ושמואל וא״כ לשמואל דאסקה אדעתה הוית מורדת ומפסדת כתובתה תקשה דשמואל אדשמואל דאמר בכתובות דף ס״ד דאין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם אלא ודאי דאף לשמואל דאסקה אדעתה קונסין אותה דאין כופין אלא מבקשין אבל מורדת לא הוית להפסיד כתובתה. והרמב״ן במלחמות תירץ דהא דכתובות דאין כותבין אגרת מרד אזדא אליבא דמשנה אחרונה כאבא שאול דמצות חליצה קודמת ואליבא דאבא שאול לא שייך כלל דין כופין ומבקשין שבמשנה סוף פ׳ בית שמאי בנדרה מיבם בחיי בעלה שהרי אפי׳ נדרה אחרי מות בעלה ומרדה בו אין מקום לקונסה כיון דמצות חליצה קודמת ומתני׳ דפ׳ ב״ש למשנה ראשונה דמצות ייבום קודמת וכן פלוגתא דרב ושמואל בנטולה אני מן היהודים למשנה ראשונה ושפיר לשמואל דאסקה אדעתה חוששין שעיניה נתנה באחר והרי אינו יכול להפר בקודמין הוית מורדת ואין כופין והפסידה נמי כתובתה ע״כ. ואולם הראב״ד תפס הקושיא על הרי״ף באופן אחר בהכרח אשה שנדרה הנאה מיבם בין בחיי בעלה או אחר מותו אין לה דין מורדת דבמורדת אין חוששין שתתעגן ולא כופין ולא מבקשין מהבעל לגרשה והכא מדכופין כשנדרה בחיי בעל ואחר מותו מיהו מבקשין מכלל דאינה מורדת. מאי אמרת שאני מורדת דעלמא דתחזור מהמרד ותשב תחת בעלה ולא תתעגן מה שאין כן זו שנדרה ונאסרה ליבם חשו חז״ל דמבקשין משום תקנת עיגון. אכתי מנ״ל להרי״ף למידק דכותבין אגרת מרד על שומרת יבם דלמא הנודרת מחמת כעס אינה מורדת בהדיא וסגי בקנס דאין כופין אלא מבקשין ולא הפסידה כתובתה.
ובזה נתבארו דברי הראב״ד בהשגות והוסיף דאלו היה לה דין מורדת היה בדין לקנסה כמה שנים לזמן קצוב שלא תתעגן עולמית ולא היינו מבקשין מיד אלא ודאי דהנודרת מחמת כעס לא מקרי מורדת וסגי בקנס שאין כופין אלא מבקשין. ובזה תבין דאע״ג דבפרקין ה״י מודה הראב״ד לרבנו דמפסדת כתובתה ודלא כשמואל במס׳ כתובות שאני התם דחשיב מרד ואיתא בחזרה שתתרצה ביבום משא״כ זו שנאסרה מחמת נדר בכעס לא מקרי מרד להפסיד כתובתה וסגי שאין כופין כשנדרה אחר מות בעלה והרמב״ן בס׳ הזכות מיישב השגת הראב״ד על הרי״ף דאה״נ דממתני׳ דסוף פ׳ בית שמאי ליכא הוכחה שהיא שייכא בדין מרד אלא דמתני׳ דנדרים בנטולה אני מן היהודים דלמשנה ראשונה כיון שנדרה על כל העולם מכלל דתשמיש קשה לה ואנוסה היא משו״ה יוצאת ונוטלת כתובה אלא דלמשנה אחרונה חששו שנתנה עיניה באחר הילכך יפר חלקו ואם לא רצתה ה״ז היא מורדת ועלה קאמר רב יבם אינו כבעל דלא אסקה דעתה שפיר מוכיח הרי״ף דאי ס״ד כאבא שאול דמצות חליצה קודמת ואין כותבין אגרת מרד איבמה מאי אירייא דלא אסקה דעתה משו״ה יבם אינו כבעל ואינה מורדת תיפוק ליה דמותרת לנדור אפי׳ אחר מות בעלה כיון דמצות חליצה קודמת ואין לקונסה אלא ודאי דסובר רב דמצות ייבום קודמת ואלו אסקה אדעתה הוית מורדת כשרוצית לבטל מצות ייבום וניחא נמי קושית ה״ר אפרים דלא קשה דשמואל אדשמואל דפלוגתא דרב ושמואל למ״ד מצות ייבום קודמת כנ״ל עד כאן תורף דברי הרמב״ן במלחמות ובספר הזכות והלצתי בעדו וסיים הרמב״ן בס׳ הזכות ואלו הן דברי רבנו הגדול נחמדים ויפים. ומתוקים מדבש ונופת צופים.
ואחר כל השבח הזה ליכא תיובתא להראב״ד דודאי מודה הראב״ד בכל דיני מרד להרי״ף ורבנו (כדקי״ל פי״ד מהל׳ אישות הט״ז עיין מ״ש שם דבמורדת דמאוס עלי כופין אותו להוציא מיד והפסידה כתובתה ובמורדת דבעינא ומצערינא הפסידה כתובתה אחר התראה והכרזה ד׳ שבועות והמלכה בה ואין נותן לה גט ולא מזונות כל י״ב חודש אלא שהן חלוקין בטעם הדבר כמ״ש לקמן) וכן מודה הראב״ד דמצות ייבום קודמת וכותבין אגרת מרד לשומרת יבם מדלא השיג בפרקין הט״ז אלא דסובר הראב״ד דאין הוכחה דזו שנדרה מחמת כעס יש לה דין מרד דשאני למשנה אחרונה דמפר חלקו והותר הנדר ועומדת במרדה הוית מורדת ממש וה״ה שומרת יבם שאומרת בהדיא מאוס עלי או שחפצה בחליצה ולא בייבום הוית מורדת. משא״כ זו שנאסרה ליבם מחמת הנדר וליתא בחזרה אין כאן מרד מה שנדרה בכעס דנהי דלמשנה אחרונה חוששין שמא עיניה נתנה באחר אין זה ודאי אלא חשש ובבעלה דאיכא תקנה להפר אם עומדת במרדה הפסידה כתובתה מחמת מה שעומדת במרד אחר היתר ולא מחמת מה שנדרה בכעסה. ותו למה יקנסוה⁠(ו) להפסיד כתובתה שמא לא נתנה עיניה באחר ודי בזה שאין כופין אותו לחלוץ מספק שמא נתנה עיניה באחר דאי ס״ד שהיא מורדת לא היה בדין כופין ומבקשין מיד תמתין עכ״פ י״ב חודש כמורדת משום קנס אלא ודאי זו שאינה מורדת ממש במה שנדרה בכעסה סגי בקנס שאין כופין אלא מבקשין והוצרך רב לומר יבם אינו כבעל דלא אסקא דעתה דמשו״ה כופין.
אמנם לדעת הרי״ף ורבנו אין זה הוכחה מדכופין ומבקשין מיד דמה שמשהין גט מורדת י״ב חודש בבעינא ומצערינא אין זה משום קנס אלא דעבדינן הרחבה לטובתה משא״כ הכא דליתא בחזרה חוששין לעיגון שלה וכופין ומבקשין מיד וכל שנדרה מהיבם הוית מורדת מחמת הנדר. ולדעת הרי״ף ורבנו היינו טעמא דמאוס עלי דכופין מיד דליתא בחזרה שאינו בדין שתהיה כשבוייה להבעל לשנוי לה (משא״כ בבעינא ומצערינא דאיתא בחזרה מענין אותה כל יב״ח לטובתה כדי שתחזור בה ולא תפסיד כתובתה) הילכך שומרת יבם שנדרה כיון דקי״ל כרמי בר חמא יבמות דף ל״ט חזרו לומר מצות ייבום קודמת כרבנן דאבא שאול וכמ״ש רבינו בפי׳ המשנה סוף פ״א דבכורות וכנ״ל פ״א מהל׳ ייבום ה״ב הוית מורדת על גוף הנדר ואין אומרים כסברת הראב״ד דאין לקנוס על שנדרה בכעס דאפילו בנטולה מן היהודים אין אומרים דתשמיש קשה לה ואנוסה היא אלא קי״ל כמשנה אחרונה דחזקה שעיניה נתנה באחר והכא דאין יכול להפר לזקוקתו הפסידה כתובתה מיד וכיון דליתא בחזרה כופין או מבקשין דמרד דשומרת יבם אינו כמרד בבעל שכשירצה לחלוץ אינה מורדת משו״ה מבקשין ואם לא ירצה לחלוץ אלא ליבם הוית כמורדת דמאוס עלי כמ״ש המ״מ וזהו בשומרת יבם שנדרה משא״כ בנדרה בחיי בעלה קי״ל כרב דלא אסקה דעתה וכופין לחלוץ אא״כ אומרת בהדיא שנתכוונה בנדרה שלא ייבם אותה וזהו שכתב רבינו אא״כ מרדה ר״ל שאומרת דאסקא אדעתה ודלא כמו שהבין המל״מ דבעינן שתאמר בפירוש מאוס עלי דאם כן אמאי בנדרה אחר מות בעלה כתב סתם דהוית מורדת. גם בכלל לשון זה תחלה מבקשין שיחלוץ וכשרוצה דוקא בייבום אז נעשית מורדת וכמ״ש.
ואין להקשות דמנ״ל להרי״ף ורבנו דמתני׳ דסוף פרק בית שמאי כרבנן דאבא שאול דמצות ייבום קודמת דלמא כאבא שאול דמצות חליצה קודמת וכשמואל דאין כותבין אגרת מרד ומ״מ איננה יכולה לכופו לחלוץ ע״י נדרה אע״ג דמצות חליצה קודמת וכדאמר רב יבמות דף ל״ט אין כופין עיי״ש. די״ל לפי מה שכתב הרמב״ן בס׳ הזכות כנ״ל דא״כ בנטולה אני מן היהודים דלמשנה ראשונה חזקה שהתשמיש קשה לה ואנוסה היא ולא מורדת היה בדין חות דרגא דלמשנה אחרונה משום חשש שמא עיניה נתנה באחר אפילו אסקה אדעתה אין לקונסה כיון דאין איסור לגבי יבם ואפי׳ תימא בשומרת יבם שנדרה בדין הוא שאין כופין דשמא עיניה נתנה באחר וה״ה באמרה בפירוש שנתכוונה ליבם בחיי בעלה אכתי בסתם נטולה אני מן היהודים למה אמר שמואל דאסקה אדעתה שמא אנוסה היא ואין סברא לקונסה אי לאו דמצות ייבום קודמת. ולענין מ״ש המ״מ דדרך רבנו לא מחוור במ״ש דבטענת מאוס עלי כופין להוציא ע״י מה שרוצית להפסיד כתובתה והאריך בזה המ״מ בפי״ד מהל׳ אישות עיין כתובות דף ס״ג ע״ב בתוס׳ ד״ה אבל:
ותצא בלא כתובה כו׳. עיין בהשגות, ועיין בה״ה, אך הר״א ז״ל ר״ל דהך ותצא שלא בכתובה קאי אכאן ולא אמרדה ור״ל דאף אם בקשו אותו ונתן לה חליצה מ״מ תצא בלא כתובה כיון דהיא גרמה, וזהו הלשון מש״כ רבינו ואם לא רצה הרי היא מורדת:
יבמה שנדרה וכו׳ – משנה יבמות יג,יא: הנודרת הנייה מיבמה, בחיי בעלה, כופין אותו שיחלוץ לה. לאחר מיתת בעלה, מבקשין ממנו שיחלוץ לה. אם נתכונה לכן, אפילו בחיי בעלה, מבקשין ממנו שיחלוץ לה.
פיהמ״ש שם: כל מקום שאמר כופין, כלומר ותטול כתובתה. ומן הכללים הנכונים שתסמוך עליהם שכותבין אגרת מרד על היבמה. ואם מרדה ובקשה את החליצה תצא בלא כתובה הלכה למעשה בכל בתי דיני ישראל. ועל פי כלל זה דנים בכל החלוקות שיארעו בין היבם והיבמה וכופין אותו בהחלט אם סרב. ואמרו כאן מבקשים, הוא לענין שתטול כתובתה, אם נענה הרי זה טוב ואם לאו כופין אותו על החליצה ותצא בלא כתובה כמו שביארנו. וזה נכון ועליו תסמוך.
יבמות קיב,א: תנן התם: בראשונה היו אומרים שלש נשים יוצאות ונוטלות כתובה: האומרת טמאה אני לך, השמים ביני לבינך, נטולה אני מן היהודים, חזרו לומר שלא תהא אשה נותנת עיניה באחר ומקלקלת על בעלה, אלא האומרת טמאה אני לך – תביא ראיה לדבריה, השמים ביני לבינך – יעשו דרך בקשה, נטולה אני מן היהודים – יפר חלקו ומשמשתו, ותהא נטולה מן היהודים. איבעיא להו: נטולה אני מן היהודים, ליבם מהו? מי מסקה אדעתה דמיית בעלה ונפלה קמי יבם, או לא? רב אמר, יבם אינו כבעל, ושמואל אמר, יבם הרי הוא כבעל. אמר אביי, כוותיה דרב מסתברא, דתנן: הנודרת הנאה מיבמה בחיי בעלה – כופין אותו שיחלוץ; ואם איתא דמסקה אדעתה, מבקשין מיבעי ליה! הכא במאי עסקינן – באשה שיש לה בנים, דכולי האי לא מסקה אדעתה. אבל אין לה בנים, מאי? מבקשין, אדתני: אם נתכוונה לכך, אפילו בחיי בעלה מבקשין ממנו שיחלוץ לה, ליפלוג וליתני בדידה: במה דברים אמורים – בשיש לה בנים, אבל אין לה בנים מבקשין! אלא שמע מינה: לא שנא יש לה בנים, ולא שנא אין לה בנים – כופין אותו, כרב. שמע מינה.
הרי״ף ובעקבותיו רבינו פירשו, שהנדר חל גם על היבם אלא שנחלקו בגמרא האם גם לגבי יבם קונסים אותה שאין לה כתובה כי חוששין שמא נתנה עיניה באחר להוציא נפשה אפילו מידי היבם כדרך שקונסים בנודרת מבעלה לפי משנה אחרונה, וכיון שאין היבם יכול להפר חלקו, או תלך ותתיר נדרה אצל חכם או תהא עגונה כל ימיה, שאין כופין אותו לחלוץ, ואע״פ כן מבקשים ממנו לחלוץ; או שמא לא מעלה על דעתה שתיפול לפני יבם ולא נתכוונה להתקלקל עליו כלל וכיון שכן דנים אותה כמשנה ראשונה וכופין אותו לחלוץ וליתן לה כתובה.
רי״ף רמז קלו:
...רב אמר, יבם אינו כבעל וכופין אותו שיחלוץ לה. וכן הילכתא. ונפקא מינה דלא הוי מורדת. וטעמא דנדרה בחיי בעלה, הא לאחר מיתת בעלה הויא מורדת, ושמעת מינה דליתא לדשמואל דאמר אין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם.
אלא אם כן מרדה ותצא בלא כתובה – כלומר, אע״פ שאם נתכוונה בנדרה כדי שלא תיפול לפני היבם, מכל מקום אינה נחשבת בכך מורדת אלא שאין כופין אותו לחלוץ, ואם חלץ תיטול כתובה. אולם אם אומרת עכשיו שאינה רוצה בו, ולא בגלל נדרה, כי אז דינה מורדת וכופין אותו לחלוץ ותצא בלא כתובה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(טז) יבמה שתבעה היבם לחליצה, והיא אומרת, איני חולצת ולא נוטלת כתובה, אלא אשב בבית בעלי כשארא האלמנות, אין שומעין לה, שהרי הקנו אותה לזה מן השמים, ורצה מייבם, רצה חולץ ונותן כתובתה. ולא עוד אלא אפילו אמרה, אני ניזונית משלי, ואשב עגונה כל ימיב, אין שומעין לה, שהרי היבם אומר לה, כל זמן שאתג זקוקה ביד אין נותנין לי אשהה. ואפילו היה נשוי, אפשר שישא אשה אחרת, או תהיה לו מריבה בתוך ביתו מפניו היבמה:
No heed is paid to the words of a yevamah, when her yavam asks her to perform chalitzah, and she says: "I do not want to perform chalitzah, nor do I want to collect [the money due me by virtue of my] marriage contract. Instead, I will remain in my husband's house like other widows.⁠"1 For she was given over to [the yavam] from heaven, and the choice [is his whether] to perform yibbum or to perform chalitzah2 and pay her [the money due her by virtue of her] marriage contract.
Moreover, even if she says "I will provide for my sustenance from my own means, and I will remain without a husband for the rest of my life,⁠"3 her words are not heeded. For the yavam will tell her: "As long as you are under obligation to me, no one else will want to marry me.⁠"4 Even if he is already married [this argument still holds weight], for it is possible for him [to desire] to marry another wife, or that [his obligation to] the yevamah will cause strife within his marriage.⁠5
1. As stated in Hilchot Ishut 18:1-2, a widow is entitled to live in her deceased husband's home and derive her livelihood from his estate until she remarries.
2. The Kiryat Sefer explains that just as a man can divorce his wife against her will, so too, a yavam can perform chalitzah with his yevamah against her will. Even if she desires yibbum, she can be compelled to perform chalitzah. The Maggid Mishneh cites certain authorities who differ with the Rambam and maintain that since the mitzvah of yibbum takes priority, the yevamah cannot be forced to perform chalitzah.
3. I.e., she is willing to forego the obligation of her husband's estate to her.
4. For as long as there is the possibility that the yavam will marry the yevamah, other women will hesitate to marry him, for no woman would like to share her husband with another woman.
5. Hence, the woman is compelled to perform chalitzah.
If neither the yevamah nor the yavam desires to perform chalitzah, the court is under no obligation to see that the mitzvah is performed. Although the Zohar, Volume III, page 180a, explains that chalitzah brings about benefit for the deceased's soul, neither his brother nor his wife has a binding obligation to perform this act on his behalf. If they desire to, they may, but they cannot be compelled to do so. (See the Responsa of the Chatam Sofer, Even HaEzer, Volume II, Responsum 85.)
א. ד: וכשאר כל. שינוי לשון לגריעותא.
ב. בד׳ נוסף: חיי. ואין בכך צורך.
ג. ד: שאתה. ושיבוש הוא.
ד. ד (גם פ): לי. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ה. בד׳ נוסף: אחרת. נשתרבב מההמשך.
ו. כך ת2-1, ב1, ב9. א: מבפני.
משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטהעודהכל
יְבָמָה שֶׁתְּבָעָהּ הַיָּבָם לַחֲלִיצָה וְהִיא אוֹמֶרֶת אֵינִי חוֹלֶצֶת וְלֹא נוֹטֶלֶת כְּתֻבָּה אֶלָּא אֵשֵׁב בְּבֵית בַּעְלִי וְכִשְׁאָר כׇּל הָאַלְמָנוֹת אֵין שׁוֹמְעִין לָהּ. שֶׁהֲרֵי הִקְנוּ אוֹתָהּ לְזֶה מִן הַשָּׁמַיִם. רָצָה מְיַבֵּם רָצָה חוֹלֵץ וְנוֹתֵן כְּתֻבָּה. וְלֹא עוֹד אֶלָּא אֲפִלּוּ אָמְרָה אֲנִי נִזּוֹנֶת מִשֶּׁלִּי וְאֵשֵׁב עֲגוּנָה כׇּל יְמֵי חַיַּי אֵין שׁוֹמְעִין לָהּ. שֶׁהֲרֵי הַיָּבָם אוֹמֵר לָהּ כׇּל זְמַן שֶׁאַתְּ זְקוּקָה לִי אֵין נוֹתְנִין לִי אִשָּׁה אַחֶרֶת. וַאֲפִלּוּ הָיָה נָשׂוּי אֶפְשָׁר שֶׁיִּשָּׂא אִשָּׁה אַחֶרֶת אוֹ תִּהְיֶה לוֹ מְרִיבָה בְּתוֹךְ בֵּיתוֹ מִפְּנֵי הַיְבָמָה:
[ב] דין מזון שומרת יבם תמצא פרק י״ח מהלכות אישות:
יבמה שתבעה היבם כו׳ עד מפני היבמה. פרק אע״פ (דף ס״ד):
יבמה שתבעה היבם – בסוגיא בכתובות פרק אע״פ (כתובות ס״ד) ודעת רבינו דאפילו למסקנא דקי״ל כמשנה ראשונה דמצות יבום קודמת כנזכר פ״א כשהוא תובע לחלוץ נזקקין לו וההיא סוגיא קושטא היא אפילו למסקנא דגמרא והרשות בידו אם רצה לייבם מייבם ואם רצה לחלוץ חולץ. ויש מן המפרשים ז״ל חולקים בזה ואומרין דכיון דמצות יבום קודמת אם תבע הוא לחלוץ והיא רוצה להתייבם אין כופין אותה לחלוץ וההיא סוגיא דלא כמשנה ראשונה היא ויש מי שסובר כדעת רבינו:
יבמה שתבעה היבם לחליצה וכו׳ – דברים אלו מבוארים בכתובות (דף ס״ד) שהקשו על ההיא דשמואל דאין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם מברייתא דקאמרה אחת לי ארוסה וכו׳ אחת לי שומרת יבם ותירצו כאן [שתבע לחלוץ] כאן [שתבע] לייבם דא״ר פדת אר״י תבע לחלוץ נזקקים לו תבע לייבם אין נזקקים לו והקשו מ״ש לייבם דאין נזקקים וכו׳ וסובר רבינו דהך קושיא הוי לפי משנה ראשונה. וא״כ לפי משנה ראשונה בין ליבם נזקקים ובמסקנא תירצו דהא דר״י ושמואל איירי במשנה אחרונה. וה״ה כתב שיש מפרשים שסוברים שקושיא זו הוי לפי משנה אחרונה והקשו דאע״ג דמצות חליצה קודמת מ״מ ליבום אמאי אין נזקקים וכו׳ אבל לפי משנה ראשונה ודאי דלחלוץ אין נזקקים וכשתירצו בגמרא כאן כמשנה ראשונה כאן כמשנה אחרונה ק״ל קצת לפירוש זה דההיא דר״י דאמר תבע לחלוץ נזקקים וכו׳ כפי פירוש זה כמאן מוקמינן ליה דלמשנה ראשונה לחלוץ אין נזקקים ולפי משנה אחרונה מאי שנא לייבם דלא דהא הקושיא שהקשו בגמרא לפי משנה אחרונה היא נהי דלפי האמת תירצו קושיא דשמואל אבל הא דר״י לא תירצו ולפירוש רבינו אתי שפיר:
יבמה שתבעה וכו׳. עיין לה״ה והרל״מ ז״ל ועמ״ש רבינו ואפילו היה נשוי וכו׳ ראויין הדברים למי שאמרן דאף שבגמרא לא נזכר מ״מ כיון שאמרו בסתם אף זו במשמע וק״ל:
יבמה שתבעה היבם לחליצה והיא אומרת איני חולצת ולא נוטלת כתובה אלא אשב בבית בעלי וכשאר כל האלמנות אין שומעין לה, שהרי הקנו אותה לזה מן השמים רצה מייבם רצה חולץ ונותן כתובה, ולא עוד אלא אפילו אמרה אני ניזונה משלי ואשב עגונה כל ימי חיי אין שומעין לה שהרי היבם אומר לה כל זמן שאת זקוקה לי אין נותנין לי אשה אחרת ואפילו היה נשוי אפשר שישא אשה אחרת או תהיה לו מריבה בתוך ביתו מפני היבמה.
אין שומעין לה ונ״ב זהו פי׳ על מימרא דר׳ יוחנן תבע לחלוץ נזקקין לו, אבל מ״מ לענין אם יש לה דין מורדת אינו מוכח אף דבהו״א הוי בעי לאוקמי דין מורדת על תבע לחלוץ אבל למסקנא לא נימא הכי ע״כ.
המ״מ הביא דברי היש מן המפרשים שחולקים וסוברים דכיון דמצות יבום קודמת אם תבע הוא לחלוץ והיא רוצה להתייבם אין כופין אותה לחלוץ וההיא סוגיא דלא כמשנה ראשונה, וכתב הלח״מ ע״ז וז״ל וכשתירצו בגמ׳ כאן כמשנה ראשונה כאן כמשנה אחרונה ק״ל קצת לפירוש זה דההיא דר״י דאמר תבע לחלוץ נזקקין וכו׳ כפי פירוש זה כמאן מוקמינן לי׳ דלמשנה ראשונה לחלוץ אין נזקקין ולפי משנה אחרונה מאי שנא לייבם דלא דהא הקושיא שהקשו בגמ׳ לפי משנה אחרונה היא. ונ״ב יש לומר דהגמ׳ כדהוי פריך מ״ש הוי מפרש כמשנה ראשונה ומ״מ לחלוץ נזקקין דבדידי׳ תלא רחמנא כמש״כ התוס׳, ומש״ה פריך מ״ש, אבל למסקנא לא הוי ר׳ יוחנן למשנה אחרונה וממילא לא אמרינן סברא זו ולחלוץ אין נזקקין, ע״כ.
-השמטות-
פ״ב מהל׳ יבום הל׳ ט״ז עי׳ השגות, ולכאורה דבריו תמוהים דהא בהל׳ י׳ לא השיג על הרמב״ם ומוכח דמסכים דיבמה שלא רצתה ליבם הוי מורדת וכופין היבם לחלוץ ומפסדת כתובתה, וא״כ למה השיג כאן דכונת הרמב״ם פשוטה דאין כופין ע״מ ליתן כתובה אא״כ מרדה היינו שאומרת איני רוצה למצא פתח לנדרי ואיני רוצה ביבמי א״כ כופין ותחלוץ בלא כתובה, ונראה דדעת הראב״ד דאם היינו אומרים דיש כאן דין מורדת דמאיס עלי א״כ למה מבקשים וכי באומרת מאיס עלי יבקשו אותו ליתן כתובה ולמה יבקשו אותו להפסידו, וע״כ דאין כאן דין מורדת דמאיס עלי משום שנדרה בחיי בעלה ואינה מבקשת ממנו חליצה בכפי׳ דכל דין מורדת דמאיס עלי היינו משום שכופה אותו ליתן גט וכל שנותן גט ע״י כפי׳ שלא מרצונו ליכא כתובה דלא נתחייב אלא אם יגרשה ברצונו.
יבמה שתבעה וכו׳כתובות סד,א: אמר רב טובי בר קיסנא אמר שמואל, כותבין אגרת מרד על ארוסה ואין כותבין אגרת מרד על שומרת יבם (כשתובע ליבם והיא אינה רוצה). מיתיבי: אחת לי ארוסה ונשואה, אפילו נדה, אפילו חולה, ואפילו שומרת יבם! לא קשיא: כאן שתבע הוא (והיא מורדת) כאן שתבעה היא (והוא מורד), דאמר רב תחליפא בר אבימי אמר שמואל: תבע הוא – נזקקין לו (לכתוב אגרת מרד), תבעה היא – אין נזקקין לה. במאי אוקימתא להא דשמואל? בשתבעה היא, האי כותבין אגרת מרד על ארוסה, לארוסה מיבעי ליה! הא לא קשיא, תני: לארוסה. מאי שנא שומרת יבם דלא? דאמרינן לה, זיל לא מפקדת (על פריה ורביה), ארוסה נמי, נימא לה זיל לא מפקדת. אלא בבאה מחמת טענה, דאמרה בעינא חוטרא לידא ומרה לקבורה (רוצה אני שיהא לי בן שיחזיק בידי בזקנותי ואשען עליו וביום מותי יקברני), הכא נמי שומרת יבם בבאה מחמת טענה! אלא אידי ואידי שתבע הוא, ולא קשיא: כאן לחלוץ, וכאן לייבם, דאמר ר׳ פדת אמר ר׳ יוחנן: תבע לחלוץ – נזקקין לו, תבע לייבם – אין נזקקין לו. מאי שנא לייבם דלא? דאמרינן ליה, זיל ונסיב איתתא אחריתי, לחלוץ נמי, נימא ליה זיל ונסיב איתתא אחריתי! אלא דאמר כיון דאגידא בי לא קא יהבו לי אחריתי, הכא נמי כיון דאגידא בי לא קא יהבו לי אחריתי: אלא אידי ואידי שתבע לייבם, ולא קשיא: כאן כמשנה ראשונה, כאן כמשנה אחרונה, דתנן: מצות יבום קודמת למצות חליצה בראשונה שהיו מתכוונין לשום מצוה, עכשיו שאין מתכוונין לשום מצוה, אמרו: מצות חליצה קודמת למצות יבום.
דעת רבינו שאפילו למסקנה לא נדחה באור הגמרא לדברי ר׳ יוחנן בתבע לחלוץ שנזקקים לו, ותירוץ הגמרא הוא לגבי דברי שמואל לענין תביעת יבום ולדין מורדת, שלמשנה ראשונה אם תבע ליבם יש לה דין מורדת כפי שפסק לעיל א,ב; אבל בתובע לחליצה אין לה דין מורדת (כמבואר לעיל הלכה יד ד״ה כל יבמה) אלא כופין אותה לחלוץ ותיטול כתובתה.
ברם אף שמצות יבום קודמת, מכל מקום ראינו לעיל (הלכה ז) כי ״אין כופין את היבם ליבם, אבל כופין אותו לחלוץ״, שהתורה נתנה לו רשות, וראה שם (ד״ה אין כופין) מן הגמרא: ״בדידך תלא רחמנא״, וכאן כתב: ״ורצה מיבם, רצה חולץ״. ואם היא אינה רוצה לא להתייבם ולא לחלוץ, למה כופים אותה? על כך פירש ר׳ יוחנן שהוא יכול לטעון: ״כל זמן שאת זקוקה בי, אין נותנין לי אשה...⁠״.
לעיל א,ב הבאנו שלהלכה נחלקו שתי הישיבות ורבינו סובר כישיבת סורא שמצות יבום קודמת לחליצה.
וכתב הראב״ד (השגות על הרי״ף כתובות רמז רפז ד״ה עוד):
ואני אומר דוקא בדקא אתי מחמת טענה דאמר כמה דאגידא בי לא יהבי לי איתתא אחריתי ומתברר לן דהכי הוא... וכי לא נסיב נמי איתתא אחריתי לא אמרן אלא כשהיא מורדת לגמרי שאינה רוצה לא לחלוץ ולא ליבם. אבל אם הוא רוצה ליבם והיא רוצה לחלוץ לאו מורדת היא... ואומר לי ליבי כי המחלוקת שנחלקו ב׳ הישיבות בדבר זה בהאי ודאי אפלגן: דחדא מתיבתא סבירא להו כי האי טעמא דכתיבנא; ומתיבתא אחריתי סבירא להו כיון דמצות יבום קודמת למצות חליצה, והיא אינה רוצה להתיבם אע״פ שהיא רוצה לחלוץ – מורדת היא מגוף המצוה, ולא מטעמא דלא משכח איתתא אחריתי אלא דהויא לה כארוסה דמשעבדא ליה ליבום הואיל והיא קודמת לחליצה.
ונראה שאף רבינו סובר כן שלמאן דאמר שמצות יבום קודמת הרי היא משועבדת לו לפיכך נימק תחילה ״שהרי הקנו... ורצה מיבם רצה חולץ״.
משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטההכל
 
(יז) יבמה שלא היה לה על בעלה כתובה, מפני שהיתה אסורה עליו, והרי היא מותרת ליבם, כמו שיתבאר, אם רצה היבם לייבם, מייבם, ואין לה עליו כתובה כדרך שלא היה לה על בעלה, ודינה עם יבמה בתוספת כמו שהיהא עם בעלה. אבל אם לא כתב לה בעלה כתובה, או שמכרה לו כתובתה או מחלה אותה, צריך היבם לכתוב לה כתובה כשאר האלמנות:
[The following rules apply when] a yevamah had no right to the privileges of a marriage contract from her [deceased] husband, because she was forbidden to him, but she is permitted to marry the yavam, as will be explained.⁠1 If the yavam desires to perform yibbum, he may. He is not obligated to the woman [for the privileges of her] marriage contract, just as her [previous] husband was not.⁠2 The laws regarding the yavam's obligation for the additional amount to be paid the woman are the same as those that applied with regard to her husband.⁠3
If, however, a husband did not write his wife a marriage contract, or she sold him or waived to him the rights to her marriage contract, the yavam is obligated to write a new marriage contract for her as he would be required for another widow.⁠4
1. See Chapter 6, Halachah 13.
2. The Maggid Mishneh quotes the Ramban and the Rashba as saying that if the yavam desires to divorce the yevamah immediately, he is not required to pay her the money due her by virtue of her marriage contract. If, however, he desires to remain married to the woman, he must write a marriage contract for her, for it is forbidden for a man to remain married to a woman without a marriage contract, as stated in Hilchot Ishut 10:10. The Ramah (Even HaEzer 168:9) quotes this interpretation.
The Maggid Mishneh notes that this interpretation does not fit the Rambam's wording. In that light, the Or Sameach offers the following interpretation: The yavam is never obligated to write a marriage contract for the yevamah. Why did our Sages require a man to write a marriage contract for his wife? So that there would be a financial responsibility attached to divorce, and hence a husband would not consider it to be a light matter. In this instance, the yavam is held responsible for the additional amount that the husband added to the marriage contract. Hence, there is financial responsibility attached to divorce, and there is no imperative for a further obligation.
3. As mentioned in Hilchot Ishut 24:2-3, although her husband is not obligated for the fundamental requirement of the marriage contract, he is obligated for the additional amount that he promised her. This obligation is transferred to the yavam.
4. The yavam is not, however, obligated to write a marriage contract equivalent to the one that the woman's first husband gave her. It is sufficient that he write her a marriage contract for 100 zuz, as explained in Hilchot Ishut 22:14.
א. ב1: שהיתה. וכך ד.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
יְבָמָה שֶׁלֹּא הָיָה לָהּ עַל בַּעְלָהּ כְּתֻבָּה מִפְּנֵי שֶׁהָיְתָה אֲסוּרָה עָלָיו וַהֲרֵי הִיא מֻתֶּרֶת לַיָּבָם כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר. אִם רָצָה הַיָּבָם לְיַבֵּם מְיַבֵּם וְאֵין לָהּ עָלָיו כְּתֻבָּה כְּדֶרֶךְ שֶׁלֹּא הָיָה לָהּ עַל בַּעְלָהּ. וְדִינָהּ עִם יְבָמָהּ בַּתּוֹסֶפֶת כְּמוֹ שֶׁהָיְתָה עִם בַּעְלָהּ. אֲבָל אִם לֹא כָּתַב לָהּ בַּעְלָהּ כְּתֻבָּה אוֹ שֶׁמָּכְרָה לוֹ כְּתֻבָּתָהּ אוֹ מָחֲלָה אוֹתָהּ צָרִיךְ הַיָּבָם לִכְתֹּב לָהּ כְּתֻבָּה כִּשְׁאָר הָאַלְמָנוֹת:
יבמה שלא היה לה עד כדרך כל האלמנות. ביבמות פרק יש מותרות (דף פ״ה):
יבמה שלא היה לה על בעלה – בפרק יש מותרות בעיא ופשטה [רב ששת וכו׳] כתובתה על נכסי בעלה הראשון ואי לית לה מראשון תקינו לה [רבנן] משני ואם היתה שנייה לבעל אפילו מיבם אין לה ע״כ, וכתבו הרמב״ן והרשב״א ז״ל דהא ודאי בשכנסה היבם היא ובכנסה הוא דאמרינן דאי לית לה מראשון תקינו לה מב׳ וכשהיו נישואין הראשונים בעבירה אע״פ שכנסה היבם אין לה כתובה ואם בא לשהות עמה הא קי״ל שאסור לאדם שישהה עם אשתו בלא כתובה אלא כשבא עליה וקנאה והוא בא להוציאה קודם שיכתוב לה הוא דלית לה הלכך אפילו שהה עמה עשר שנים אם לא כתב לה אין לה כלום אלא שאסור לשהותה ע״כ דבריהם ז״ל ולשון רבינו צ״ע בזה אבל דברים נראין הן. עוד כתבו ז״ל ואילו שנייה ליבם ולא שנייה לבעל לא מיבעיא כלל דודאי מבעל אית לה כתובה דהא לא איתעבידא בה איסורא כלל ואע״ג דבעיא היא בירושלמי ולא אפשיטא אנן אגמרא דילן סמכינן דלא איסתפקא לן כלל ע״כ דבריהם, וזהו דעת רבינו שכתב למעלה כל יבמה שאמרנו שדינה שתחלוץ ולא תתייבם הרי זו נוטלת כתובה ושנייה ליבם ולא לבעל מן החולצות ולא מתיבמות הוא כנזכר פ״י:
אם רצה היבם לייבם מייבם ואין לה עליו כתובה וכו׳ – לשון רבינו נראה דאפשר לו לשהות ליבם עם אשתו בלא כתובה וזה א״א כדכתב ה״ה בשם הרשב״א והרמב״ן ודבריהם דברים נראים כדכתב ה״ה אבל מ״מ לשון רבינו קשה להולמו וצ״ע:
יבמה שלא היה לה על בעלה כתובה וכו׳. כתב ה״ה בשם הרמב״ן והרשב״א דבשכנסה והיו נישואין הראשונים בעבירה אע״פי שכנסה היבם אין לה כתובה ואם בא לשהות עמה הא קי״ל שאסור לאדם שישהא עם אשתו בלא כתובה וכו׳ ולשון רבינו צ״ע עכ״ל וכ״פ הרל״מ ז״ל ג״כ ע״ע. ולעד״ן אף שלא נתבאר בדברי רבינו כאן הרי מבואר יוצא ממ״ש פ׳ כ״ב מה״א דין י״ד וז״ל יבמה שלא היתה לה כתובה או שמחלה כתובתה זכו בנכסי אחיו ומוכר ונותן כחפצו וכשיכנוס את יבמתו יכתוב לה כתובה מאה ויהיו כל נכסיו אחראין לכתובתה כשאר כל הנשים שיש להן כתובה ע״כ ובפ״י דין יו״ד כתב הכונס את האשה ולא כתב לה כתובה או שכתב ואבדה כתובתה או שמחלה או שמכרה חוזר וכותב לה עיקר כתובה אם רצה לקיימה לפי שאסור לו לאדם לשהות עם אשתו אפילו שעה אחת בלא כתובה וכו׳ שלא תקנו כתובה אלא כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה וכו׳ ע״כ ובפי״ו דין יו״ד כתב ועוד תקנו חכמים שיהיו כל נכסי הבעל אחראין וערבאין לכתובה וכו׳ ותקנה זו כדי שלא תהא כתובה קלה בעיניו ע״כ אמור מעתה דכיון דיבמה אחר ביאה ראשונה הרי היא ככל הנשים דהא אין עיקר המצוה אלא בביאה ראשונה וכמ״ש ז״ל גבי ממזר ופצוע דכא וכו׳ גזרו ביאה ראשונה אטו ביאה שנייה מעתה מה לי אם לא היה לה כתובה מן הראשון מפני שנשאה באיסור הרי עתה עם יבמה אחר ביאה ראשונה הרי היא ככל הנשים ואם בא לגרשה בגט יכול לגרשה ולהחזירה אם ירצה כמ״ש רבינו פרק א׳ דין ט״ו וכיון שהיא ככל הנשים פשיטא ודאי דכתובה ג״כ יש לה דהא כל הטעמים הנ״ל שייכי בה ומ״ש רבינו כאן ואין לה עליו כתובה היינו כלפי מצות היבום לחוד וכדברי הרמב״ן והרשב״א ז״ל ודו״ק כן נלע״ד נכון:
יבמה וכו׳. עיין מ״מ ולח״ם שהניח בצ״ע ואין הכרע דלשון מייבם שפיר משמע רק ביאה ראשונה:
יבמה שלא היה לה על בעלה כתובה מפני שהיתה אסורה עליו והרי היא מותרת ליבם וכו׳ ואין לה עליו כתובה כדרך שלא היה לה על בעלה, ודינה עם יבמה בתוספת כמו שהיתה עם בעלה:
פירוש, דכל הנך דנשאו באיסור כמו שניות וחייבי לאוין שלא הכיר בהן רק כתובה אין להן אבל תוספת יש להן, וא״כ אם היבם יגרשה יתחייב לשלם מנכסי אחיו התוספת ותו ליכא למיחש דאסור לשהות את אשתו בלא כתובה, דהא יהא צריך לשלם לה התוספת, וא״כ לא תהא קלה בעיניו להוציאה בשביל התוספת, אבל אם לא כתב לה אחיו כתובה או שמכרה לו או שמחלה דאז מכרה ומחלה גם התוספת ותהיה קלה בעיניו להוציאה צריך היבם לכתוב לה כתובה וכמו שכתב בפכ״ב מהלכות אישות הלכה י״ד ויעוין מש״כ שם פרק יו״ד הלכה י״ז, ופשוט מאד, ולשון רבינו מזוקק:
ובהרב המגיד. עוד כתבו ז״ל ואילו שנייה ליבם ולא שנייה לבעל לא מבעיא כלל, דודאי מבעל אית לה כתובה דהא לא איתעבידא בה איסורא כלל, ואע״ג דבעיא היא בירושלמי ולא אפשיטא אנן אגמרא דילן סמכינן כו׳ ע״ש. ולא זכיתי להבין כלל דבריהם, שזה לשון הירושלמי, שניה ליבם ולא שניה לבעל כו׳ מהו שיהא לה כתובה אצל היבם מאחר שהיא אסורה לו אין לה כתובה, או מאחר שכתובתה על נכסי הראשון והיא מותרת לו יש לה כתובה, הרי מפורש דבייבמה היבם באיסור שניה קא מיבעי ליה, אם נאמר דהואיל ואיתעביד בה איסורא הפסידה את כתובתה, או מאחר דכתובה שלה רק על נכסי בעלה ראשון יש לה כתובה וכפי הנראה שהבינו רבוותא דבלא ייבמה היבם מבעי לירושלמי וע״ז כתבו מה שכתבו, וביחוד מה שהביא הרב המגיד מלשון רבינו לעיל כל יבמה שאמרו שדינה שתחלוץ כו׳ הר״ז נוטלת כתובתה, ודאי דרבינו מיירי שם שחולצת ונוטלת כתובה כיון שלא עשתה איסור כלל ודאי לא הפסידה, אבל ירושלמי מיירי בשיבמה באיסור לכן בעי אם הפסידה כתובה הואיל ועבדא איסור וצע״ג:
ולדעתי נראה כך, דלפי מאי דמסיק תלמודא דילן בפרק האשה שנפלו דאעפ״י דכתוב בספר כתובה לכשתנשאי לאחר תטלי מה שכתוב ליכי, דיבם כאחר דמי, והרי הגיע זמנה לגבות והוי כאילו גבתן והחזירתן ליבם כמש״כ תוספות שם, לכן לא מסתברא שתפסיד כתובה שעל נכסי בעלה הראשון כמו שלא הפסידה נכסים שהכניסה אליו, אבל מירושלמי שם משמע דחשיב דעדיין לא הגיע זמן שלה לגבות כיון שלא חלצה וכמו דא״ר ייסא שם בהאשה ובהחולץ מאחר שאין לה כתובה אין לה קבורה, הרי דחשיב דלא הגיע זמנה לגבות וכמו שפירש הפ״מ, לכן שפיר בעי אם הפסידה כתובה שלה אם נתייבמה באיסור, כיון דעדיין לא הגיע זמן חיוב הפרעון של הכתובה שעדיין לא ניסת לאחר, וזה סברא ישרה ודוק. ובספר בשמים ראש (סימן רע״א) כתב דביאה ראשונה בשניה אינה אסורה רק משום גזירה. וזה אינו רק בחייבי לאוין דאתי עשה ודחי ל״ת, אבל שניות הוי כעריות גם ביבמה ולכן אינה מתייבמת דאע״ג דהצרה מתייבמת הא היא אסורה ליבום דשניה הוי כערוה ודוק:
אם רצה היבם לייבם כו׳. ומזונות מחיים אף דרבינו ז״ל ס״ל בהל׳ אישות דזה הוה ג״כ תנאי כתובה כמבואר בהל׳ אישות פי״ב וכ״כ בזה מ״מ כאן יש לה מזונות מיבם וזה ר״ל הך דיבמות ד׳ נ״ב ע״א מש״כ שם ואנא אוזין ואפרנס ע״ש ועי׳ בתוס׳ כתובות ד׳ נ״ג ע״ב בד״ה בת יבמה ועי׳ בכתובות שם ד׳ נ״ח ע״א ברש״י ד״ה וכי ע״ש ונ״מ לביאת שוגג דמחייב במזונות וכ״כ בזה:
יבמה שלא היה לה על בעלה כתובה מפני שהיתה אסורה עליו והרי היא מותרת ליבם כמו שיתבאר אם רצה היבם לייבם מייבם ואין לה עליו כתובה כדרך שלא היה לה על בעלה.
כתב הלח״מ לשון רבינו נראה דאפשר לו לשהות ליבם עם אשתו בלא כתובה וזה א״א כדכתב ה״ה בשם הרשב״מ והרמב״ן, אבל מ״מ לשון רבינו קשה להולמו ע״כ, ונ״ב נראה דשי׳ הרמב״ם דאפי׳ מכרה או מחלה לא אמרינן אלא דצריך לכתוב אבל אם לא כתב לא נתחייב מאליו וממילא דבשניה א״צ לכתוב, ואחר העיון מצאתי שכיונתי ב״ה לד׳ הגר״א ז״ל, אכן בשו״ע סי׳ קס״ו מוכח דגם אם לא כתב יש לה אם אין לבעל נכסים וצריך לחלק בין אין לו נכסים ובין מחלה וצ״ע, ע״כ.
יבמה שלא היה לה וכו׳יבמות פה,א: בעו מיניה בני בירי מרב ששת: שניה לבעל ולא שניה ליבם, יש לה כתובה מיבם או לא? כיון דאמר מר: כתובתה על נכסי בעלה הראשון, לית לה, או דלמא כיון דאילו לית לה מראשון תקינו לה רבנן משני, אית לה (האם משווים זו שאין לה כתובה מדין קנס כמי שאין לה נכסים מבעלה ולפיכך יש לה מיבמה, או שמא לא תקנו כתובה אלא כשהיא היתה כשרה לבעלה)? אמר להו רב ששת, תניתוה: כתובתה על נכסי בעלה הראשון, ואם היתה שניה לבעל – אפילו מיבם אין לה. (והקשו:) מכלל דאיכא דאית לה מיבם (והקתני רישא: כתובתה על נכסי בעלה הראשון)! חסורי מיחסרא והכי קתני: כתובתה על נכסי בעלה הראשון, ואי לית לה מראשון תקינו לה משני, ואם היתה שניה לבעל – אפילו מיבם אין לה.
כמו שיתבאר – לקמן ו,יג.
ודינה עם יבמה בתוספת וכו׳ – ראה הלכות אישות כד,ב.
לא כתב לה בעלה... צריך היבם לכתוב וכו׳ – השווה הלכות אישות כב,יד: ״יבמה שלא היתה לה כתובה או שמחלה כתובתה – זכה בנכסי אחיו ומוכר ונותן כחפצו. וכשיכנוס את יבמתו, יכתוב לה כתובה מאה ויהיו ויהיו כל נכסיו אחראין לכתובתה כשאר כל הנשים שיש להן כתובה״.
משנה כתובות ח,ח: [שומרת יבם...] כנסה – הרי היא כאשתו לכל דבר, ובלבד שתהא כתובתה על נכסי בעלה הראשון.
כתובות פב,ב: מאי טעמא? אשה הקנו לו מן השמים (ואין עליו לכתוב לה כתובה משלו). ואי לית לה מראשון, אית לה משני כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(יח) היבמה קודם שיבוא עליה יבמה או קודם שיחלוץ לה, הרי היא אסורה להינשא לזר, שנאמר ״לא תהיה אשת המת החוצה לאיש זר״ (דברים כ״ה:ה׳). ואם נישאת לאחר ובעלהא, לוקה הוא והיא, ומוציאה בגט, אפילוב היו להג כמה בניםד, ונאסרה עליו ועל יבמה. ויבמה חולץ לה, ואחר כך תהיה מותרת לאחרים:
Before the yavam performs yibbum or chalitzah with the yevamah, she is forbidden to marry another man,⁠1 as [Deuteronomy 25:5] states: "the wife of the deceased should not be allowed to [marry] an outsider.⁠"
If she marries another person,⁠2 and they engage in sexual relations, they are both punished by lashes,⁠3 and he must divorce her with a get. [This applies] even if she has borne him several children.⁠4 She is forbidden to him and to her yavam.⁠5 Her yavam should perform chalitzah with her; this causes her to be permitted to marry other men.
1. Both Sefer HaMitzvot (Negative Commandment 357) and Sefer HaChinuch (Mitzvah 596) include this as one of the Torah's 613 commandments.
2. This applies even if she married without knowing of the existence of the yavam (Shulchan Aruch, Even HaEzer 159:2).
3. If, however, the couple do not engage in relations, they are not punished with lashes.
4. The children are not, however, considered illegitimate. See Hilchot Issurei Bi'ah 15:1-2.
5. I.e., she is compared to a woman who engages in relations with another man while married. See Hilchot Gerushin 10:7.
She becomes forbidden to both men, even though she claims not to have engaged in sexual relations with her second husband (Kesef Mishneh; Ma'aseh Rokeach; see Hilchot Issurei Bi'ah 19:3).
א. ד: ובעל. שינוי לשון לגריעותא.
ב. ת2-1, ב1, ב9: ואפילו. וכך ד (גם פ, ק).
ג. ת1: לו. וכך נכתב בת2 בין השיטין. וכך ד. וע׳ בהערה הבאה.
ד. בד׳ נוסף: ממנה.
משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
הַיְבָמָה קֹדֶם שֶׁיָּבוֹא עָלֶיהָ יְבָמָהּ אוֹ קֹדֶם שֶׁיַּחֲלֹץ לָהּ הֲרֵי הִיא אֲסוּרָה לְהִנָּשֵׂא לְזָר שֶׁנֶּאֱמַר (דברים כ״ה:ה׳) לֹא תִהְיֶה אֵשֶׁת הַמֵּת הַחוּצָה לְאִישׁ זָר. וְאִם נִשֵּׂאת לְאַחֵר וּבָעַל לוֹקֶה הוּא וְהִיא וּמוֹצִיאָהּ בְּגֵט. וַאֲפִלּוּ הָיוּ לוֹ כַּמָּה בָּנִים מִמֶּנָּה. וְנֶאֶסְרָה עָלָיו וְעַל יְבָמָהּ. וִיבָמָהּ חוֹלֵץ לָהּ וְאַחַר כָּךְ תִּהְיֶה מֻתֶּרֶת לַאֲחֵרִים:
[ג] וכן השיב ר״ת על מעשה שאירע ע״כ:
(יח-כא) היבמה קודם שיבא עליה עד רצה חולץ. ביבמות פרק האשה (דף צ״ב) ובירושלמי פרק הזורק ומקצת בסוטה פרק היה מביא (דף י״ח):
כל זמן שהיה בספק עד סוף הפרק. ריש פרק החולץ (דף ל״ה) ופרק האשה רבה משמע כן:
היבמה קודם שיבא – זה מפורש בהרבה מקומות שהיבמה לזר היא מחייבי לאוין שיש בהן מלקות.
ומ״ש רבינו: שמוציאה בגט – מפורש בגמרא בפרק האשה רבה (יבמות צ״ב:).
ומ״ש: ואפילו היו לו כמה בנים – הוא מחלוקת בין הגאונים שיש מי שהיה סובר שאם נשאת לישראל ויש לה בנים ממנו חולץ לה היבם ויושבת תחת בעלה כדי שלא להוציא לעז על בניה והעלו בהלכות שאין הדבר כן אלא אפילו היו לה כמה בנים תצא ואסורה לחזור לו לעולם והכריעו כן מן הירושלמי וכן עיקר וכדעת רבינו:
היבמה קודם שיבא עליה יבמה וכו׳ ואם נשאת לאחר ובעל לוקה הוא והיא ומוציאה בגט וכו׳ – משמע מדברי רבינו דדוקא בשבעל אבל אם לא בעל לא נאסרה עליו ויש לדחוק דלא נקט אלא משום מלקות:
ואם נשאת לאחר ובעל לוקה. פירוש דאף דהויה היינו הקידושין מ״מ לענין המלקות אינו לוקה אא״כ בעל שהוא תכלית קפידת התורה וכן הדין בשאר איסורים כעין זה כמ״ש רבינו בה״ס פי״א ילקו זכים ע״ש ומרן ז״ל כתב דמדברי רבינו משמע דדוקא כשבעל אבל אם לא בעל לא נאסרה עליו ויש לדחות דלא נקט בעל אלא משום מלקות ע״כ וכלומר דלענין שנאסרה עליו כיון שנשאת לו סגי והכי מוכח להדיא מדברי רבינו פי״ט מהל׳ א״ב דין ג׳ וז״ל אבל כהן המקדש אשה מאיסורי כהונה ונתאלמנה או נתגרשה מן הארוסין לא נתחללה ואם נשאת אע״פי שלא נבעלה נתחללה שכל נשואה בחזקת בעולה וכו׳ ע״כ וכיון שכן הכא נמי אף שאינו לוקה עליה כמו בעל בודאי מ״מ לענין שהיא אסורה לו כיון שנשאה הרי היא בחזקת שנבעלה לו ואסורה עליו ועיין למהרשד״ם א״ה סי׳ ר״ך:
(יח-כ) היבמה קודם... או קודם שיחלוץ – כלומר, אחרי מיתת בעלה כל זמן שהיא זקוקה ליבם שלה, כפי שכתב בספר המצות ל״ת שנז (הובא לעיל במנין המצוות שבראש ההלכות).
הרי היא אסורה... נתקדשה לאחר וכו׳ – אסורה בלאו כמבואר בקידושין סח,א: רב אחא בר יעקב אמר, אתיא בקל וחומר מיבמה: ומה יבמה שהיא בלאו...
יבמות צב,ב: אמר רב, מנין שאין קדושין תופסין ביבמה? שנאמר: ׳לא תהיה אשת המת החוצה לאיש זר׳, לא תהא בה הויה לזר; ושמואל אמר, בעניותינו צריכה גט, מספקא ליה לשמואל, האי ׳לא תהיה אשת המת׳ – אי ללאו הוא דאתא, אי דלא תפסי בה קדושין הוא דאתא. אמר ליה רב מרי בר רחל לרב אשי, הכי אמר אמימר: הלכה כוותיה דשמואל. אמר רב אשי, השתא דאמר אמימר הלכתא כוותיה דשמואל, אם היה יבמה כהן – חולץ לה ושריא ליה. איתגורי איתגר? אם כן מצינו חוטא נשכר! אלא, אם היה יבמה ישראל – נותן לה שני גט והותרה לו. אמר רב גידל אמר רב חייא בר יוסף אמר רב, יבמה – קדושין אין בה, נשואין יש בה. אי קדושין אין בה, נשואין נמי אין בה! אימא: קדושין ונשואין אין בה. ואיבעית אימא: מאי נשואין יש בה? בזנות, כדרב המנונא דאמר ר׳ המנונא, שומרת יבם שזינתה – אסורה ליבמה. ואי בעית אימא, לעולם כדאמרן מעיקרא: קדושין אין בה, נשואין יש בה, דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים.
בתוספות יבמות (מט,ב ד״ה אי) הביאו משם רבינו תם דלכולי עלמא יש ביבמה לאו וכן מוכח מהגמרא בקדושין דלעיל ומעוד מקומות, אלא שבלשון הויה שנאמר בפסוק נחלקו, שרב דרש מלשון זה גם שלא תהיה בה הויה לאיש זר ואין קידושין תופשין בה, ושמואל מסתפק אם רק ללאו בא הפסוק או גם לדרוש ממנו. ואת ספקו של שמואל ביאר רבינו בהלכות אישות ד,יד: ״נסתפק לחכמים אם הקדושין תופסין ביבמה כשאר חייבי לאוין – או אין קדושין תופסין בה כערוה״. וראה בפתיחה לפרק זה ביארתי דברי רבינו באורך.
הגאונים כבר נתלבטו בקושיא: מדוע שנחמיר ביבמה יותר ממי שהלך בעלה למדינת הים ונתקדשה שמותרת לחזור לבעלה, ואם נתגרשה מותרת גם למגרש? ויש שתירצו וחילקו: שמא שם מדובר שנתקדשה ברשות וכאן מדובר דוקא במזיד ושלא ברשות. אלא שרבינו לא חילק כן במפורש, ושמא סובר כדרך שתרץ ר׳ אברהם מן ההר (יבמות צב,ב ד״ה ואי בעית אימא) ששונה דין יבמה משום שיש בה לאו על הקידושין עצמן שנאמר ׳לא תהיה׳ ועבר על איסור ולפיכך קנסוהו, לכתחילה, לאוסרה עליו לעולם.
וראה הלכות אישות א,ז.
ואם נשאת לאחר ובעלה לוקה הוא והיא – בירושלמי סוטה ב,ה נחלקו אמוראים אם שומרת יבם שזינתה מותרת לביתה: אמר רבי יוסי בר רבי בון, אף לא מכות אין בה (בשומרת יבם שזינתה בניגוד למקרה שנשאה לזר).
דייק רבינו בלשונו להשמיענו כי דוקא אם נשאה ובעלה עובר עליה בלאו, וכן כתב בהלכות סנהדרין (יט,כ) במנין הלוקים: הנושא זקוקה ליבם, וראה באורנו לעיל בפתיחה ובמנין המצות ל״ת שנז.
הדגיש רבינו ״ובעלה״ דוקא לענין מלקות, שאינם לוקים אלא אם כן העידו עדים שבעל, כמבואר בהלכות סנהדרין טז,ד: ״אין אדם לוקה אלא בעדים והתראה״ ובהלכות אסורי ביאה א,יט: ״משיראו אותן דבוקין זה בזה כדרך כל הבועלין״. אבל גם בלא עדים שבעל, כיון שנשאה נאסרה עליו ומוציאה בגט, שהרי כל שכנסה חזקה שנבעלה וכבר עברו על הלאו. ראה הלכות אסורי ביאה יט,ג: ״שכל נשואה בחזקת בעולה היא, אף על פי שנמצאת בתולה״ וכן כתב בהלכות אישות יא,ב: ״חזקת הנשואה שתבעל״. ולפיכך, בשאר המקומות שדן על הלאו, כגון במניין הקצר, כתב ״שלא תנשא יבמה לאיש זר״, ולא הזכיר בעילה במפורש.
ואפילו היו לה כמה בנים וכו׳ – נחלקו הגאונים אם יוצאת אפילו אם יש לה בנים (ראה אוצר הגאונים יבמות התשובות סי׳ תכח-תלה; עמ׳ 182-185). דעת רב יהודאי גאון ובה״ג שבמקרה כזה לא תצא כדי לא להוציא לעז על בניה, אבל שיטת הר״ח הרי״ף ורבינו שאפילו יש לה בנים תצא.
רי״ף יבמות רמז קכ:
ואיתמר משמיה דרב יהודאי גאון ז״ל: שומרת יבם שנשאת בלא חליצה – אם אין לה בנים, תצא מזה ומזה מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסורה להם עולמית, משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. אבל אם נתקדשה ולא נשאת – אם היה יבמה ישראל, נותן לה המקדש גט ומותרת ליבם, ולמי שקידשה אסורה לו עולמית כדי שלא יהא חוטא נשכר. נשאת והיו לה בנים – אם היה בעלה ישראל, חולץ היבם ויושבת תחת בעלה ואפוקי לא מפקינן לה, דכיון דאשה שהלך בעלה למדינת הים ונשאת הולד ממזר מזה ומזה, ואם אתה אומר תצא אתה מוציא לעז על בניה; ואם היה בעלה כהן ויש לה בנים ממנו, אינה חולצת אלא פורש ממנה ואסור לו לבא עליה כל ימיו של יבם; ואם מת היבם מותרת לבעלה, ואם מתו בניה בלא זרע בחיי היבם, תצא מבעל בגט ומיבם בחליצה. אלו הדברים שנאמרו משום רב יהודאי גאון ז״ל.
ואיכא מאן דאמר, דהני מילי לאו סמכא הן דליתיהון בגמרא, ועוד דגרסינן בהדיא בתלמוד ארץ ישראל בזה המקום (יבמות י,ד) ובמסכת גיטין בפרק הזורק (ח,ו): יבמה שנשאת בלא חליצה – רבי ירמיה אמר, זה חולץ וזה מקיים. ורבי יוחנן אמר, תצא. ורבי אילא אמר, תצא. אמר רב זביד, מתניתין מסייעא ליה לר׳ יוחנן: הכונס את יבמתו וצרתה נשאת לאחר ונמצאת זו אילונית, תצא מזה ומזה ושלשה עשר דבר בה. והא מתניתין בשיש לה בנים היא דקתני: והולד ממזר מזה ומזה. שמעינן מינה דאפילו יש לה בנים אמר ר׳ יוחנן תצא, מדאמרינן מתניתין מסייע ליה, ואסיקנא: אלו דברי ר׳ מאיר שאמר משום רבי עקיבא רביה, וחכמים אומרים, אין ממזר ביבמה – הא לצאת מזה ומזה דברי הכל תצא. ואמר ר׳ יוחנן: תצא. ר׳ יוסי שאל לרבי פינחס היך רבי סבר? אמר ליה: כר׳ ירמיה דאמר, זה חולץ וזה מקיים. אמר ליה, חזור בך דאי לא כתיבנא עלך זקן ממרא. השתא דתניא לא אפרישו בין יש לה בנים לבין אין לה בנים, אלא סתם שנינו ״תצא״, ורבי יוחנן אמר ״תצא״, מנא לן להתיר מספק?! ומסתברא דלא אמר רבי ירמיה ״זה חולץ וזה מקיים״ אלא בשיש לה בנים, וברור הוא.
אילין מילי דאשכחן למקצת רבואתא ומילי דסברא נינהו, דלא שבקינן תלמוד ערוך ואזלינן בתר סברא, ודאי אי איתנהו להני מילי דמר רב יהודאי לא הוה שתיק גמרא מינייהו.
ריטב״א יבמות צב,ב (ד״ה אלא אם):
דכיון דטעמא דאסרינן ביבמה שנשאת היינו משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, דכותה ממש עבדינן לה, והתם אפילו כשיש לה בנים תצא, דכיון דמדמי לה לההיא, אם אתה אומר בכאן שאם יש לה בנים לא תצא, יאמרו כן בההיא דהתם, ומיבטלי תקנת חכמים וגזירתם... וכי תימא וכיון שנשאת ברשות בית דין אין איסור על הבעל אלא משום גזירה דמחלפי באשה שהלך בעלה למדינת הים, והיא גופא קנסא דרבנן שעשאוה כמזידה, והחמירו בסופה כדי להקל בתחילתה, היאך נחמיר כל כך ולא ניחוש ללעז בנים שחוששין לו בכל מקום כל מה דאפשר? יש לומר, שכל מידות חכמים כך הם שלא לחלוק בגזרותיהם ותקנותיהם דאי לא הא לא קיימי הא כלל, ואם אתה מחלק בהם נתפרדה החבילה... ובדבר זה אין לחוש ללעז בנים, דמאי לעז בנים איכא, שאינו כדין, הא ודאי בין שיוציא בין שיקיים חייבי לאוין הם, ולא חששו ללעז בנים אלא במקום שיבא להוסיף עליהם איסור גמור בהם.
היה יבמה כהן... תצא מן הזר וכו׳ – הביא רבינו את טעם שאמרו בגמרא ״כדי שלא יהא חוטא נשכר״ דוקא לגבי כהן, ועוד הוסיף וכתב ״תצא״, ואילו לגבי הישראל כתב כלשון הגמרא ״נותן לה...גט״. בכך פירש לנו רבינו את הגמרא. חידושו של רב אשי הוא שאע״פ שמקודשת מספק והצריכוה גט, מכל מקום לא נאסרה על היבם שהרי היא זקוקה לו ומעיקר הדין יכול ליבמה כמו שכתב רבינו: ״נותן לה הזר...גט, ויבמה מיבם או חולץ״. לפיכך פשוט שאסורה לו למקדש והוא נותן לה גט, ואין זה כאילו אנו גוזרים עליה שתצא בגט, אלא רק חומרא מספק שהוא נותן לה גט. אבל במקרה שאם יתן גט ובגלל כך לא יוכל היבם ליבם כגון שהוא כהן, שמא ראוי שנתיר אותה להתייבם בלא גט? לפיכך הדגיש ״תצא...בגט״ אע״פ שבכך תופקע מצוות יבום, ״ויחלוץ לה יבמה״. זאת אומרת, ״כדי שלא יהא החוטא נשכר״ העמידו חכמים דבריהם שיתן גט גם במקרה שהיבם כהן. במה דברים אמורים? דוקא כשנתקדשה בלבד ולא בעלה – אז צריך את הטעם ״כדי שלא יהא החוטא נשכר״ לחייבו ליתן גט, והגט ימנע מן הכהן לייבם אותה. אבל כשנבעלה, גם בלא גט אסורה היא לכהן כמבואר בהלכות איסורי ביאה יח,ג: ״וכן יבמה שבא עליה זר עשאה זונה״ ואת הטעם פירש לעיל שם (הלכה א): ״שהזונה האמורה בתורה היא...שנבעלה לאדם שהיא אסורה להנשא לו״.
האחרונים חקרו על טיבם של הקידושין של הזר: איך יתכן שיתפשו בה קידושין ובכל זאת ״לא נאסרה על יבמה״? ולולא דמסתפינא הייתי אומר שמצינו מעין דוגמת דבר זה במשנה קידושין ג,א: ״האומר לאשה, הרי את מקודשת לי...מעכשיו ולאחר שלשים יום, בא אחר וקדשה בתוך שלשים יום – מקודשת ואינה מקודשת״. וראה הלכות אישות ז,יב: ״אפילו הן מאה על הסדר הזה, קדושי כולן תופסין בה וצריכה גט מכל אחד ואחד״. שם ביארתי באורך את סוגיית הגמרא ודעות האמוראים אליבא דרבינו. אמנם אין הדברים דומים לגמרי, אבל ברור שזיקה היא מעין קידושין שהחילו מן השמים משעת מיתת הבעל ולאחר זמן כאשר ייבם אותה היבם. ואם בא אחר וקידשה בתוך הזמן הזה, אף קידושיו שלו תופסים וצריכה ממנו גט.
חזר הזר וכו׳ – דברי רבינו מפורשים ״אין מוציאין״ כלומר בדיעבד, אבל לכתחילה אל ישא אותה, וכן כתב בהלכות אישות ד,יד: ואע״פ שאסור לו לכנוס אחת מכל אלו – הרי זה מגרש בגט.
כמו שביארנו – הלכות גירושין י,ה: וכן הדין באשה שבאו לה עדים שמת בעלה ונשאת, ואחר כך בא בעלה...תצא משניהם, וצריכה גט משניהם, ונאסרה על שניהם עולמית.
והיבמה שזנת...רצה מיבםסוטה יח,ב: אמר רב המנונא, שומרת יבם שזינתה – אסורה ליבמה. ממאי? מדקתני: שומרת יבם וכנוסה; אי אמרת בשלמא אסירה, משום הכי מתנה בהדה (מגלגל עליה בשבועתה על זנות שזינתה בהיותה שומרת יבם), אלא אי אמרת לא אסירה, היכי מתנה בהדה? והתנן, זה הכלל: כל שאילו תיבעל ולא תהא אסורה לו – לא היה מתנה עמה. אמרי במערבא: לית הילכתא כרב המנונא.
וראה עוד מה שכתבתי בפתיחה לפרק זה ושם הבאתי את הגמרא המקבילה ביבמות צו,א: ״ושמואל אמר, אינה כאשת איש ולא מיפסלא בזנות״, והלכה כשמואל.
הואיל וכבר שמענו שרק בלא נבעלה לא נאסרה על הכהן לייבם אותה, אין צורך עוד לפרש כאן שהמדובר הוא ביבם שאינו כהן, אבל כהן אין לו אלא לחלוץ.
משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יט) נתקדשה לאחר, לא נאסרה על יבמה, אלא נותן לה הזר שקידשה גט, ויבמה מייבם או חולץ. ואם היה יבמה כהן, שאינו יכול לישא גרושה, תצא מן הזר בגט, כדי שלא יהיה החוטא נשכר, ויחלוץ לה יבמה:
If she was consecrated by another man, she does not become forbidden to her yavam. Instead, the man who consecrated her should divorce her, and her yavam may perform either yibbum or chalitzah.⁠1
If her yavam was a priest who is forbidden to marry a divorcee, she should be divorced by the man who consecrated her, so that the sinner should not benefit, and her yavam should perform chalitzah with her.⁠2
1. The Shulchan Aruch (Even HaEzer 159:1) states that this law applies even when the man consecrates her without knowing of the existence of the yavam. The Beit Shmuel 159:1 differs and cites the opinion of the Rashba and the Ramban, who maintain that in such an instance, if the yavam desires to perform chalitzah, the woman may remain married to her second husband.
2. I.e., one might think that since the yavam cannot perform yibbum with her, she should be allowed to remain married to her second husband. If so, however, the man's transgression - marrying the yevamah - will have brought him benefit. Hence, he is required to divorce her (Yevamot 92b).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטהעודהכל
נִתְקַדְּשָׁה לְאַחֵר לֹא נֶאֶסְרָה עַל יְבָמָהּ אֶלָּא נוֹתֵן לָהּ הַזָּר שֶׁקִּדְּשָׁהּ גֵּט וִיבָמָהּ מְיַבֵּם אוֹ חוֹלֵץ. וְאִם הָיָה יְבָמָהּ כֹּהֵן שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לִשָּׂא גְּרוּשָׁה תֵּצֵא מִן הַזָּר בְּגֵט כְּדֵי שֶׁלֹּא יְהֵא הַחוֹטֵא נִשְׂכָּר. וְיַחֲלֹץ לָהּ יְבָמָהּ:
[ד] וכ״פ רב אלפס מן הירושלמי ודלא כה״ג וכן השיב ר״ת על מעשה שאירע עיין סימן ל״ו:
* [כתב הטור על לשון זה משמע מדבריו אפילו אם קדשה תחילה במזיד וא״א ז״ל כתב כסברא ראשונה ע״כ. ודעתו הוא שאם קדשה תחילה במזיד קנסינן ליה לאוסרה עליו ע״ש]:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

(יט-כא) נתקדשה לאחר – שם בגמרא אמר שמואל שהיבמה שנתקדשה צריכה גט (מספק) ואמר אמימר הלכתא כוותיה דשמואל אמר רב אשי השתא דאמר אמימר הלכתא כוותיה דשמואל אם היה יבמה כהן חולץ לה ושריא ליה והקשו א״כ מצינו חוטא נשכר אלא אם היה יבמה ישראל נותן לה שני גט והותרה לו ופירשו הגאונים אבל למקדש ודאי בכל גוונא אסורה כדי שלא יהא חוטא נשכר ואפילו חלץ לה היבם מדעת אסורה וכתב הרמב״ן ז״ל וזה תימה בעיני שנחמיר בזו יותר מן האשה שהלך בעלה למדה״י ונתקדשה שמותרת לחזור לבעלה ואם נתגרשה מותרת נמי למקדש ושמא י״ל התם היא נתקדשה ברשות הכא שלא ברשות נתקדשה עכ״ל. וכ״כ הרשב״א ז״ל שהטעם הוא מפני שהוא במזיד.
וכתב רבינו: שאם חזר הזר שגירשה מן האירוסין ונשאה וכו׳ אין מוציאין אותו מידו – פירוש אע״פ שהיבם היה כהן וקידושיה הראשונים אסרוה על יבמה אין קונסין עליה להוציאה אחר שכנסה לפי שדי להחמיר בזה לכתחילה וכן כתב הרשב״א ז״ל:
אבל אם גירשה – זה מבואר בגמרא שם והטעם כמ״ש דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדה״י וכמבואר בהלכות:
והיבמה שזינתה – בסוטה פרק היה מביא (סוטה י״ח:) אמרי במערבא לית הלכתא כרב המנונא דאמר שומרת יבם שזינתה אסורה ליבם:
כל יבמה שהיא ספק – בפרק החולץ (יבמות ל״ה:) וכבר כתב זה בפרק ראשון בארוכה ושם כתבתי דעות קצת מפרשים בזה וביאר רבינו בכאן שאם גירשה הכהן וכו׳ ודברים נראין הם שהרי לא התירוה לו בלא חליצה אלא כדי שלא לאסרה עליו וכיון שגירשה או מת אינה מותרת לאחרים בלא חליצה:
נתקדשה לאחר לא נאסרה על יבמה וכו׳ – כתב הריב״ש ביבמה שחלצה והלכה ונתקדשה לאחר ואחר כך נודע שיבמה מסר מודעא על החליצה שכופים ליבם שיחלוץ וכונסה המקדש:
נתקדשה לאחר לא נאסרה על יבמה כו׳ – כתב הרמב״ן וזה תימה בעיני שנחמיר בזו יותר מן האשה וכו׳ ואם נתגרשה מותרת נמי למקדש. משמע דפשוט לו כן אבל במשנה לא אמרו בפרק האשה רבה אלא אמר לה מת בעליך ונתקדשה לאחר מותרת לחזור לו אבל למקדש אם גירשה זה לא הוזכר במשנה אם הותר ואפילו שאסור לא תיקשי מידי להא דרבנן אלא שאולי פשוט לו להרמב״ן ממקום אחר ולקושיא זו תירץ ה״ה דשאני התם דהוא ברשות והכא שלא ברשות דאם נשאת הכא ברשות כגון שא״ל מת יבמיך ונתקדשה ואחר כך בא יבמה וחלץ לה מותרת למקדש וא״ת א״כ אמאי לא מוקי (בבא ג׳) [בכה״ג] בגמרא מימרא דשמואל בפרק האשה רבה (דף צ״ב:) דאמר אם היה יבמה כהן חולץ לה ושריא ליה כשהקשו התם אתגורי אתגור לימא דאיירי שמואל בגוונא דמתניתין דהתם דנשאת ברשות ולא היה צריך לדחוק ולהפוך המימרא ולומר אם היה יבמה ישראל נותן לה שני גט והותרה לו. וי״ל דמשמע ליה חולץ שחולץ בע״כ כדכתבו שם התוספות ולהכי פריך דאמאי חולץ בע״כ ולכך הפך המימרא והשתא שפיר קאמר נותן גט בע״כ:
אלא נותן לה הזר שקידשה גט. אין הטעם משום דהו״ל חייבי לאוין וקידושין תופסין בהן לשיטת רבינו כמ״ש פ״ו דהל״א אלא הטעם הוא מפני שנסתפק לנו אם זה הלאו הוא כשאר לאוין ותפסי בה קידושין או דאתא לומר דלא תפסי בה קידושין כלל כמ״ש שם רבינו והם דברי שמואל בגמ׳ דאמר בעוונותינו צריכה גט מספק:
נתקדשה לאחר לא נאסרה על יבמה אלא נותן לה הזר שקדשה גט ויבמה מייבם או חולץ, ואם היה יבמה כהן שאינו יכול לישא גרושה תצא מן הזר בגט כדי שלא יהא החוטא נשכר ויחלוץ לה יבמה.
כתב המ״מ וז״ל וכתב הרמב״ן ז״ל וזה תימה בעיני שנחמיר בזו יותר מן האשה שהלך בעלה למדה״י ונתקדשה שמותרת לחזור לבעלה ואם נתגרשה מותרת נמי למקדש ושמא י״ל התם היא נתקדשה ברשות הכא שלא ברשות נתקדשה עכ״ל. ונ״ב נראה דזה אינו משום דינא דמחלפא אלא משום דינא דאיתגורי איתגור ועיין בתוס׳, א״כ אין שייך זה לזה, ועל תי׳ הרמב״ן דהתם ברשות קשה לי דהא גם אם קידש שלא ברשות לא נאסרה, וע״כ דהתם קדושין אינו מועיל כלל והכא מועיל לאוסרה ע״כ.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטההכל
 
(כ) חזר הזר שגירשה מן האירוסין ונשאה אחר שחלץ לה יבמה, אין מוציאין אותה מידו. אבל אם גירשה מן הנישואין וחזר ונשאה אחר שחלצה, מוציאין אותה, מפני שהיא דומה לאשת איש שנישאת ובא בעלה, שהיא אסורה על זה ועל זה, כמו שביארנו. והיבמה שזנת והיא זקוקה, לא נאסרה על יבמה, אלא רצה חולץ רצה מייבם:
If the man who consecrated [the yevamah] and then divorced her, marries her [after] her yavam performs chalitzah with her, they are not forced to separate.⁠1 If, by contrast, a man divorced [a yevamah] after being married to her and then remarried her again, the couple are forced to separate. For this resembles the case of a married woman who [thought that her husband had died and] remarried, who is forbidden to both her first and second husbands, as has been explained.⁠2
A yevamah who engages in licentious sexual relations does not become forbidden to her yavam.⁠3 If he desires, he may perform chalitzah; if he desires, he may perform yibbum.
1. The rationale is that since the prohibition is merely a disciplinary measure, if the couple marry again they may remain married (Maggid Mishneh).
The Ramah (Even HaEzer 159:1) states that if the second husband knew of the existence of the yavam and consecrated the woman anyway, he is forbidden to remain married to her, even if he remarried her after chalitzah.
2. See Hilchot Gerushin 10:5,7).
3. The Ramah (Even HaEzer 159:3) states that she does, however, become forbidden to the man with whom she engaged in relations. Even if her yavam performs chalitzah, the two may not marry.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
חָזַר הַזָּר שֶׁגֵּרְשָׁהּ מִן הָאֵרוּסִין וּנְשָׂאָהּ אַחַר שֶׁחָלַץ לָהּ יְבָמָהּ אֵין מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ. אֲבָל אִם גֵּרְשָׁהּ מִן הַנִּשּׂוּאִין וְחָזַר וּנְשָׂאָהּ אַחַר שֶׁחָלְצָה מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ מִפְּנֵי שֶׁהִיא דּוֹמָה לְאֵשֶׁת אִישׁ שֶׁנִּשֵּׂאת וּבָא בַּעְלָהּ שֶׁהִיא אֲסוּרָה עַל זֶה וְעַל זֶה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. וְהַיְבָמָה שֶׁזִּנְּתָה וְהִיא זְקוּקָה לֹא נֶאֶסְרָה עַל יְבָמָהּ אֶלָּא רָצָה חוֹלֵץ רָצָה מְיַבֵּם:
[ה] וכ״פ התוספות דלית הילכתא כרב המנונא דאמר אסורה לישראל ס״פ הערל והאשה רבה ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יט]

והיבמה שזינתה וכו׳. כתב ה״ה בסוטה פ׳ היה מביא וכו׳ אף דגם בפ׳ האשה רבה איתא ובפ׳ הערל דף פ״א ובגיטין דף פ׳ מ״מ פסקא דדינא הוא בסוטה דף י״ח ע״ש ומ״מ דוקא ביבמה ישראל אבל אם הוא כהן אסורה לו דהא נבעלה לפסול לה וכ״כ הרב״י בשם רי״ו ופשוט:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(כא) כל יבמה שהיא ספק מדבריהםא אם יש עליה זיקת יבם או אין עליה זיקת יבם, כגון יבמה שילדה ולד שלא כלו לו חדשיו ומת בתוך שלשים יום, שדינה שתחלוץ מספק מדבריהם כמו שביארנו, אם הלכה ונתקדשה לאחר קודם חליצה, חולץ לה יבמה, ותשב עם בעלה. ואם נתקדשה לכהן שהוא אסור בחלוצה, אינו חולץ לה, שאין אוסרין על זה אשתו מספקב דבריהם. גירשה הכהן או מת, הרי זו חולצת, ואחר כך תינשאג לאחרים לכתחילה:
[The following rules apply to] any yevamah concerning whom there is a question according to Rabbinic law whether or not she is under obligation to a yavam - e.g., a yevamah bore a child who died within thirty days, after a pregnancy that was not full term. In this instance, she is required by Rabbinic law to perform chalitzah, because of the doubt [that exists whether the birth was viable], as explained above.⁠1 If such a woman was consecrated by another man before performing chalitzah, her yavam should perform chalitzah with her, and she may remain married to her husband.⁠2
If she was consecrated by a priest - who is forbidden to be married to a woman who performed chalitzah - [her yavam] should not perform chalitzah for her.⁠3 [This leniency was instituted] since we do not cause a man's wife to be forbidden because of a Rabbinic decree instituted on account of doubt.⁠4
If the priest divorces [the woman] or dies, she should perform chalitzah.⁠5 Afterwards, she is permitted, a priori, to marry other men.
1. This refers to an instance where the child's physical appearance indicates that the birth was viable. Therefore, the woman is not required to perform chalitzah according to Scriptural law. Nevertheless, because the pregnancy was not full term, our Sages required chalitzah, as explained in Chapter 1, Halachah 5.
2. I.e., we do not force the couple to divorce, as in the previous halachah.
3. In his gloss on the Shulchan Aruch (Even HaEzer 164:7), Rabbi Akiva Eiger states that this leniency applies only when the priest consecrated the woman without knowing of her obligation to perform chalitzah. If he knew of her obligation and consecrated her nonetheless, the couple are not permitted to remain married.
4. The Ramah (Even HaEzer 164:7) states that similar laws apply when a yevamah was consecrated by an Israelite, and her yavam is abroad and cannot perform chalitzah for her.
5. I.e., the leniency is granted to the priest, because it is necessary and not to other men.
א. ת2-1, ב9: דבריהם. וכך היה גם בב1 ותוקן כבפנים.
ב. ד: משום ספק. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ד: מותרת. שינוי לשון שלא לצורך.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
כׇּל יְבָמָה שֶׁהִיא סָפֵק מִדִּבְרֵיהֶם אִם יֵשׁ עָלֶיהָ זִקַּת יָבָם אוֹ אֵין עָלֶיהָ זִקַּת יָבָם. כְּגוֹן יְבָמָה שֶׁיָּלְדָה וָלָד שֶׁלֹּא כָּלוּ לוֹ חֳדָשָׁיו וּמֵת בְּתוֹךְ שְׁלֹשִׁים יוֹם שֶׁדִּינָהּ שֶׁתַּחֲלֹץ מִסָּפֵק מִדִּבְרֵיהֶם כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. אִם הָלְכָה וְנִתְקַדְּשָׁה לְאַחֵר קֹדֶם חֲלִיצָה חוֹלֵץ לָהּ יְבָמָהּ וְתֵשֵׁב עִם בַּעְלָהּ. וְאִם נִתְקַדְּשָׁה לְכֹהֵן שֶׁהוּא אָסוּר בַּחֲלוּצָה אֵינוֹ חוֹלֵץ לָהּ. שֶׁאֵין אוֹסְרִין עַל זֶה אִשְׁתּוֹ מִשּׁוּם סְפֵק דִּבְרֵיהֶן. גֵּרְשָׁהּ הַכֹּהֵן אוֹ מֵת הֲרֵי זוֹ חוֹלֶצֶת וְאַחַר כָּךְ מֻתֶּרֶת לַאֲחֵרִים לְכַתְּחִלָּה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יט]

כל יבמה שהיא ספק מדבריהן וכו׳ – כתב ה״ה שהוא בפרק החולץ. ונ״ל שלמדו מההיא דהביא ריש פ״א גבי ההיא דרשב״ג דאמר אם לא שהה שלשים יום ספיקא אמר דאם נתקדשה לכהן אינה חולצת וא״ת שא״ה דלרבנן הוי היתר ודאי דהוי ולד מעליא ולר״ש הוי ספק דלא שהה ספיקא הוי וכיון שכן אין ספק דר״ש מוציא מידי ודאי דרבנן בדיעבד מיהא מסתייה לכתחילה חיישינן לר״ש אבל מיהו דלכ״ע הוי ספיקא לעולם דמוציאין וי״ל דהתם אמרינן גבי מעוברת חבירו כמאן נעביד משמע דאי איכא שום תנא דמתיר אע״ג דאיכא חד דאוסר ודאי אין מוציאין והרי הוא ספק אם הוא כמתיר או כאוסר ומ״מ אין מוציאין כיון דהוי ספק דרבנן א״כ למדנו מכאן דכל ספק מדרבנן אין מוציאין והכרח זה מבואר בדברי מ״כ הובא בב״י סי׳ קנ״ט ע״ש:
גירשה הכהן או מת הרי זו חולצת. כתב ה״ה ז״ל ודברים נראים הם שהרי לא התירוה בלא חליצה אלא כדי שלא לאוסרה עליו כו׳. אך ריא״ז בשה״ג פרק החולץ כתב דכיון שהותרה לכהן בלא חליצה אם מת הכהן אין מצריכין אותה חליצה:
כל יבמה וכו׳. פלוגתא דרבנן ורשב״ג פ׳ החולץ ופר״א דמילה והרמ״ה ז״ל כתב דאם נתייבמה לא תצא וחלק עליו הטור סי׳ קפ״ד וגם הרב״י ז״ל כתב עליו כיון דספיקא הוי הוה לן למיזל הכא לחומרא והכא לחומרא וצ״ע ע״כ והרב״ג הביא שם כמה פוסקים ע״ד הרמ״ה ז״ל ע״ש והרב״ח ז״ל כתב דדעת הרמ״ה ז״ל דגבי אשת ישראל מצי למימר קים לי כרבנן ולגבי יבם מצי למימר קים לי כרשב״ג כיון דלא אפסיקא הלכתא לא כמר ולא כמר ע״כ ודעת רבינו נראית מבוארת דס״ל דתצא ממ״ש פ״א דין ה׳ ודין כ״ב:
גרשה הכהן ומת וכו׳. כתב ה״ה ז״ל ודברים נראים הם שהרי לא התירוה לו בלא חליצה אלא כדי שלא לאוסרה עליו וכיון שגרשה ומת אינה מותרת לאחרים בלא חליצה עכ״ל ועדיין יש לגמגם בדבר דהתינח גבי גירשה דנאסרה לכהן מצי חליץ לה היבם כיון שכבר נפסלה אבל אם מת הבעל הכהן שאלמנה לא נאסרה לכהן הדיוט למה נאסור אותה עתה ע״י חליצה כיון שהיתה בחזקת מותרת ועומדת לכל כהן וכן מצאתי להרי״ז בש״הג פ׳ החולץ הביאו הרב כנ״הג והמש״ל והרב״ש ז״ל דאם מת הכהן לא תחלוץ עוד כיון שהותרה התורה ע״כ ומ״מ אין בידינו להכריע:
גירשה הכהן או מת הר״ז חולצת ואח״כ מותרת לאחרים לכתחלה:
עיין במשל״מ בשם ריא״ז. והנראה לנו לחקור בזה. דלכאורה גמרא ערוכה כפסק רבינו ז״ל בשילהי נדרים, גבי אשת כהן שאמרה טמאה אני לך דפליגי רב ששת ורבא אם אוכלת בתרומה, ואמר ומודה רב ששת שאם נתארמלה שאינה אוכלת, מידי הוא טעמא אלא שלא תוציא לעז על בניה נתארמלה ונתגרשה אמרי השתא הוא דאיתניסא, הרי אע״ג שכבר פסקנו דאוכלת בתרומה מ״מ כי נתארמלה אמרינן שאינה אוכלת דהשתא הוא דאיתניסא. אולם לכאורה ראיה להיפוך, דדוקא תמן משום דאמרי השתא הוא דאיתניסא, אבל כאן הלא אם תצריכנה חליצה ע״כ ידעי כולי עלמא שאין עליה חשש זיקת יבום רק מבעלה הראשון שמת, ולא הניח רק הולד שמת בתוך שלשים יום, וכבר התרנוה לבעלה הכהן להיות עמה תו מותרת לעולם, ודחוק לומר שיאמרו שנתקדשה עכשיו לאחד שמת בלא בנים, הלא ידענו החולץ ומי מאחיו מת, ואין לומר שנתקדשה לאחיו דהוי אשת אחיו אם לא שהוא מחמת שהולד אינו חשיב בן קיימא כיון שמת תוך שלשים יום וכבר הותרה לכהן להשהותה אצלו וזה פלא על רבינו ז״ל:
אמנם כי דייקינן שמעתתא משם ראיה גדולה לרבינו, דבפרק י״ח מהלכות איסורי ביאה הלכה ט׳ פסק רבינו דאשת כהן שאמרה לבעלה נאנסתי אעפ״י שהיא מותרת לבעלה כהן, בכ״ז כשימות אסורה להנשא לכהן אחר דהרי שויא על נפשה חתיכה דאיסורא, וא״כ נתבונן מדוע אמר רבא דסבר אינה אוכלת בתרומה מה דמודה רב ששת בר פלוגתיה לענין תרומה, טפי הו״ל לומר דין של רבינו שאם מת הכהן אסורה להנשא לכהן אחר דהוי אליבא דידיה להלכה וצ״ע. וברור דהא דשריא לבעלה כהן הוא רק שלא מפקיעין אותה מבעלה מפני התקנה שלא תהא אשה נותנת עיניה באחר, ודאי אם נתארמלה דלא שייך ע״ז תקנה ודאי דאסורה להנשא לכהן אחרינא, אבל לרב ששת דסבר דאוכלת בתרומה אע״ג דאין שייך כאן תקנה רק מפני שהתירוה להיות עם בעלה הכהן תו מותרת לאכול תרומה ג״כ או מפני שלא תוציא לעז על בניה סלקא דעתין דאף אם מת בעלה ג״כ אוכלת בתרומה קמ״ל דלא משום דיאמרו השתא הוא דאיתניסא ודוק, וכיון שכן ראיה עצומה לשיטת רבינו דהיכא דמתירין משום שכבר ניסת שלא רצו להפקיע אותה מבעלה אז אף בלא טעם דיאמרו דהשתא הוא דאיתניסא כיון שנתארמלה תו לא מנסבינן לה לכתחלה וזה נכון:
אולם להך שיטה שהביא הר״ן דהא דנאמנת למשנה ראשונה אינו מן הדין דכיון שהיא משועבדת לבעל אינה נאמנת להפקיע שעבודו של בעל אלא משום דכסיפא לה מלתא תקינו רבנן שנאמנת, וכיון שראו חכמים שתתן עיניה באחר חזרו שוב אל עומק הדין דלהפקיע שעבודו אינה נאמנת, א״כ עכשיו שנתארמלה הרי מצד הדין אסורה להנשא לכהן שאסרה על עצמה, ואדם נאמן על עצמו יותר ממאה עדים, ולא שייך לומר שכבר האמינו אותה חכמים בהיותה אצל בעלה הראשון, שכן הדין דאצל בעלה אינה נאמנת להפקיע שעבודו ולגבי אחריני שלא נשתעבדה להם נאמנת, לכך אמר רבא לרב ששת דאף בתרומה אוכלת דאין זה שייך לשעבודא דבעל, ואפ״ה אוכלת מפני התקנה סד״א דאחר מותו ג״כ אוכלת קמ״ל דאינה אוכלת משום השתא הוא דאיתניסא, הא כל מקום שהתירו חכמים משום שלא רצו להפקיע מבעלה תו מותרת להנשא לכתחלה אף לאחר שנתארמלה במקום דלא שייך השתא הוא דאיתניסא וכמש״ב הריא״ז ז״ל:
אולם יש להוכיח מהך דאמרו בפרק הזורק (דף פ״א) יצא עליו קול איש פלוני כהן כתב גט לאשתו כו׳ אע״ג דקלא דבתר נשואין לא חיישינן ליה, בכ״ז אם מת וניסת לשני תצא מכהן שני. ופריך א״כ אתה מוציא לעז על בניו של ראשון, ומשני, כיון דמשני הוא דמפקינן לה ומראשון לא מפקינן לה אתו למימר סמוך למיתה גירשה, והרי חזינא דבלא זה הא דיאמרו סמוך למיתה גירשה לא הוה מפקינן לה משני כדי שלא להוציא לעז על בניו של ראשון. אך ז״א, דשאני תמן דכבר ניסת לשני, אבל להנשא לשני לכתחלה ודאי אסורה בלא הך טעמא דבמה דנאסר להנשא לכתחלה לכהן לא שייך הך טעמא דמוציא לעז על בניו, ואף להריא״ז שחולק על רבינו וסובר דמותרת להנשא לאחר בלא חליצה, דוקא תמן דאם אתה מצריכה חליצה ותעשה מעשה חליצה הלא ודאי אתו להוציא לעז על בניה מראשון, דניסת לכהן כשהיא שומרת יבם, אבל לא שלא תנשא לכהן אחר שזה שב ואל תעשה, וכמו דחזינן דרבא סבר בסוף נדרים אם אמרה טמאה אני לך דאינה אוכלת בתרומה, דבמה דאינה אוכלת לא שייך לומר שאתה מוציא לעז על בניה, ולכך רק אם ניסת לכהן אחר שאתה מוציאה ממנו, ע״ז אמרו טעמא דאעפ״י שלכאורה נראה שאתה מוציא לעז על בניה מראשון ע״ז אמר דיאמרו סמוך למיתה גירשה ויותר נראה דשם למאי דמסיק בסוף גיטין דלקלא דבתר אירוסין לא חיישינן אע״ג דאם תצריכה גט מראשון ג״כ לא תיאסר על השני דמגרש ראשון ונושא שני, הרי אף במקום שאינה נאסרת על השני ג״כ אינך מצריך אותה גט מראשון שיצא עליו הקול שקדשה, א״כ קילא טפי, לכן ודאי אי לאו טעמא דיאמרו סמוך למיתה גירשה לא הוי מפקינן משני שמא יוציאו לעז על נשואי ראשון, אבל כאן בנידון רבינו הלא באם ניסת לישראל תהיה צריכה חליצה רק לכהן משום שלא תיאסר עליו לכן ודאי שאם נתגרשה או מת צריכה חליצה. וזה נכון, אבל לחלק ששם בהנך סוגיות שהבאנו היא ניסת בהיתר, זה לא נהירא, כיון דחכמים הקילו כאן באשת כהן שאינה צריכה חליצה לא מסתברא לחלק בזה ודוק:
והנה מדברי רבינו נסתר לכאורה מה שהביא הבאר היטב בשם רדב״ז בנטבע בעלה במים שאין להם סוף דאם ניסת ומת שמותרת להנשא לאחר, וזה היפוך סברת רבינו כאן במת בתוך שלשים יום דלא הוי רק איסור שומרת יבם איסור לאו ואפ״ה לאחר מיתתו מצרך חליצה, אע״ג דרוב ולדות בני קיימא נינהו. ואין לומר דגבי שומרת יבם לכהן אין אתה מוציא לעז על בניו, ז״א שרבינו פסק דהבא על שומרת יבם עשאה זונה וא״כ בניו ממנה חללים וזה לכאורה פליאה על הרדב״ז, וצריך לומר דשם שאני דעיקר היתר עגונה הוא משום דדייקא ומינסבה ואילו היה חי היתה יודעת ולא מינסבה וטרם שניסת הלא לא התירו חכמים אותה רק אם תנשא לא תצא והוי דיוקא דילה דיוקא זוטרא, אבל כי חזינא דניסת הלא בטח כבר דייקה וחקרה ודרשה ואילו הוה חי לא הויא מקלקלה עצמה, וא״כ על ידי דניסת נתחזק כח ההיתר שלה דודאי מת לכן יש להקל קצת, משא״כ כאן ע״י דניסת לא נתחזק הסברא דאינו נפל דאף אם היה נפל מי היה מודיעה ומקמי מאן מירתתא דדייקא, שמי יודע חוץ ממנה לכן אם נתארמלה לא תנשא עד שתחלוץ, משא״כ במים שאל״ס דמירתתא שמא יבא ודייקה ומינסבה ודוק. ועיין בירושלמי גבי נטען על השפחה ועל הנכרית ונתגיירו, גירש מהו שיחזיר א״כ נמצאת מוציא לעז על בניה, ויש לחלק בזה, דשאני תמן דאיסורא כולה משום לעז לחודא, אבל לא משום דמספקא לן שמא יש בזה איסור, לכן כיון דיש דררא דלעז להיפוך אם לא תתיר אותה להנשא לו אחר שגירשה תו לא חיישינן ללעז ומותרת, אבל לא בכל הנך סוגיות שהוא משום דחיישינן לאיסורא ודלמא נתגרשה או נטמאה או הולד ספק נפל, בכל הנך הוי בחדא מחתא, ודוק וזהו מה שרצינו לבאר בס״ד:
גירשה הכהן או מת כו׳. עיין גיטין ד׳ פ״א ובסוף נדרים, ועיין בירושלמי יבמות פ״ב ה״י ועיין בהך דיבמות ד׳ קי״ט ע״ב בהך דר״א ורבנן וכ״כ בזה:
כל יבמה שהיא ספק מדבריהם אם יש עליה זיקת יבם או אין עליה זיקת יבם כגון יבמה שילדה ולד שלא כלו לו חדשיו ומת בתוך ל׳ יום שדינה שתחלוץ מספק מדבריהם כמו שבארנו, אם הלכה ונתקדשה לאחר קודם חליצה חולץ לה יבמה ותשב עם בעלה, ואם נתקדשה לכהן שהוא אסור בחלוצה אינו חולץ לה שאין אוסרין על זה אשתו משום ספק דבריהן.
כתב המ״מ בפרק החולץ וכבר כתב זה בפרק ראשון בארוכה ושם כתבתי דעות קצת מפרשים בזה, ותו״ד המ״מ בדעת הרמב״ם לפ״מ שכתב בהלכות מילה דבן ח׳ שגמרו סימניו ה״ז ולד שלם, ואם שהא ל׳ אפילו לא גמרו סימניו וכן בידוע שכלו לו חדשיו, דמד״ת יש ג׳ אופנים שיהיה דינו כולד שלם, או כלו לו חדשיו או אפי׳ בן ח׳ אחר ל׳ או כשגמרו סימניו אפילו קודם ל׳, ואם אינו ידוע אם הוא בן ז׳ או בן ח׳ ולא גמרו סימניו הוא ספק מד״ת, וזהו מש״כ הרמב״ם בדין ירושה בפ״א מהלכות נחלות שקטן בן יומו שלא כלו לו חדשיו אם חיה אחר יומו שעה אחת נוחל ומנחיל, וזהו כשגמרו סימניו שזהו נקרא ולד, ובדין הרוצח כתב שההורג קטן שנולד פחות מבן ט׳ שאינו נהרג עליו תוך ל׳ דבעינן חדא מתרתי ל׳ יום או כלו לו חדשיו, אבל בן ח׳ שלא שהה אע״פ שנגמרו סימניו אינו נהרג וזהו ששינו חכמים על ד״ת, וכיוצא בזה כתב בפ״א מהל׳ אבל שאין מתאבלין אלא על מי ששהה ל׳ יום או שכלו לו חדשיו עכ״ד המ״מ בפ״א.
ודברי המ״מ תמוהים דהא בפ״א מהל׳ אבל כתב הרמב״ם דבן שמנה שמת אפי׳ אחר שלשים אין מתאבלין עליו, והראב״ד השיג עליו דקי״ל כרשב״ג דכל ששהה שלשים יום אינו נפל ואין להחמיר בזה אפי׳ מדרבנן, ולכן בדין רוצח נהרג עליו, מ״מ לענין אבל כיון דקיי״ל הלכה כדברי המיקל באבל לא סמכינן על הך פסקא דהלכה כרשב״ג כיון דלרבנן לא מהני ל׳ יום ולכן אין מתאבלין, אבל דברי הלח״מ אין מספיקין דהא כתב הרמב״ם שם וז״ל בן ט׳ חדשים שנולד מת ובן שמונה שמת אפי׳ לאחר שלשים ומי שיצא מחותך או מסורס אע״פ שכלו לו חדשיו הרי זה נפל ואין מתאבלין עליהן ולא מתעסקין עמהן הרי שכלל הרמב״ם דין בן שמונה שמת לאחר ל׳ עם בן ט׳ שנולד מת, וכתב בתורת ודאי הרי זה נפל, ועוד שכתב ולא מתעסקין עמהן ומה שייך זה לדין הלכה כדברי המיקל באבל וכיון שמעיקר דינא הוא כחי אמאי יהיה פטור במה שמחוייבין להתעסק בקבורתו בכל מה שמחוייבין בקבורת מת גדול, וע״כ דמעיקר דינא הוא כנפל, ועוד דבשו״ע או״ח סי׳ תקס״ז מבואר דנפל אין חייבין בקבורתו, וא״כ כשכתב הרמב״ם הרי הוא נפל ואין מתעסקין עמהן פירושו דאין חייבין בקבורתו כמו כל נפל, וקבורה הוא מדאורייתא ואיך נקל בולד שמעיקר דינא הוא ולד גמור, וזה קשה על עיקר דברי המ״מ שכתב שמטעם זה דמדרבנן חיישינן לנפל כתב הרמב״ם דאין מתאבלין עליהן.
ונראה דסובר הרמב״ם דכיון דאסקינן בגמ׳ שבת דף קל״ו דכשפיהק ומת דברי הכל נפל הוא, כי פליגי בנפל מן הגג ואכלו ארי, ולפרש״י קאי זה על תוך ל׳, דרבנן סברי חי הוא דזה דוקא בנפל מן הגג, והרמב״ם סובר דגם מה דרשב״ג מחדש דאפי׳ נולד לשמונה אם שהה שלשים יום אינו נפל דזהו ג״כ דוקא בנהרג, אבל מת לא מהני שלשים כיון דרשב״ג מיירי בנהרג ולא ילפינן מת מנהרג דריעותא דמת מהני דנאמר דבאמת נפל הוא כיון שהוא בן ח׳, וגם ל׳ יום לא מהני, אך לא ביאר הרמב״ם עד אימתי יקרא נפל, ומסתבר דאחר י״ב חודש ודאי נקרא חי, ולכן בהל׳ אבל דמיירי שם הרמב״ם להדיא במת לא מהני ל׳ יום והראב״ד סובר דלא מהני מת אלא בתוך ל׳ יום לומר דבזה מודו רבנן דהוי נפל, אבל ל׳ יום דסובר רשב״ג דכל ששהה ל׳ יום אינו נפל לא מהני מה דמת, דאטו ולד חי אין דרכו למות מסבת חולי.
ומה שהכריח להרמב״ם לומר כן הוא משום דהך דינא דבן ח׳ אין מתאבלין עליו הוא בתוספתא ואי בתוך ל׳ הא גם בלא ידעינן אם כלו לו חדשיו או לא אין מתאבלין, והראב״ד יסבור דהך תוספתא אתיא אליבא דרבנן, ואנן קי״ל באבלות כרשב״ג, ובאמת אין נ״מ במה דידעינן דהוא בן ח׳.
והנה היה אפשר לומר דמה דקתני בתוספתא בן שמונה הוא לומר דאפי׳ גמרו שערו וצפרניו דקיי״ל כרבי והוי ולד מעליא, ונימא דמ״מ אם מת הוי נפל, אלא די״ל דאפילו אם נימא כן סובר הרמב״ם דחד דינא הוא, וכמו דנימא דמת מוציא מדין ולד אפילו בגמרו סימניו, ה״נ מוציא מדין ולד אפי׳ בשהה ל׳, דהוכחה דרבי והוכחה דרשב״ג שוין הם, אלא דיש לעיין בעיקר דינא בגמרו סימניו דקיי״ל כרבי דהוי ולד מעליא אם במת לא הוי ולד, ומשמע דשוין הם כיון דבחדא ברייתא קתני הא דרבי והא דרשב״ג, וכיון דסובר הרמב״ם דבמת לא מהני הוכחה דרשב״ג ה״נ הוכחה דרבי.
אכן זה ודאי אנו צריכים לומר דמה דאמרינן דבמת לא מהני הוכחה דל׳ יום וכן הוכחה דגמרו סימניו זהו דוקא בודאי שהוא בן ח׳ אבל באינו ידוע אם כלו לו חדשיו, אף דאמרינן בגמ׳ דאם מת מודים חכמים לרשב״ג דהוי נפל היינו בלא גמרו סימניו, אבל גמרו סימניו אף דאמרינן דבבן ח׳ לא מהני גמרו סימניו לגבי מת, היינו בודאי בן ח׳, אבל באינו ידוע אם כלו לו חדשיו מהני הא דגמרו לומר דודאי חי הוא מדין תורה, דהא להדיא כתב כן הרמב״ם בפרק א׳ דבאינו ידוע אם כלו לו חדשיו ה״ז ולד קיימא ופוטר מן היבום מד״ת אף במת, וזהו בגמרו סימניו כמש״כ המ״מ, וכן בשהא ל׳ יום דלא מהני במת הוא דוקא בודאי בן ח׳. וכן מוכח מד׳ הרמב״ם בפ״א מהל׳ אבל דבהלכה ו׳ שם כתב הנפלים אין מתאבלין עליהן וכל שלא שהא ל׳ יום באדם הרי זה נפל אפי׳ מת ביום שלשים אין מתאבלין עליו, ולהדיא דלאחר ל׳ מתאבלין עליו אע״ג דמת, והיינו משום דלא מיירי בודאי בן ח׳, דאח״כ בהלכה ח׳ הזכיר בן שמונה והוא כמו שבארנו.
ומש״כ דהרמב״ם בהלכות אבל מיירי במת ולא נהרג, גם בלאו הך דינא דאפי׳ אחר ל׳ אין מתאבלין צריך לומר כן דהרמב״ן במו״ק דף י״ט כתב שהקשו על שיטת הגאונים דאבלות יום ראשון מדאורייתא, א״כ אמאי אמרינן הלכה כדברי המיקל באבל, וכתב דזה לא קשה כלל דכל מחלוקת דאיכא באבל הוא בדינא דרבנן, רק שהקשה מהא דאין מתאבלין אלא על ולד שכלו לו חדשיו, דהא ביבמות אמרינן דמעיקר דינא הלכה כרבנן דאזלינן בתר רובא דולד מעליא ילדן, רק דמדרבנן חיישינן לרשב״ג וכתב הרמב״ן לתרץ שכל ספק בן קיימא אין לבו של אדם דוה עליו, וע״כ צריך לומר כמש״כ התוס׳ בבכורות דף מ״ט במה דאמרינן דיום ל׳ כיום לפניו לענין אבלות דהא ביבמות אמרינן דמה״ת אפי׳ תוך ל׳ חי הוא, וכתבו מקודם דהתם בנפל מן הגג, והכא בפיהק ומת, ואח״כ כתבו ואפי׳ נימא דה״נ בנפל מן הגג אין לחוש, דלענין אבלות פסקינן כר״ש לקולא, ודבריהם מיושבים להשיטות דאבלות כל ז׳ הוא מדרבנן, אבל לשיטת הגאונים דאבלות יום א׳ הוא מה״ת, ע״כ צריך לומר כמו שכתבנו מקודם אם לא נימא כד׳ הרמב״ן, והרמב״ם פסק ג״כ דאבלות יום א׳ הוא מה״ת, ולדברי הרמב״ן מיושב ג״כ דברי הרמב״ם במש״כ דאפי׳ לאחר ל׳ אין מתאבלין, אבל גם לזה אין שייכות עם הא דאין מתעסקין עמו ע״כ נראה כמש״כ.
ולפ״מ שבארנו צריכים אנו לומר דהלכה ו׳ מיירי בלא גמרו סימניו דאי גמרו הא קיי״ל כרבי דולד מעליא הוא כיון דאינו בן ח׳ בודאי, והמ״מ בפ״א כתב דהוא מטעמא דהקלנו באבלות אבל לפמש״כ דלשון הרי הוא נפל משמע דהוא ודאי נפל, ע״כ צ״ל דמיירי בלא גמרו, וכן משמע הלשון שכתב הנפלים וכמש״כ שם המ״מ דמזה שכתב הרמב״ם ויצא הולד חי מוכח דמיירי בגמרו סימניו שהוא קרוי ולד, וא״כ כאן שכתב הנפלים ע״כ דלא גמרו סימניו, והשמיענו כאן דאפילו לא גמרו סימניו כיון דשהא ל׳ יום אינו נפל כיון דאינו ודאי בן ח׳, ולפ״ז לא מצינו כאן קולא באבלות כלל דמעיקר דינא הוי נפל כיון דלא גמרו סימניו ומת בתוך ל׳, וא״כ הוא דלא כדברי המ״מ שכתב ששינו על ד״ת.
אכן מדברי הרמב״ם בפרק ב׳ מרוצח הלכה ו׳ שכתב וז״ל אחד ההורג את הגדול או את הקטן בן יומו בין זכר בין נקבה ה״ז נהרג עליו וכו׳, אבל אם נולד לפחות מט׳ חדשים הרי הוא כנפל עד שישהא ל׳ יום, וההורגו בתוך ל׳ אינו נהרג עליו, ומבואר מדבריו כד׳ המ״מ דמדכתב ההורג קטן בן יומו, משמע דבולד גמור עסקינן שגמרו סימניו, וכתב בזה והוא שכלו לו חדשיו, אבל אם נולד לפחות מט׳ הרי הוא כנפל. ומוכח דאפילו בולד גמור בעינן או כלו לו חדשיו או ל׳ יום ולא מהני גמרו, וזהו כמו שהחמירו חכמים גבי יבום, ומדוייק דבהל׳ רוצח כתב הרמב״ם הרי הוא כנפל ובהל׳ אבל כתב הרי הוא נפל דבהל׳ אבל הא מיירי במת, אבל בהל׳ רוצח דמיירי דנהרג וגם גמרו סימניו, מעיקר דינא ודאי חי הוא, אלא שהחמירו חכמים לגבי יבום, ולכן גבי רוצח אינו נהרג עליו, ומש״כ הרמב״ם לפחות מט׳ אין כונתו בודאי בן ח׳ אלא לפחות מט׳ חדשים ודאים, וכמש״כ להדיא דדוקא כלו לו חדשיו. [נשמט מפרק א].
כל יבמה שהיא ספק... כמו שביארנו – לעיל א,ה.
אם הלכה וכו׳יבמות לו,ב: אמר ליה רב אשי לרב הושעיא בריה דרב אידי, התם תנן: ר׳ שמעון בן גמליאל אומר, כל ששהא באדם ל׳ יום – אינו נפל; הא לא שהא – ספיקא הוי, ואיתמר: מת בתוך ל׳ יום, ועמדה ונתקדשה – רבינא משמיה דרבא אמר, אם אשת ישראל היא – חולצת, ואם אשת כהן היא – אינה חולצת. רב משרשיא משמיה דרבא אמר, אחת זו ואחת זו חולצת; אמר ליה רבינא לרב משרשיא, באורתא אמר רבא הכי, ובצפרא הדר ביה. אמר ליה, שריתו? יהא רעוא דתשתרו אף תרבא! הכא גבי מעוברת חבירו ומינקת חבירו הנשואה לכהן, מאי? מי עבוד רבנן תקנתא לכהן, או לא? אמר ליה, הכי השתא, בשלמא התם, כיון דאיכא רבנן דפליגי עליה דר׳ שמעון בן גמליאל, דאמרי, אע״ג דלא שהא – ולד מעליא הוי, גבי אשת כהן כיון דלא אפשר – עבדינן כרבנן, אבל הכא כמאן נעביד? אי כר׳ מאיר, הא אמר: יוציא ולא יחזיר עולמית, ואי כרבנן האמרי: בגט.
ראה באורנו הלכות מילה א,יד ׳ביאור בדיני ספק נפל לשיטת רבינו׳ אות א.
ואם נתקדשה לכהן וכו׳ – כמבואר הלכות אישות א,ז.
גרשה הכהן וכו׳ – כתב הרב המגיד ״ודברים נראים הם שהרי לא התירוה לו בלא חליצה אלא כדי שלא לאוסרה עליו וכיון שגרשה או מת אינה מותרת לאחרים בלא חליצה״.
והשווה לקמן ג,י.
ראה לעיל (הלכה יח ד״ה ואפילו היו) בלשונו של הרי״ף שמביא את שיטת רב יהודאי גאון המקיל גם בשומרת יבם ודאי שנשאת בלא חליצה אם נתקדשה בלבד או אם יש לה בנים. אבל יש מן הגאונים שחלקו עליו, וכדעת החולקים הכריע הרי״ף ובעקבותיו גם רבינו להחמיר. אבל כאן פוסק רבינו להקל לעניין יבמה שהיא ״ספק מדבריהם״, ויש בהלכה זו הקבלה מסוימת לדין של רב יהודאי גאון. מעתה אם נמצא תקדים בשיטתו של רב יהודאי, הרי הוא יכול לשמש גם תקדים במצב מקביל גם בנידון שלנו.
בדברי רב יהודאי גאון עצמו מבואר שאם מתו בניה מן הכהן, שבגללם אינה צריכה חליצה לדעתו – חוזרת לאיסורה, וחולצת. מעתה בנידון שלנו שסיבת ההיתר היא היותה אשתו של כהן, אם גירשה או מת הכהן, אף היא תחזור לאיסורה וצריכה חליצה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144